FOTO: Vladimír Pryček, ČTK
Paní, máte tady (psaní) balík!
31. 1. 2025Otevírám notebook, abych si přečetla maily. Pak jsem nakoukla do spamu. Jen tak na zběžnou kontrolu, občas zde najdu zprávu, která sem spadla omylem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dušan Brabec
31.1.2025 15:04
Šmejdi s nádobím a dekami jdou zkrátka s dobou a přeorientovali se elektronické nabídky a vysávání účtů neopatrných zejména seniorů napřímo. A jejich metody a nabídky jsou stále důmyslněji propracované. Mne konkrétně ta podvržená balíkovna překvapila, protože s nefalešnou balíkovnou mám dlouhodobě ty nejlepší zkušenosti a je to snad jediné, co pošta velmi kvalitně vymyslela (mimochodem od zítřka zase zdražuje všechny poplatky - za dopisy, složenky atd.). Asi proto nyní modul balíkovny odštěpila a prodává ho do soukromých rukou. Holt tak to tady ve státních podnicích chodí a vůbec v celém státě zatím ještě stále pod vedením neumětelů. Ale volby už jsou za rohem, tak snad budou vymeteni...
Karel Maginot
31.1.2025 13:32
Lidská zvědavost nezná hranic. Přihrádka SPAM je sice nazvána obtěžující mail, ale ve skutečnosti tam padá všechno co buď antivirus poskytovatele nebo antivirus uživatele (podle známe mailové adresy odesilatele, podivného obsahu nebo přílohy) vyhodnotí jako nebezpečné. Takže SPAM se jenom prohlédne a podle názvu mailu je snad jasné o co jde a nikdy se to neotvírá a už vůbec se z toho nikdo nesnaží dostat na nějaké jiné stránky. A proto také se SPAM automaticky po 30 dnech vymaže. A pokud tam něco spadne omylem, tak se tento mail nejdříve projede antivirem, překopíruje a otevře jinde. JInak mají váš počítač nebo chytrý telefon (pokud z něho obsluhujete maily) v hrsti. Jednou z možností jak se trochu bránit je vytvoření jednoho mailu specielně pro nákupy on line, protože firmy si to předávají. A oddělit to od mailů, kde máte korespondenci třeba s dodavateli elektřiny apod., lékařem, soukromí apod. A už vůbec nehovořím o mailu pro korespondenci s bankou nebo třeba Finančakem apod. A největší bombou je když někdo má v chytrém mobilu (je to v podstatě obyčejný počítač s operačním systémem) maily (včetně Spamu), elektronické bankovnictví (všechny bankovní operace potvrzuje i ze stejného mobilu ... nejlépe třeba v MHD nebo na letišti ..free wifi .... i to jsem zažil), objednává a platí na E shopech apod. Má tam nainstalovány různé appky (Kaufland, Penny, Facebook, whatsapp,Tik Tok apod.) a šetří a tak využívá free Wifi. Je cool, platí náramkem nebo mobilem. A antivirus co to vlastně je a k čemu je to potřeba, vždyť TikTok funguje i bez toho. A pak se třeba všichni diví když se stanou obětí podvodníků. A Policie? Nebuďte naivní. Jednak je to otázka kvality (soukromý sektor je veliká konkurence pro skutečně schopné lidi) ale hlavně je to otázka priorit. Nyní je hlavní zaměření na ty dezinformátory na síti a na hlupáky důchodce co přeposílají ty řetězové maily. A Banky? Ty ručí za bezpečnost jenom do své brány. A jakmile data opustí síť Banky, není to jejich starost. Vím co říkám, mnoho let jsem v bankovnictví pracoval na různých manažerských pozicích. Takže co si neochráníme to mít nebudeme. A pokud je tady někdo skutečný IT tak mi to potvrdí. Ve skutečnosti je celá problematika o mnoho složitější, ale toto je jenom ve zkratce a hlavně zjednodušeně a malé upozornění.
Jitka Hašková
31.1.2025 13:30
Chce to velkou opatrnost. Já jsem zvyklá mejly ve spamu prohlížet, když jsem ještě učila, měla jsem tam často práce od studentů . Já je neotvírám, jen se podívám kdo posílá a mažu. Dříve jsem si ty studentské práce přebírala.
Anna Potůčková
31.1.2025 13:00
Důvěřuj ale prověřuj. A u spamů tím tuplem. Já všechny rovnou házím do koše bez otevírání.
Milena Znamenáčková
31.1.2025 11:50
Tak jsem se schválně koukla do spamu a zjistila jsem, že mi během pár dní přišlo asi pět mailů od manžela. Vzhledem k tomu, že je pět let po smrti, tak nevím, v posmrtný život sice moc nevěřím, ale co kdyby. Ale pro jistotu je neotvírám, už jsem si zavirovala počítač, tak nechci to samé provést i s mobilem.
Elena Valeriánová
31.1.2025 10:16
Libuško, já jednou za tři-čtyři dny prohlédnu "spam" a pokaždé tam na mě něco nádherného čeká. Dnes v prvním řádku mi dotyčný oznamoval, že můj účet vyhrál (nevím co, nerozklikla jsem to), druhý řádek byl vyčítavý dopis, že mi dotyčná psala už před měsícem a nedostala (zřejmě odpověď) a třetí řádek ten vyhrává - bylo mi oznámeno, že tento dopis obsahuje obvinění z kybernetického (asi podvodu). 1. řídím se heslem zadarmo ti nikdo nic nedá, takže nenadálé peněžní dary ignoruji, 2. dopisy milostné nebo snad návrhy zamítá už z podstaty věci a konečně za 3. protože vím, že jsem žádný kybernetický podvod nespáchala a pochybuji, že by mě policie kontaktovala tímto způsobem, mažu a zůstávám v klidu. Já opravdu nedokážu pochopit lidi, kteří i přes milionté upozornění v médiích, školeních ..., kteří mohou naletět. Libuško, Tvoje osvěta je na místě. Nevím, jestli se mají tyto podvodné maily hlásit policii, to by bylo pro policii neúnosné. Vyšetření a dohledání pachatelů není zrovna snadné. Zvlášť dnes, kdy pachatel může sedět třeba v Chorvatsku a po internetu řídit své "obchody".
Libuše Křapová
31.1.2025 09:54
Hanko, takových podobných mailů mám ve spamu denně několik. Tento byl jen propracovanější. Ty je ve Spamu nemíváš? Pokud ano, pokaždé hlásíš? Navíc mám dnes ve spamu už další, tentokrát dělá dobírka jen dvanáct korun. Asi jsem si někde objednala špulku nití :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA