Nejlepší dárek letošního roku
Ilustrační foto: Pixabay

Nejlepší dárek letošního roku

31. 12. 2024

Končí rok 2024 a já nemusím dlouze a namáhavě přemýšlet o nejlepším dárku uplynulého roku, který mne potkal. Mám jasno.

Pracuji na jednom učilišti pro žáky se specifickými potřebami. Je to práce, která vyžaduje psychickou odolnost, pohodu a vyrovnanost v duši, aby ji člověk mohl vykonávat správně. Ne vždy a za každé situace se toto daří, a tak občas při posezení s přáteli jsem jako vtip pronášela věty: "Raději se odstěhuji někam na samotu a budu pást krávy, husy, vyrábět sýr a začnu žít život poustevnický…“

Jaké bylo moje překvapení, když v den mých narozenin jsem rozbalila dárek a v něm poukaz na pasení ovcí v Beskydech. No to je něco, přesně dárek, po kterém prahnu. Klid v přírodě a čas na rovnání myšlenek v hlavě.

O letních prázdninách jsem se vydala do Beskyd plna očekávání. Domluvený termín zážitku zcela náhodně připadl na 13.8.2024. Den, kdy se narodil tatínek. V tento den na jeho narozeniny se každý rok vařil na chalupě dědův kotlíkový guláš a scházela se celá rodina. I po smrti tatínka jsme si tuto tradici uchovali.

Místo farmy, na kterou jsem v srpnu dorazila, vypadalo velice idylicky. Nádherné prostředí, neskutečně milá paní farmářka s dětmi a maminkou, spoustu spokojených zvířat. Z mého pohledu ráj na zemi. Z pohledu rodiny žijící na farmě se za tímto rájem skrývá spousta odříkání a hlavně dřiny. Přesto tuto práci vykonávají rádi, láskyplně a poctivě.

V den před samotným pasením oveček jsem šla obhlédnout pastviny a pozorovala slečnu, která byla stejně obdarována. Zahlédla jsem zoufale pobíhající postavu v oblečku pasáčka s mošničkou a pasteveckou holí. Ovečky očividně odmítaly poslušnost. Abych zítra nedopadla stejně, nebo ještě hůř… začalo se mi honit hlavou. Následující den ráno v 8.00 jsem plna očekávání oblékla bílou košili z hrubého plátna, nasadila černý, filcový klobouk, do ruky vzala hůl, přes rameno mošnu s tvrdým chlebem pro ovečky, krásně čerstvým chlebem se sádlem a škvarky na utišení mého hladu. V ohradě přešlapovalo 7 oveček těšících se na čerstvou, zelenou travičku. Při zjištění, že jdu s nimi já, jsem se už těšila sama. Paní farmářka mi pomohla ovečky nahnat na pastvu a to opakovaně několikrát, protože se jim se mnou vůbec nechtělo. Mimo pasení jsem dostala za úkol poznat vůdčí ovci, což se později ukázalo jako snadné. Ovce zabečela, všechny ostatní zbystřily a daly se na útěk zpět k domovu.

Moje představa, že budu sedět v obležení oveček, žmoulat výborný chleba a meditovat, se po prvních dvou hodinách rozplynula. Upachtěná a zpocená jsem si sedla pod strom a ovečky nechala jejich osudu. Zjišťuji, že meditovat se dá i bez oveček. Někdy se člověk nemá moc snažit, nebo můj klid navodil i klid oveček? Spokojeně si polehaly opodál.

Přemýšlím, jak je zvláštní tenhle způsob života. Žít téměř na samotě, se zvířaty. Jak moc by se mi líbilo takhle žít? Uměla bych to vůbec? Popravdě řečeno si neumím na tyto otázky odpovědět. Je krásný den na všechny mé úvahy… Dnes by měl můj tatínek narozeniny. Bylo by mu 87let. Určitě tam z hůry kouká, kde jsem, co zase blázním. Chybí mi. Nikdy toho v životě moc nenamluvil, ale i to málo bylo pro mne do života to podstatné. Vlastně si docela často opakuji v určitých situacích jeho moudré věty. Co by říkal na má rozhodnutí?

Vždycky, když nevím kudy kam, vypravím se za ním na hřbitov a rozmlouváme spolu. Neskutečně mi to pomáhá. Ujasním si většinou, co je pro žití podstatné a uleví se mi.

Je skoro poledne a unavené ovečky po pastvě leží a odpočívají. Konečně vzaly na milost i moji maličkost a neutíkají. Obklopena čarokrásnou přírodou se nemohu nabažit té pohody a klidu v duši. Jedna ovečka mi prokazuje službičku a tulí se mi do klína. Dožaduje se hlazení a strká hlavu do mošničky pro kousky tvrdého chleba. Nejde mi slovy popsat všechny ty libé pocity, kterými jsem pohlcena.

S milou a laskavou majitelkou farmy jsme domluvené na další návštěvě a já jsem vděčná, že se mohu na toto místo zase vrátit.

A tak zjišťuji, že ta šedesátka nakonec není nic strašného, a když člověku zůstane odvaha pustit se i v tomto věku do něčeho nového, neznámého, může být ten svět zase o něco hezčí.

adventní soutěž 2024 aktivní senioři Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Zážitkové dárky jsou někdy veselé, jindy vyčerpávající. Užila jsem si pasení krav při studiích, ovce jsem jednou pásla v Anglii. Líbilo se mi na statku. Pastva mezi kamennými ploty a poházet cestou domů mrkve a dobytek trefil domů sám..
Jitka Caklová
Dano, to se neomlouvej, i kdyby to bylo na mě, tak proti mým začátkům napříč tímto portálem, by to byla jen brnkačka :-) :-)
Dana Straková
Já se taky omlouvám, ale Jitce C., ta orotovná bába nebyla přece na tebe, já jsem si jenom vzpomněla, co mi na můj komentář ke článku posledně napsal pan Berka. A tam to bylo teda trochu horší než "protivná".
Vlasta Ledlová
Omlouvám se, chtěla jsem dát plný počet hvězdiček.
Jitka Caklová
Dano 14:24, děkuji za upřímnost. To jako že když mám jinou životní zkušenost a napíši o ní, jsem za protivnou bábu? Ale nevadí, za 10 let na íčku jsem si už zvykla :-) :-)
Eva Mužíková
Občas kroutím hlavou nad ťím, co se lidem z města nabízí jako zážitek. Jeden přiklad -pochd s kozím stádem. Parta nadšenců se prochází nèkolik hodin krajinou společně se stádem koz. Lidé jdou nadšeni, fotí a natáčejí videa, aby se mohli pochlubit přátelům na sociálních sítích. A co ty kozy? Raději nepřemýšlím, jaké potěšení to přináší těmto tvorům.:((((
Jan Zelenka
Netypický dárek, ale nakonec příjemný zážitek.
Romana Koníčková
Tak já nevím... Zkusit si být na jeden den pasačkou ovcí, tomu se dneska říká "pustit se do něčeho nového"? A vlastně proč ne, když i na Mount Everest se může náležitě movitý člověk nechat dopravit a stačí jedno foto na vrcholu a je z něj rázem horolezec. V dnešní době se hraje na zážitky a o zážitky a hlavně je umět prodat (rozumějte vytroubit do světa). Kdo si neplní své sny, ať už z jakéhokoliv důvodu, jako by nežil. Ale s jídlem roste chuť, jak praví klasik. Tak jen aby se pak ta rozežranost nevymkla :-(
Jarmila Komberec Jakubcová
Kdybych dostala takový dárek, tak bych ho věnovala těm, co mi ho darovali. Jen jednou jsem se pokusila pást husy a poté co mi jedna štípla a honila po louce jsem se věnovala max. koťátkům. Zemědělství je velmi náročné a lidé, kteří v něm pracují mají můj obdiv. A tak vše co souvisí s touto profesí pozoruji jen z dálky.
Lenka Kočandrlová
Myslím si,že pasení čehokoliv není žádná idylka. Zažila jsem kdysi stádo jalovic, jen jsem se dívala,jak se pasou,byly v ohrádce z elektriky, a ještě byl i pes,co je sám dokázal sehnat do stáda a odvést zpět do kravína. Viděla jsem,když krávy utekly z ohrádky a šly na jetel, samozřejmě mokrý, a jedna to zaplatila životem,nepomohly ani drastické zásahy trokarem. Já už idylu hledat nemusím,mám ji,co jsem v důchodu,každý den a všude - kromě nákupů v obchodech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 52. týden

U tradic zůstaneme i na přelomu roku 2024 a 2025. Kvízové otázky tohoto týdne se budou týkat tradic novoročních.