Digitalizace se senioři obávat nemusí, tvrdí ministr Marian Jurečka
Mnistr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. FOTO: Poskytlo MPSV

Digitalizace se senioři obávat nemusí, tvrdí ministr Marian Jurečka

23. 1. 2025

Ačkoliv je digitalizace služeb pro některé seniory strašákem, podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky nemusí mít lidé obavy. „Počítáme s tím, že vždy bude nutné část klientely, která se nebude moci zapojit do digitálního prostředí, obsluhovat fyzicky,“ říká ministr Jurečka v rozhovoru pro portál i60.

MPSV rozhovor senioři
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(3.6 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Majcherová
S počítačem sice umím zacházet, ale digitalizace - to pro mne není. Není nad to osobní styk, nepotřebuji jednat s úřady přes počítač. A vlastně ani nechci. Člověk tam nechodí zas až tak často, pro mne to není obtěžující. Osobní styk nenahradí nic. To je můj názor.
Ladislav Vesecký
Jurečka – Současní důchodci si za 30 let vzpomenou, že byla tato reforma nutná a udělali jsme správnou věc. VYSTRČIL – Senior dostane přidáno méně než činí výše inflace, ale koupí si za svůj důchod více ….
Jarmila Komberec Jakubcová
Nejsem rozhodně Jurečkova jásačka. Protože to co provedl po útoku vraha v loni v prosinci na FF u mně ztratil tvář. Jít jako vicepremiér a ministr MPSV se veselit na večírek může jen člověk, který nemá svědomí. Neumím si představit, že by se to stalo někde v Evropě.
Romana Koníčková
Paní Hrušková, skvělé shrnutí. Ocitám se v podobných situacích a k otázce "Vy mi ho zaplatíte" si dovolím dovětek - kdo mi bude platit data ? Abych byla 24/7 na síti...tak velkorysou penzi nemám, na plýtvání nejsem zvyklá.
Věra Prokešová
Naprosto přesně to popsal Ivo Patta, Škoda jen, že si ho nepřetli pořádně Jurečkovi jásači.
Marta Hrušková
Digitalizace celého života a všech úřadů a potřeb lidí je jistě krásná vize. Ještě nám všem hned v porodnici vpraví do těla čip a bude to dokonalé. Četli jste Orwellovu knihu 1984? Ano, zatím je ještě možné něco vyřídit i „papírově“, ale jak dlouho? A že stále jsou místa, kde je mobilní signál velice slabý a nestálý, např. někde v horách, ve stínu televizního vysílače apod. Mám mobil starý pět let a v obchodech a na úřadech na mě koukají jako na dinosaura. Když odmítám instalovat si jejich aplikaci s tím, že nemám dostatek místa, tak si prý mám koupit nový. Vždy se zeptám: „A vy mi ho zaplatíte?“ A co když vypadne elektřina na pár hodin či dokonce dní?“. Zmlknou, a docela by mě zajímalo, co si myslí.
Jarmila Komberec Jakubcová
Bohužel co stále chybí jsou tzv. odlehčovací pobyty pro seniory např. s Alz. nemocí či formou demence. Moje kamarádka měla problém kam umístit manžela když musela na operaci srdce a o nemocného manžela se neměl kdo postarat. Nakonec měla štěstí, zrovna minulý rok se v Plzni otevřela tato služba v jednom domě pro seniory ,ale kapacita 2 dvoulůž. pokojů pro celou Plzeň je velmi malá.Odlehčovací pobyty jsou v těchto případech velmi důležité a senioři nemusejí být umisťováni v domovech trvale.
Helena Štěpánková
Nejsem ekonomka, ale i průměrnému člověku by mělo být jasné, že na dluh se nedá žít do nekonečna. Vnímám, že bylo nutné udělat taková opatření, aby i generace po nás měla zajištěn slušný důchod. vysvěteení pana ministra se mi zdá rozumné. Přála bych si, aby i mí potomci se měli v důchodu dobře jako my. A k tomu, jak věřím, ta reforma směřuje.
Dušan Brabec
Zcela trefně to napsal Ivo Patta 13:18. Jurečka je s důchodovou reformou zcela mimo mísu, prostě Mimoň. A spousty nepravd je uvedeno v doprovodných papírech, které došly spolu s novým výměrem důchodu - zvýšení o 0,6%, zatímco tito vládnoucí mimoni si platy zvýšili o 7% a to veřejnost ještě oblbovali, jak se uskrovňují a že to musí udělat, protože to právně nařídil Ústavní soud. Na to je jediné jadrné slovo: PAKÁŽ! Ale my důchodci jim to ve volbách spočítáme...
Miloslava Richterová
Dobře kladené otázky a hezké odpovědi, bohužel jsou to báchorky pro děti. I náčelník bezvýznamného kmene má větší zodpovědnost za svůj lid, ví, že je potřeba postarat se o své nejslabší, děti a starce. Ví, že děti jsou budoucnost a staří si zaslouží úctu za to, co již vykonali. Kdo by chtěl přivádět děti do světa plného nejistoty, kdy nám vláda skoro vyhrožuje válkou, toto se musí změnit, o mír je potřeba usilovat a jednat. Zatím se politici tomuto jen vysmívali a zemi ruinují špatným hospodařením, starce okrádají, na těch jim už nezáleží. Místo solidních pečovatelských domů nakoupíme zbraně a peníze věnujeme na znovu vybudování rozpuštěné armády. Paní MM, to není stížnost, to je realita.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%