Ilustrační foto: Pixabay
Hrajeme si s češtinou – vliv délky samohlásek na význam slov
13. 2. 2025
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libuše Křapová
18.2.2025 11:17
Občas si takhle se slovíčky hraju, když nemůžu usnout. Aby mi myšlenky nezabíhaly do všech stran, snažím se je usměrnit aspoň podobnými hrátkami. Většinou to zafunguje :-)
Dušan Brabec
18.2.2025 10:23
Ahoj sestry, díky za doplnění. Vždyť jsem psal, že čeština se jeví jako jedno obrovské paronymum a sám mám v zásobníku dalších cca 200 různých záměnek a výpustek. Právě proto jsem si v tomto článku dal obtížnější úkol - vliv délky samohlásek na význam slov. To už se dvojice hledají mnohem hůře.
Ingrid Hřebíčková
17.2.2025 21:42
Ahoj Dušane, zkusily jsme to se sestrou vymyslet takto: libovolné písmeno se zamění za jiné - nos, kos, los. bos//pes, les, ves//nota, bota, rota//růže, kůže//laň, saň//tanec, kanec//píseň, tíseň//mrak, drak, frak, brak, vrak, prak//blok, mlok, flok//kluk, hluk, pluk//holka, polka. Takže to jsou záměnky. A teď ještě výpustky: branec, ranec//had, hrad//káva, kráva//, kuk, kluk anebo kluk, luk. Článek jsme přečetly teprve dnes, omlouváme se za zpoždění.
Michaela Přibová
17.2.2025 09:43
Ahoj Dušane. Sedíme v cukrárně v Perlové a po přečtení tvého článku, jsme přišly na: sůl, hůl, půl, kůl, vůl, důl. Pokračovat budeme večer. Míša a Ingrid
Alena Velková
13.2.2025 10:04
Dušane, ty jsi teda hračička :-) Já si teď už delší dobu zapisuju slova, která nemají žádné samohlásky...je jich neuvěřitelná spousta a můj holandský zeť je nedokáže vůbec vyslovit :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA