Ruina bývalé knížecí hájovny, kam jezdíval i prezident Beneš. Všechny fotografie: Hana Rypáčková
Pustina. Dříve oblíbené místo prezidenta Beneše, dnes zaniklá obec na Šumavě
13. 2. 2025Pustina je zaniklá obec na Šumavě nedaleko Hartmanic. Staré domy se rozpadly nebo byly strženy jako mnoho dvorců ve vojenském prostoru Dobrá Voda. Jen ruina bývalé knížecí hájovny "zámeček" připomíná, že za první republiky sem jezdil i prezident Beneš.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Veronika Balintová
14.2.2025 15:33
Krásné fotky,mnoho lidí na pana doktora vzpomíná v dobrém.Pustina je pořád hojně navštěvované místo. Jsem pyšná,že zrovna tato místa jsou mým domovem.Pani hraběnka,již nevlastní Blochuv dům a konečně se renovuje.Byl na něj otřesný pohled,jsme rádi,že mu nový lidé vdechnou život.Vlastnit tolik nemovistosti je náročné.Radeji prodat a dát jim šanci.
Eva Mužíková
13.2.2025 22:22
Na hřbetě toho velkeho koně bych si Tě klidně dokázala představit i dnes
Elena Valeriánová
13.2.2025 20:25
Chystali jsme se na Šumavu, ale už nám to nebylo dopřáno. A tak jsem si ráda přečetla Tvoje vzpomínání. Děkuji.
Jarmila Fialová
13.2.2025 19:41
Byla jsem tam asi před pěti lety. Hezká cesta od muzea v Dobré Vodě a potom na Rovinu na oběd. Byla jsem tenkrát na týden v Prášilech.
Jana Jurečková
13.2.2025 16:52
Hani, děkuji za článek i fotky. Těch zaniklých obcí je u nás hodně, jak tak koukám. Kamarádka mě vzala na Smilov je ve vojenském prostoru Libavá u Olomouce. Má tam chatu po rodičích. V sobotu a v neděli je možný volný průjezd, jinak se tam nesmí. Hrozí pokuta 3 000 Kč. Já nemám průkazku, ale Dana to riskla, vzala mě a asi za 2 hodinky jsme jeli zpět. Smilov je zaniklá vesnice, postavili tam asi 8 chat, to je vše. Cestou jsme nepotkali živou duši.
Hana Rypáčková
13.2.2025 15:19
Ano. Bohužel. Knížecí Stolec ve vojenském prostoru je už nepřísťupný. Rozhledna se rozpadla, ale stejně.. Boletice... Krásné výhledy..
Marie Měchurová
13.2.2025 14:24
Hanko, děkuju za zajímavý článek. Na Šumavě jsme byli několikrát. Naposledy ve vojenském prostoru, který teď zavřeli a zbourali tam i rozhlednu. Mohlo se tam jen v neděli.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA