Mnistr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. FOTO: Poskytlo MPSV
Digitalizace se senioři obávat nemusí, tvrdí ministr Marian Jurečka
23. 1. 2025Ačkoliv je digitalizace služeb pro některé seniory strašákem, podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky nemusí mít lidé obavy. „Počítáme s tím, že vždy bude nutné část klientely, která se nebude moci zapojit do digitálního prostředí, obsluhovat fyzicky,“ říká ministr Jurečka v rozhovoru pro portál i60.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Měchurová
23.1.2025 22:24
Nikdy jsem si nemyslela, že se nám bude na stáří tak dobře žít. Užíváme si cestování, kulturních akcí, můžeme si dovolit i pestrou a zdravou stravu. Nechápu lidi, kteří si neustále stěžují. Myslete i na další generace. Stát se do nekonečna nemůže zadlužovat.
Eva Krausová
23.1.2025 20:09
P. Vavříková, já tedy žádné seniory, co jezdí 3x za rok na zahraniční dovolenou neznám. To, že někteří mají chaty, chalupy - to není zásluha Fialovy vlády. Ani nevídám seniory, že by v obchodech měli plné nákupní košíky. Možná senioři v Praze, Brně, Plzni, ale jinde zcela určitě ne. Důchodová reforma se současných důchodců sice netýká, přesto jim Fialova vláda sebrala cca 1000Kč měsíčně, což není zrovna málo, pokud máte důchod 18700Kč a menší. A jít do důchodu v 67 letech? To mohou jen ti, co nepracují fyzicky, ale sedí v kanceláři. Kdyby se raději tato vláda zaměřila na letitá nemakačenka, co se práci vyhýbají a jen zneužívají sociální dávky. A je mezi nimi mnoho mladých, fyzicky schopných lidí. A těch mi skutečně líto není, když se vyhýbají práci. V jednom pravdu máte - je třeba si vážit zdraví. Já osobně nejsem náročná, zahraničí mě nezajímá, líbí se mi v naší zemi, zatím nestrádám, ale to proto, že jsem naučená od rodičů skromnosti, na rozdíl od mnoha mladých, kteří chtějí všechno hned, aniž by v životě něco dokázali.
Oldřich Čepelka
23.1.2025 18:05
Pavlíno, výborně napsáno! Jano, ty rozhovory s politiky jsou naopak zapotřebí. Jednak byste neměla komu nadávat (pardon, vtip), ale hlavně to pomáhá při jejich kontrole ze strany veřejnosti. Přál bych si naopak, aby ministři museli skládat účty mnohem častěji. Kdo z vás nechce, nebude to číst. Možná vás pak v neinformovanosti přesvědčí první manipulátor.
Oldřich Čepelka
23.1.2025 17:55
Důchodová reforma je třeba mnohem větší, škoda že se neprosadila dřív a dvakrát škoda, že to není jako třeba ve Švédsku. Po opravdu brutální hosp. krizi v roce 1992 si tam 5 největších polit. stran slavnostně slíbilo, že nikdy nebudou vrtat do nově utvořeného důchodového systému – že s jakoukoli změnou musí souhlasit všech pět. A to proto, aby se ty příznivé změny stačily za 20 let projevit. A dodržely to! U nás se opozice naopak těší, že po volbách zas všechno zruší! Když kdysi Paroubek z ČSSD zbořil tehdejší reformu, neprospěl nikomu (jen sobě) a všechny poškodil. A Rada seniorů je organizace snad z 19. století, neschopná podívat se na svět dnešníma očima.
Eva Krausová
23.1.2025 17:20
Jindřich Berka, o Babišovi v mém komentáři nebyla žádná zmínka. Mám svůj rozum a ukáže tento rok do voleb, kdo vůbec bude volitelný. Ano mě zklamalo už v době Covidu, kdy se měli povinně očkovat 60+. To pak bylo jediné kladné rozhodnutí vlády Fialy, že povinné očkování zrušila.
Jarmila Komberec Jakubcová
23.1.2025 16:07
Digitalizace je potřebná ale musí skutečně dobře fungovat. Já nemám problém pracovat s PC, protože s ním už pracuji od r.1990. Ale velká část seniorů třeba ani PC nemá nebo chytrý mobil. Když jsme v Plzni s kamarádkou zakládaly před 25 léty neziskovku TOTEM první co jsme se snažily dělat pro seniory bylo naučit je pracovat s PC. A TOTEM to dělá dodnes.
Pavlína Vavříková
23.1.2025 14:12
Je dobře, že se tato vláda odhodlala k reformě penzí. Bez ní, by dnešní čtyřicátníci neměli důchody skoro žádné. Stát se neustále zadlužovat nemůže. Nás seniorů se dchodová reforma netýká, proto nechápu, proč jí kritizují. Měli bychom být radi, že naše děti budou na tom lépe. Zejména pak matky, ale i vdovy a vdovci. Ruku na srdce - máme se snad špatně? Vidím kolem sebe jen samý blahobyt, senioři jezdí třikrát za rok na zahraniční dovolenou, mají chaty, chalupy, nová auta, v obchodech si nakládají plné nákupní vozíky. Tak na co pořád nadáváme? Měli bychom se radovat, že žijeme bez válek, v demokracii, vážit si zdraví. A ne pořád remcat.
Ivo Patta
23.1.2025 13:18
Digitalizaci ano, ale až bude co digitalizovat. Současná chaotická sociální a důchodová legislativa za digitalizaci nestojí. Jsou to vyhozené peníze daňových poplatníků. Důkazy? Například Jurečkova údajná důchodová reforma: 1) Je vylhaná, protože se jedná o pouhou parametrickou změnu. Už za ministra práce Škromacha, měl jeho náměstek Král úsloví: „Dokud budeme prodlužovat věk odchodu do důchodu, tak důchodový systém vždy přežije“. To znamená, že jsme s důchodovou reformou za 20 let nepohnuli ani o milimetr, naposledy díky Jurečkovi. 2) Jedná se v pozadí o další podporu bankovního produktu, Penzijní reformy, která se rozšířila o DIP. Reforma pod taktovkou bankéřů má jediný účel, tunelování státního rozpočtu. Vzhledem k fatálnímu pádu porodnosti za ministra Jurečky, z úhrnné plodnosti žen 1,66 dítěte/ženu na 1,3 dítěte/ženu, pokládám právem jeho „podporu rodin s dětmi“ za pohádku ovčí babičky. Ve skutečnosti ministr práce Jurečka, navzdory včasnému písemnému varování s datem 22. 2. 2022, vyhodil ve své gesci z okna (na základě vadné účetní metodiky používané MPSV podřízenou ČSSZ), v letech 2022 a 2023 částky 59,9 + 68,4 = 128,3 miliard korun z kapes daňových poplatníků. Navíc ty peníze použil ministr Jurečka na dezinformaci pro mladou fertilní generaci, že na starobní důchod stačí jen pracovat, vychovat děti není zapotřebí. Výsledek: Propad demografické křivky v roce 2024, který jasně demonstroval Jurečkovu schopnost vysoce negativně řešit problémy našich rodin s dětmi (stejně, jako to udělal v případě starobních důchodců). Ministr práce Jurečka si za porodnost připsal doslova historický rekord, nejnižší porodnost v Českých zemích od roku 1785. Aktuálně se rodí polovina dětí (7,7 ‰), ve srovnání s minimální potřebnou porodností (15,4 ‰). Jen v roce 2024 se mělo narodit nejméně o 82 000 dětí více, abychom hromadně nevymírali.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA