Ilustrační foto: Pixabay
Bez mobilu jako bez hlavy aneb temná stránka mobilních telefonů
11. 1. 2025Po snídani jsem otevřela počítač, nahlédla do pošty, prošla aktuální zprávy a po chvíli mě na Seznam.cz zaujal článek s titulkem „Chcete si udržet paměť až do stáří? Zahoďte chytré telefony!“
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
12.1.2025 10:27
Na druhou stranu, chytrý mobil nás nutí udržovat mozek v aktivaci. Aktivovat nové apky, bezpečnost, kam jsem ho dala, učit se na něm další změny, sdílet s rodinou okamžité krásné záběry z dovolených. A hlavně musí jít proud, aby se mohl dobíjet. Mám v rodině lidi, kteří ho nechtějí a je to jejich rozhodnutí.
Jitka Caklová
12.1.2025 10:17
:-) :-) Pane Nebuželský, chci věřit, že otazníky ve Vašem příspěvku měly být emotikony. Nebo snad "?" zpochybňuje logické myšlení Vaší manželky?
Jitka Caklová
12.1.2025 09:18
:-) :-) Pro mě je důležitější, než mít chytrý mobil, naučit se žít v přítomném okamžiku, mít v hlavě v pořádku mysl na své bytí tady a teď. Pravda, je to těžší než spoléhání na chytrý mobil, ale spolehlivější je mít pořádek v hlavě. Každá část těla, kterou smysluplně nepoužíváme, chátrá. :-) :-)
Alena Tollarová
12.1.2025 08:55
Chytrý telefon mám, ale jeho otrokem rozhodně nejsem. Je to jako s dalšími vymoženostmi té které doby, počínaje např. oněm, který může být pomocníkem, ale i zlým pánem. A v popsané situaci, kdy se autorka ocitla bez kabelky, ve které byl telefon i peněženka, by ji nezachránil ani lísteček s čísly v peněžence. Já si sice pamatuji číslo na manžela už z doby, kdy to byl první mobilní telefon v rodině, ale čísla na syny už v hlavě nemám. Měla bych to napravit, to rozhodně udělám.
Eva Mužíková
11.1.2025 20:15
Chytrý telefon mám, ale zdaleka nevyužívám všechny jeho funkce. Jen internet, fotoaparát, navigaci a jízdni řády. Ale jsem ráda že ho mám.
Antonín Nebuželský
11.1.2025 19:23
Chytrý "telefon je počítač. Proto už počítač otevřu minimálně, vlastně všechno ten telefon nahradí. Postupem času už si pamatuji tak rodné číslo a jméno a bydliště... ?
Telefon používám na čtení tisku, driluji" angličtinu, ani nevím proč, mám tam hlídání léků a něco na ren způsob.
Důležité věci hlídá manželka, jakož i logické myšlení ?, takže můžu si dovolit ten luxus.
Prostě důležité věci na starost nemám. Možná tak krokoměr.
Dušan Brabec
11.1.2025 19:06
Osobně si myslím, že čím větší paměť má chytrý mobilní telefon, tím omezenější se stává mozek a paměť jeho držitele. A to ani nechci poukazovat na různé hry, videa a "hýbací" obrázky, na kterých se stává závislá mladší generace (vidím to sám na jednom z vnuků 14 let). Dokonce už přestávají rozumět papírovým mapám, protože mobil je navádí... Bude-li to takto pokračovat dále, lidstvo díky mladé generaci poměrně rychle a solidně zdegeneruje. Jedinou obranou je mít chytrý mobil pokud možno s menší pamětí (já mám jen 16 GB) pod svou vědomou kontrolou pouze na záležitosti usnadnující a zpříjemňující život - volání, SMSky, fotky. A já ho mám ještě na sledování obchodování na pražské burze cenných papírů, protože občasné bchodování mně činí potěšení. Jinak žádné aplikace apod.
Anna Potůčková
11.1.2025 19:03
Já sice chytrolína nemám, ale po přečtení tohoto článku si vložím telefonní čísla svých nejbližších do peněženky. Opravdu se může stát nejen se mnou ale i s telefonem cokoliv.
Zuzana Pivcová
11.1.2025 18:15
Jani, když jsem byla zaměstnaná, znala jsem nazpaměť hodně čísel, protože archiv byl docela rozsáhlá instituce, navíc v rámci obrany. Nyní už si nepamatuji skoro nic, ale na zdravotní zařízení a některé instituce mám čísla jinde než v mobilu. Hlavně nosím v hlavě číslo na sestru, to je prvořadé.
Sylva Šporková
11.1.2025 16:04
to nemá nic společného s chytrým telefonem - i když jsem byla mladá, v paměti jsem držela vždy jen jedno-dvě nejdůležitější čísla, ostatní jsem měla v zápisníku. No a mám to tak i teď - to jedno číslo by měl v paměti udržet každý
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA