Ilustrační foto: Freepik
Plýtvání jídlem v domácnostech je časté. Ovšem nejhorší je v domovech seniorů
27. 1. 2025Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí. Průměrná česká domácnost by ušetřila ročně kolem osmi tisíc korun, pokud by omezila plýtvání. Ale nejvíc nehospodárně se s potravinami zachází v domovech seniorů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
27.1.2025 15:30
URČITĚ??? Tak tim bych si nebyla jistá. Bydlím v DPS a tak vím, kde nesnědené jidlo některých seniorů končí.
Jana Vrabcová
27.1.2025 14:26
Však si to jídlo důchodci zaplatí tak o co jde. A určitě si zbytky někdo bere např. pro zvířata.
Jana Kollinová
27.1.2025 14:11
Nemohu posoudit informaci o plýtvání jídlem v domovech seniorů, protože jsem zde nikoho neměla a zdá se, že dříve nebo později mohu být jedním z klientů, ale stejný problém je v nemocnicích nebo na LDN, odděleních s následnou péčí, jak jsem měla možnost přesvědčit se při téměř tříměsíčním pobytu. Ve výdejně jídel jsem viděla sušit krajíce chleba, ale poloplné talíře se vracely zpět do přepravního vozu a kde nesnězené jídlo končilo netuším. Vzpomněla jsem si na dobu, kdy ke školní jídelně, kterou mám naproti domu, obden přijížděl pán s malými kontejnery a odvážel si zbytky jídla pro dobytek. Už několik let jsem ho neviděla. Zeptala jsem se sestřičky, kam vozí zbytky, zda ke krmení zvířat, ale zavrtěla hlavou, že to je zakázané hygienickými předpisy. Chápu, riziko přenosu nemocí na zvířata. Navazuji tím na příspěvek paní Foldynové, který je dobře míněný, ale pravděpodobně legislativně neprůstřelný. Článek rozkrývá jeden z mnoha problémů domovů pro seniory aniž nabízí alternativy řešení. Etického řešení, které i tak mnohdy neutěšený pobyt v těchto sociálních zařízeních kvalitativně nezhorší.
Jarmila Komberec Jakubcová
27.1.2025 14:05
Stejný nebo podobný problém mají i školní jídelny. Mám nejraději tzv. bufetové stravování. Mohu si dát na talíř jen to co sním a neřeším "guláš se šesti". Např. jezdím do Fr.Lázní, kde ve SPa Pawlik či Luisa si vyberete co několika chodů, příloh, salátů či moučníků. To samé se týká nápojů, polévky nebo kávy. Pokud je senior pohyblivý, tak to určitě přivítá a ostatním to přinese servírka.
Olga Škopánová
27.1.2025 12:56
Ono se jinak šetří doma a jinak v zařízení kde je třeba 100 klientů a co klient to jiný požadavek.
Vlasta Nykodýmová
27.1.2025 12:51
Tak, nevím jestli vlastní vinou, nebo jsem napsala něco nepatřičného, ale příspěvek zmizel . ?
Sylva Wiedel
27.1.2025 12:14
To je teda dost drsný, že jim nikdo jídlo nenakrájí a neupraví, aby bylo dobře stravitelné. Že dostávají celá balení salámů a sýrů tomu se mi ani nechce věřit. Doufám, že si ty zbytky vezme alespoň někdo pro domácí zvířata?
Jindřich Berka
27.1.2025 11:54
Má pravdu paní Foldynová. Musí být smlouva, protože se najdou lidi, kteří osočí zaměstnance, že okrádají důchodce!!!! Moje matka má 88 let bydlí sama ve dvoupokojovém bytě. Neplýtvá. Ráno namazaný krajíc s čajem. V poledne jí přivezou oběd. Sní jen oběd. polévku sní na večeři s chlebem. Víc nepotřebuje. My děti (3) ji rozmazlujeme. Nosíme jí buchty, řízky , saláty a zákusky. JIndra 71 let.
Marie Faldynová
27.1.2025 11:22
Já bych udělala smlouvu s nejbližším asylovým domem, že si zbytky potravin odeberou pro své klienty. Ve větších městech bývají obě zařízení.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA