Ilustrační foto: Freepik
Do tepláků!
11. 2. 2025Jsem divná já, nebo jsou divní ti, co chodí po ulici v teplákách? Když jsem byla malá, patřily tepláky do výbavy prakticky každého dítka. Byly určeny k lítání venku, případně do hodin tělocviku, a to jen výjimečně.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elena Valeriánová
15.2.2025 22:09
Já trošku odbočím, když dovolíte. Na svých ranních procházkách potkávám starší paní - dámu. Klobouček - sukně - pelerínka. Moc se mi líbí. Prostě jí to sluší a k jejímu věku to patři. A pak potkám slečnu, která má rozepnutou jakousi beztvarou mikinu, pod ní tílko (nebo sportovní podprsenku) těsně pod prsa a dole se jí plandají široké tepláky. Poněkud podivný model viděný mýma očima. Ona to ale vidí jinak. Jsme každá úplně jinde.
Marie Hellebrandová
13.2.2025 11:13
Paní Móda vládne věky. Za doby mých středoškolských studií to nebyly tepláky,co frčelo. Byly to štruxové pracovní kalhoty upravené jako zvonáče. Přešít kalhoty do módní podoby nebylo pro nás,holky z oděvní průmyslovky, nic složitého.A když se ještě podařilo v Kotcích sehnat vojenský svetr do V, tak to byl " vrchol módy a elegance ".
Jitka Caklová
13.2.2025 09:06
Pan Karel to napsal naprosto výstižně. Také se hlásím k teplákové generaci dětství. Tepláky a bavlněné řádkové punčocháče nosili všichni a v tuhých zimách pod punčocháče ještě "trikáče" :-) Tepláky jsem dělila na lepší školní a záplatované na pole. O patro výš, tedy na druhém stupni, do školy byly manžestráky. Sukně jsem moc neužila, na dojíždění do školy byly kalhoty pohodlnější. V řadě případů byl rozdíl v oblečení, mezi spolužáky, zda byli "místní", nebo z vesnice. To už působila kategorizace. Dnes je ze mě důchodkyně, jsem ráda, že nemám metr x metr x metr, ale 174/75 a nejlépe se cítím v legínách, barevných i jednobarevných, na vrch tuniku a je jedno, zda jsem doma, na zahradě, nebo jdu na nákup. V podobných diskuzích si s úsměvem vzpomenu na "klimakterického diblíka", protože nesoudnost, nebo-li nedostatek soudnosti, nikomu nepodsouvám. Mějte se bděle a skvěle :-) :-) :-)
Ludmila Černá
12.2.2025 20:57
Souhlasím s vámi naprosto. Chápu, že tepláky dnešní jsou trochu jiná kvalita než ty za nás. Některé vypadají i pěkně, tedy když je má na sobě dívenka štíhlounká. Taky jsem byla v šoku, když jsem po delší době jela motorákem v neděli a většina omladiny, jedoucí na intry, byla v teplácích. Fakt je, že tepláky se od té doby kapánek vylepšily střihově, z úzkých na široké a vypadá to trochu líp. Ale pro mě jsou tepláky sportovním oblečením.
Eva Klímová
12.2.2025 17:40
Pan Karel 8:39 to napsal přesně , každá generace prochází nějakým "módním" obdobím , všichni jsme to zažily/i/ :)))
Eva Mužíková
12.2.2025 16:39
V našem DPS žije spousta seniorek ve věku 80 až 90 let a mnohé stále nosí sukně, halenky, svetry a kabáty z let, kdy byly podstatně mladší. Střihy i materiály jsou s těmi současnými nesrovnatelné, to ano, ale ony se v tomto oblečení cití dobře. Já bych si v mých osmdesati nic takové neoblékla ale také bych si nedovolila jakkoliv své pocity vyslovit. Nekritizuji, ale ani nechválim, aby měly radost.
Blanka Lazarová
12.2.2025 10:52
Mnohé bylo napsáno. Nejsou tepláky jako tepláky, stejně tak i legíny a o postavě ani nemluvě. Myslím, že vznik byl myšlen účelově. Pak se objevily různé materiály a nakonec zasáhla móda a vidíme, že možné je všechno. A pak je tu soudnost každého z nás. Divadlo a hřiště jsou diametrálně odlišné arény. A do toho osobnost člověka. Někdo celý život nosí silonky a sukně a někdo kalhoty jakéhokoliv střihu. A někdo je směšný téměř ve všem. A stejně tak bychom mohli hodnotit boty versus tenisky. Společenský outfit a tenisky mi prostě nejdou k sobě . Ale každýho věc. I oblečení o nás něco vypovídá.
Karel Maginot
12.2.2025 08:39
Takže několik "kacířských" poznámek a doufám, že nedostanu cool nálepku jako maskulinní jedinec. Na okraj ..skoro celý život jsem nosil jeden druh "montérek" .. oblek s kravatou. Ale nesmíme vše hodnotit z pohledu našeho "majestátu", tzn. naší generace. Ruku na srdce, vždyť jsme byly (i) stejné a stejní. Já také nosil úzké kalhoty, že si nebylo možné sednout a dole u bot široké až 30cm a na hlavě "deku"... jako Beatles nebo Elvis. A současné tepláky? Jsou pohodlné, nosím je nejenom na sport, ale i třeba včera po Praze. Ale k tomu samozřejmě patří péřová sportovní bunda, mikina s kapucí, kulich, pohory a baťůžek. A běžně i třeba na pivko a kafe s kamarády a kamarádkami. A hlavně nikdo to tam neřeší. Ale do divadla .. to snad nikoho ani nenapadne. A skloňované legíny? Pánové, ruku na srdce. Pokud se nám stále skutečně líbí ženy (nejenom ve vzpomínkách nebo vlhkých snech při sledování určitých filmů nebo debatách v hospodě u píva) tak je to pěkný pohled v každém věku. Samozřejmě pokud nejde o velikostní kategorii 1metr x 1metr x 1metr. Ale to opravdu záleží jenom na soudnosti každé dotyčné. A okolo sebe mám mnoho žen nejenom po 50, ale i po 60 (udržují se) a pro ně legíny žádný problém. Prostě upravená udržovaná žena je sympatická v každém věku. A zmíněné moderní plátěné plandavé kalhoty a boty bez ponožek i v zimě u mladé generace? Asi si určitě řada z vás vzpomene na krátké minisukně .. čím kratší tím lepší (nošené i v zimě ale hlavně bez dlouhých kabátů.. k čemu by pak minisukně byly). A já si pamatuji jak i tehdy postaršíci řešili otázku zdravotních potíží, které z toho vzniknou a doma nutili třeba naše spolužačky nosit ony zmiňované klasické pletené punčocháče. Každá generace si tím musí projít a patří to k životu. Jenom dneska to mají o trochu složitější díky různým zbytečným ptákovinám jako TikTok apod., různým lehkoživkám neboli influenserům anebo tomu, co se jim vtlouká v rámci vzdělávání do hlavy. Ale i tím si musejí projít a je i na nás (starší generaci) jim pomoci se v tom orientovat a vhodným způsobem je přivést na správné chápání skutečných zákonitostí vývoje lidské civilizace. Nám také "vtloukali" hodně věcí do hlavy. Takže trpělivost a především pochopení a toleranci.
Josef Volfík
12.2.2025 07:39
To jsme se smávali Rusům (nebo snad Sovětům) v šedesátých, sedmdesátých létech tady chodili v teplácích i do divadla. Přiznám, já je v divadle neviděl, nechodil jsem tam. No a jak vidno, opět byli mohutný krok před námi.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA