Potkala jsem pár andělů, co neměli křídla, ale měli srdce
Ilustrační foto: Freepik

Potkala jsem pár andělů, co neměli křídla, ale měli srdce

4. 1. 2025

Určitě jste taky nějaké potkali, jsou mezi námi a není dílem náhody, ale jejich schopností, že je potkáte v pravý čas. Dnes jsem si vzpomněla na jednoho z nich.

Když moje malá dcerka Terezka začala chodit do školy, psal se rok 1983. Bydleli jsme v centru Prahy kousek od Národního divadla, je tudíž logické, že spádově patřila do školy v tehdejší době temna jedné z nejlepších. Do jazykové školy v Ostrovní ulici. První stupeň měl budovu v ulici Josefské a do Ostrovní pak chodily ty děti, které udělaly na konci třetí třídy zkoušku a byly přijaty. Nejen děti z Josefské, ale z celé Prahy. Ty, které se nedostaly, musely přejít na jinou školu.

„Mami, já bych chtěla na jazykovku,“ oznámila jednoho krásného dne Terezka a vytáhla z aktovky přihlášku.

Jo, holčičko, říkala jsem si v duchu smutně, zkoušky dělat můžeš, ale stejně tě tam nevezmou.

Dnes je to těžké pochopit, proč by se šikovná a chytrá holčička se samými jedničkami nemohla dostat na jazykovku, ale tehdy to nebylo jen tak. Naší Terezce prostě chyběly body. Večer jsem jí vyplnila přihlášku, kde byly samé důležité body, jako je členství rodičů v partaji, původ, angažovanost a tak. Jako správný rodič bych ji měla na ty zkoušky připravovat, ale já jsem se na to prostě vykašlala, Doufala jsem, že je neudělá a nebude nám potom vyčítat, že to bylo kvůli nedostatku angažovanosti.

V den zkoušek přišla Terezka domů a hned ve dveřích radostně oznamovala, že to nebylo těžký, a že má určitě všechno dobře. Trhalo mi to srdce a moje tušení, že se stejně nedostane na vysněnou školu, se za týden potvrdilo. Důvod nepřijetí – nedostatek požadovaných bodů…

Terezka plakala a my jí jen těžko vysvětlovali, že to nevadí, a že v pondělí ji přihlásíme do školy na Uhelňáku.

V neděli kvečeru někdo zazvonil. Šla jsem otevřít a za dveřmi stála drobná paní.

„Dobrý den, já jsem Mališová a učím v Ostrovní francouzštinu,“ představila se paní, „jdu se zeptat, jestli jste už Terezku přihlásili na jinou školu.“

Pozvala jsem paní učitelku dál. Když jsem jí řekla, že se teprve chystáme zajít na Uhelňák, paní učitelka se rozzářila.

„Nikam Terezku nepřihlašujte. Bude chodit k nám na jazykovku.“

„Ale Terezku nepřijali, měla málo bodů,“ namítla jsem, ale paní učitelka mávla rukou.

„Zkoušky udělala výborně, ty body chyběly kvůli vám. A když můžou vzít děti, co zkoušky neudělaly, ale mají angažované rodiče, tak já vám povídám, že vaše Terezka v mé třídě bude.“

U kafe mi potom tahle skvělá paní učitelka vyprávěla, že se o to zasadila, aby mohla učit i takovou šikovnou holčičku, jako je Terezka, když musí učit pár dětí, co na studium na jazykovce nemají, zato mají rodiče s červenou knížkou a funkcemi.

A tak se stalo, že i v době komunistického marasmu se našla statečná učitelka se srdcem na pravém místě. Terezku učila celou základku francouzštinu a já se teprve po čase dozvěděla, že tahle paní učitelka byla původně vysokoškolskou profesorkou, a že měla zákaz učit na vysokých školách. Naštěstí bylo kvalitních francouzštinářů jako šafránu, tak mohla učit aspoň na základní jazykové škole. Byla to přísná učitelka, pro mě ovšem anděl bez křídel, ale s velkým srdcem.

Můj příběh rodina vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 37 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Smutná doba, ve které rozhodovala rudá knížka. Doufám, že podobnou nezažijeme.
Libuše Křapová
Krásný příběh o ženě s andělským srdcem:-)
Dana Divišová
Sice anděla jsme za sebou neměli, ale když moje dcera v roce 1992 dělala zkoušky na hotelovou školu, přišlo nám také vyrozumění, že se na školu nedostala. Dcera byla nešťastná, byla premiantkou třídy a říkala, že přijímačky měla dobře. Nedalo mi to a do školy jsem zavolala. Co se nestalo, přišel dopis se stejným původním datem a omluvou, že test byl nedostatečně vyhodnocen a že je přijata......
Naděžda Špásová
Já jsem z vesnice, naši byli úplně obyčejní, do politiky se nepletli a já jsem si v podstatě všechno zařídila sama. V Praze se mi líbilo, mám na ní spoustu vzpomínek. Je dobře, že se to vaší Terezce povedlo, naše Terezka je taky šikovná, umí jazyky a pracuje na celní správě. Tak ať mají ta naše děvčata v životě jen radost a štěstí.
Alena Velková
Úplně mi přeběhl mráz po zádech při vzpomínce na tu šílenou dobu...Při přijímačkách na gympl mi taky chyběly body za angažovanost, ale zkoušky jsem udělala dobře, takže mě nakonec přijali, ale nesměla jsem chodit na angličtinu, jen na němčinu. Na studium na VŠ jsem dostala povolení jít studovat jen na ČVUT nebo VŠCHT... mysleli, že to stejně nedám. Já jsem se zatvrdila, že tu radost bolševikovi neudělám a tu chemii jsem celkem v pohodě vystudovala. Měla jsem tam rozdělanou docela dobrou vědeckou práci, takže si mě pan docent chtěl nechat na katedře i po skončení školy na dva roky na stáži. Nikdy nezapomenu, jak se mi úplně zdrcený omlouval, že přišlo zamítnutí shora pro můj kádrový posudek... A to, že mě pak po škole nikde nepřijali do zaměstnání na místo odpovídající mé kvalifikaci, to byla zas další kapitola...a jak už napsala přede mnou paní Škopánková, je neuvěřitelné, že se po téhle době stále někomu stýská.
Jan Zelenka
Moc hezký a pozitivní příběh.
Daniela Řeřichová
Je moc dobře, že talentovaná Terezka našla svého anděla. Mnohé děti takové štěstí v tom zločineckém systému neměly a musely se podřídit aroganci moci. Jsem ráda, že moje vnoučata si budou svůj život řídit sama.
Soňa Prachfeldová
Ano Zuzano, souhlasím, také to tak cítím.
Zuzana Zajícová
Jitko, pro vás je štěstím být bez vzdělání, mě dodnes mrzí, že nejsem víc vzdělaná...
Marcela Kapounová
Normalizace a místo anděla to byl rudý ďábel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Kam letos vycestovat - doopravdy, anebo jen virtuálně? Tématem kvízu tohoto týdne budou známé i méně známé turistické destinace z celého světa.