Můj život s gamblerem
Ilustrační foto: Pixabay

Můj život s gamblerem

14. 2. 2025

Bude to osm let, kdy vyšla má kniha s názvem Život s gamblerem. Kdybych se o ní rozhodovala dnes, nechtěla bych, aby vyšla. Tehdy jsem to myslela jako varování, avšak klasicky v tom řada čtenářů hledala jen prachsprostou senzaci.

Mnozí se pak šťourali v detailech, dávali mi různou vinu, aniž by chápali, že ty nejhorší věci jsem si jednoduše nechala pro sebe. Jsem člověk dost uzavřený a opravdu necítím potřebu prát všechno špinavé prádlo na veřejnosti.

Ta knížka vznikla taky z důvodu, že jsem se potřebovala ze všech těch hrůz vypsat. Vylíčila jsem v ní totiž svůj desetiletý vztah s úspěšným člověkem, který ale dlouhé roky bojoval se závislostí na hazardu. Nakonec se to celé smutně uzavřelo jeho tragickou smrtí. Přijala jsem ji jako sebevraždu, přesto mám v sobě určitou pochybnost, k níž mě inspiroval pozdější policejní protokol. Ale s tím jsem se téměř nikomu nesvěřila. Nehodlám se donekonečna babrat v tom, co se ve skutečnosti přihodilo a kdo za to asi může. Vzala jsem to tak, že se život inteligentního a nadaného člověka uzavřel a nelze na něm už nic změnit. Tenhle motiv nakonec dobře znám, protože si ho uvědomuji u každé své knížky o osobnostech minulosti.

Naše společnost bohužel vůbec není připravená na to, že se podobné věci mohou přihodit. Lidé neumí s pozůstalými komunikovat, neumí je podpořit. Proto ty první týdny po jeho odchodu byly nepopsatelně strašné. Zůstala jsem na světě úplně sama a do toho mi chodily neuvěřitelně ošklivé vzkazy od různých individuí. Věřím tomu, že minimálně polovina by mi to nedokázala říct osobně. Holt email nebo zpráva na sociální síti snese všechno.

Začala jsem proto chodit na terapie. To mě zachránilo, neboť tam mi nikdo nedával nevyžádané rady a nesoudil mně. Dodnes mohu vděčně děkovat panu Peškovi z Luctus.cz. Zachoval se ke mně natolik slušně, že mi terapeuticky pomáhal za poloviční taxu. Přišla jsem tou událostí totiž o bydlení, na krku jsem měla dluh zesnulého a do toho jsem se chystala na poměrně závažnou operaci. Zkrátka, ta situace byla po všech stránkách příšerná. Přesto jsem zachytila, že mi někteří jedinci závidí. Dokonce mi jedna jistě velmi hodná paní vyčetla – Snažíte se ze smrti svého přítele vytřískat majlant. Já jsem tu knihu nakladateli poskytla, ale zadarmo. Přitom bych ty peníze tenkrát docela dost potřebovala.

Šest týdnů po přítelově smrti za mnou přijel režisér Pjeer van Eck, přivezl mi pomeranče, zapnul kameru a vyzval mě, abych mluvila. A já to všechno, co jsem držela v sobě, začala vyprávět. Ve filmu jsou díky tomu zachované i písemné dokumenty, jež jsem už dávno spálila, milovaný domov se zahradou, což jsem taky ztratila.

Pjeer ten natočený rozhovor a spoustu žánrových obrázků skladoval sedm let v počítači, až se rozhodl, že k tomu ještě něco dotočíme, sestříhá to a udělá dokument. Ani pro jednoho z nás nebylo snadné se k tomu vracet. Ale nakonec se to povedlo, tudíž výsledek můžete shlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=nTo5ACz3v-Y

Ve své knize jsem napsala: „Gamblerství je smrtelná nemoc.“ Snad jsme udělali něco pro to, aby těch obětí bylo o špetku méně.

Můj příběh psychika
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Martino,nedalo mi to a podívala jsem se na film,o kterém píšete. Je to síla... Znám ze svého okolí několik rodin, které si tímhle peklem prošly.
Dušan Brabec
Mně jen vrtá hlavou, proč jste od něho zavčas neodešla, navíc když jste nebyli sezdaní... Jinak v okruhu mých známých došlo k tomu, že plnoletý ženatý človek s jedním dítětem se dal na poker a rodiče ho museli vytáhnout z dluhů tak, že jim na to praskly celé úspory a nadto museli prodat byt. A nakonec se s ním stejně jeho manželka rozvedla...
Dagmar Vargová
11:11 Aha :-).
Jitka Caklová
08:53 Paní Vargová, články na mém profilu jsou, krom "Buchty domácí", psané od roku 2018. Ty "v šuplíku" jsou psané během roku 2014.
Libuše Křapová
Rozumím.
Zuzana Zajícová
Žila jsem s alkoholikem...můj nakladatel mi nabídl, abych o tom napsala. Zkusila jsem to, nejde to... jste silnější než já...
Šárka Bayerová
Jste silná, Martino...
Dagmar Vargová
Paní Martino, chápu Vás. Nechtěla bych prožívat nic podobného. Přeji Vám hodně síly a vše dobré v dalších dnech...
Dagmar Vargová
Paní Caklová, ve Vašich komentářích a diskuzích na Ringu jste několikrát zmínila Vaše články v "šuplíku". Ale všechny ty články jsou přece dostupné na Vašem profilu. Četla jsem je všechny.
Jitka Caklová
Paní Martino, jak já Vám rozumím. Pravda, nežila jsem s gamblerem, ani s alkoholikem, ale na dlouhá léta mě poznamenalo neradostné pracovní dětství aniž bych tušila, jaký přínos pro mě jednou bude mít. Vím kolik lidí jsem si proti sobě postavila svými "ubrečenými" články zde na i60 a jsem ráda, že je mám zpět v "šuplíku". Čeká nás nelehké období a co já vím, třeba moje stažené články opět spatří světlo světa. Děkuji vám za tento článek ♥♥♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Ester Ledecká vybojovala na světovém šampionátu v alpském lyžování bronzovou medaili. Lyžování a lyžařská střediska. To jsou témata vědomostního kvízu tohoto týdne.