Kdo má pocit, že je užitečný, prožívá většinou ve stáří lepší život
Ilustrační foto: Freepik

Kdo má pocit, že je užitečný, prožívá většinou ve stáří lepší život

21. 1. 2025

Někdo mě potřebuje. Můžu někomu pomoct. Udělala jsem dnes dobrou věc. Kdo si říká podobné věty, zvládá lépe nástrahy, které přináší život ve vyšším věku. Pocit užitečnosti je při stárnutí důležitější než botox a heroické sportovní výkony.

aktivní senioři přátelství společnost životní styl
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
07:02 - Aby ne, když měla svůj podíl na polidštění opice.
Iva Bendová
Motivace je ten nejsilnější motor, a kdo ji nemá, jede tzv. na setrvačník. Je ovšem otázka, jakou má kdo životní energii danou do vínku, protože když jí má málo, na motivaci reaguje jinak, protože musí se svojí energií šetřit. Měla jsem velkou motivaci /finanční i psychickou/ oddálit si odchod do důchodu, svou profesi, povolání, poslání miluji a potřebovali mě nadále, ale došly síly. Šla jsem přesně na den do SD, vyčerpaná, nemocná na antibioticích, ale zároveň uplakaná při loučení se s Domovem / seniorů. Měsíc jsem nabírala síly ... a pak přišla naštěstí nabídka vrátit se na zástupy, a tak už 8 let zaskakuji, dokonce i nověji v jedné ambulanci. Ten pocit, že nemusím, ale mohu, je báječný. Jsem vděčná i za delší volno, i za služby. Energie a sil moc nemám, ale občasných dní zpět v "uniformě" si moc považuji. Takový odchod neodchod do důchodu bych přála každému, kdo měl svou práci tolik rád jako já. Navíc, bohužel, nemám vnoučata.
Ingrid Hřebíčková
Přesně tak, jak je uvedeno v článku, tak tady něktří senioři na vesnici žijí. Starají se o hospodářství, o zahradu, o zvířata. A dožívají se vysokého věku. Tady jedna žena se dožila stovky. Zemřela ve věku 101 let.
Jitka Caklová
Majko zdravím! :-) Tvůj příspěvek se mi velmi líbí, jen vsuvka o sousedce ho poněkud zakalila. Ona žije svůj život a pokud úkolování nevadí lidem kolem, je vše jak má být :-)
Marie Seitlová
Slyšela jsem výrok "Aktivní senior, zdravější senior ". A myslím si, že je to pravda a také se tím řídím. 5 let jsem chodila jako dobrovolník do DS za jednou osamělou paní, vždy se těšila, že přijdu a popovídáme si třeba o květinách, zahrádce, hodně vzpomínala. Když zemřela , byl to šok a už jsem více nechtěla chodit. Ale jsem v našem senior klubu aktivní a to mě naplňuje. Ale mám sousedku, která sedí doma, jen televize, kafé a cigareta. Stále ubekuje a lidí kolem úkoluje. Dokud to půjde, chci být aktivní.
Eva Mužíková
Jarmilo děkuji Ti za milá slova.
Marie Faldynová
Každý má svobodu si vybrat: někomu pomáhat nebo se nechat obsluhovat. Líbil se mi výrok muže, který prohlásil: Do důchodu se neodchází, ale nastupuje. Děti ho zásobily vnoučaty, které vozil na kroužky a vůbec se jim věnoval. Každý má možnost si najít nějakou činnost, která prospěje jemu i druhým.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ano Evi M. jdi taková hodná a milá kamarádka, která má radost, když pomůže druhému. Polynka má od Tebe plyšové myšky. Opravila jsem je a jsou to její nejmilejší hračky. Zatím co to píši, tak mňauká a nese mi myšku. Tak jeden mňauk jako dík i od ní.
Eva Mužíková
To je článek snad trochu o mně. Neustále někomu pomáhám a děĺá mi to opravdu radost. Bylo by to na dlouhé psaní.
Anna Potůčková
Já sice v důchodě nepracuji, ale místo práce pomáháme dceři s hlídáním dětí, občas navařím pro ně i pro nás, občas s vnoučaty něco tvoříme apod. Takže se i tak cítím užitečná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%