Ilustrační foto: Freepik
Vyhoření. Módní slovo, které se zdaleka netýká jen mladých lidí
6. 2. 2025Syndrom vyhoření. Ten výraz je v posledních letech často používaný. Bývá jím označován stav, kdy má člověk najednou pocit, že už nemůže dál žít tak jako dosud. Bývá dáván do souvislostí s náročnými profesemi, ale může se týkat každého.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elis Rentierka
21.2.2025 23:51
Taky jsem zažila, ten děs, když jsem se nemohla spolehnout na vlastní mozek…
Alena Tomínová
17.2.2025 11:27
Děkuji za tento článek. Jsem ve fázi zde popisované. Manžel nemocný, celý život aktivní a nemůže se s tím smířit. Já jsem se celý život tolik nenadřele jako v této fázi našeho soužití. Už to trvá od roku 2021 a mám teď pocit, že už to dále nezvládám. Zrovna dnes jsem už uplně vyřízená.
Venku je mrazivo, ale krásně, tak hned po obědě vyrazím na procházku. Snad přijdu i na jiné myšlenky.
Naděžda Špásová
6.2.2025 16:41
Vím o co se jedná. Občas tento stav mívám, je to zatím jen takové varování. Nic s tím nedělám, zatím.
Jitka Caklová
6.2.2025 11:29
Mě oslovil příběh o 8 let mladší jmenovkyně. Manžel sice není "ležák", ale s řadou 20 let trvajících chronických onemocnění, je na mně posledních 10 let zcela závislý. Naučil mě, lépe řečeno, dovolila jsem mu aby mě naučil, být silnou ženou, která vše zvládne "levou zadní" :-) :-). O nápravu si před čtyřmi lety řeklo samo tělo těžkým zánětem plic a přechodné umístění manžela v LDN. Aniž bych si toto "vyhoření" uvědomila, tak během čtyř let i s různými mými onemocněními, jsem "najela do starých kolejí", navenek "silné ženy". Další stopka v podobě ještě silnějšího zánětu, na sebe nenechala dlouho čekat. Na konci listopadu jsem skončila v nemocnici a manžel v LDN. Zatím jsem v "pracovní neschopnosti" a poučena svojí intuicí vím, že po návratu manžela do domácí péče k dalšímu vyhoření nedojde. Problém totiž nebyl v manželově bezmoci, ale byl v mém myšlení a absence umění, postavit se sama za sebe. Bez lásky k sobě by se to nedalo zvládnout ♥♥♥
Vladislava Dejmková
6.2.2025 10:14
Je dobré si tento stav včas uvědomit, pojmenovat. A pak se s tím dá něco dělat. A nebránit se pomoci od jiných lidí.
Jindřich Berka
6.2.2025 07:40
Není to ´módní slovo, ale fakt, který existuje dlouho. Hlavně do vyhoření dostane člověk, který podle něho dělá co může, ale výsledek se nedostaví. někdy i nevděk. Markantní je to u pomáhajících profesí. Nejlépe je odjet na delší dovolenou a nabrat znovu síly. Nebo změnit zaměstnání, začít s něčím novým a jiným. Jindra
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA