Ilustrační foto: Pexels
Rudý kovboj Dean Reed by si zasloužil malou rehabilitaci
13. 1. 2025Málokdo na území východního bloku zažil to, co on, velkou slávu, kterou pár let po jeho smrti následovalo absolutní zatracení. Znali jsme ho přitom všichni, kdo jsme vyrůstali v osmdesátých letech. A já se dobrovolně přiznávám, že jsem si jako malá pouštěla jeho desku u babičky.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jiří Svoboda
14.1.2025 19:52
Já osobně jsem měl Deana Reeda docela v oblibě, dokonce jsem s ním viděli nějaký western, tuším, že východoněmecké provenience. Snad to mělo i jakýsi komediální ráz, už si po těch létech pořádně nevzpomínám. Jeho smrt je dodnes obestřena jakýmsi tajemným hávem, nikdo není schopen vysvětlit jak zemřel. Někdo tvrdí, že se utopil, někdo má za to, že byl utopen. Otázkou je kým. Amíci tvrdí, že se ho zbavili východňáci, když začal pošilhávat po domově, protože by to byla rána pro jejich propagandu, ti zase tvrdí, že ho zabili Američané konkrétně CIA, neboť byl nepohodlný pro své "neamerické" postoje. Tak bůhsuď...
Martina Bittnerová
14.1.2025 13:34
Děkuji za komentáře. K té narážce na seminární práci asi zklamu, neboť jsem maturovala již před třiceti. Ale doznávám, že se v tom projevila asi ta deformace, že když píšu o obrozencích (nejen knihy), tak jsem zvyklá si hledat informace ze všech možných zdrojů. U Reeda jsem však měla obrovskou výhodu v tom, že je dochováno hned několik natočených rozhovorů, z nichž jsem taky mohla vycházet.
Zuzana Pivcová
13.1.2025 22:01
Jako studentky na střední škole, tedy tak v polovině 60. let, jsme poslouchaly odpolední písničky na Svobodné Evropě, Moderátorka Rozina tam vždy nabízela, ať si posluchači z ČSSR napíší o nějakou písničku na přání. Já jsem to naivně také udělala, ale kdo ví, kde dopis skončil. No, a kdosi tam napsal, aby mu zahráli tehdy šlágr s Deanem Reedem La novia (Nevěsta,u nás to s jiným textem zpívala Simonová), tehdy byl ještě v USA. A moderátorka prohlásila, že žádného Deana R. neznají a že to asi bude omyl se zpěvákem Reevesem. Takže i druhá strana hrála hru jako ta naše. Prostě levičák se jim nehodil. A když už Dean byl v NDR, tak navázal vztah s nějakou štíhlounkou učitelkou, u nás s ním v TV byla písnička jako klip, a tam byl dvojjazyčný refrén, jak si spolu povídají. On říkal Tell me that you love me, ona odpovídala Ich liebe dich, a opačně začínala ona Sag mir dass du mich achtest a on odpovídal I respect you. Takže toto si zcela jasně pamatuji. S tou učitelkou měli holčičku, ale o tom se už pak vůbec nemluvilo, jen o herečce. Omlouvám se za dlouhé psaní, ale pěkný článek mě k tomu podnítil.
Marcela Pivcová
13.1.2025 21:47
Mně se písničky Deana Reeda líbily, byly melodické, ráda jsem je poslouchala. Ještě mám jeho CD, které u nás po několika letech zpěvákova úspěchu vyšlo. O jeho posledních letech života jsem už pak další informace nevyhledávala.
Lenka Kočandrlová
13.1.2025 17:31
Četla jsem o něm knihu, skončil utopený v jezeře myslím. Já nikdy nešílela nad žádným umělcem, tak ani nad tímhle,ale pamatuji si ho z nějakých filmů,tam hrál i Neckář s ním.
Věra Prokešová
13.1.2025 13:33
Deena Reeada jsem viděla naživo v devadesátých letech v Karlových Varech před hotelem Thermal. Jeho tvář byla křídově bílá, nikdy jsem nic takového neviděla, zřejmě po prohýřené noci.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA