Jak jsem hledala vánoce
Ilustrační foto: Pixabay

Jak jsem hledala vánoce

24. 12. 2024

Jedna z výhod vyššího věku je to, že přestáváte být hlavním organizátorem vánočních svátků. Nesháníte na poslední chvíli ten největší stromek. Nelámete si hlavu nad tím, co chtěl k vánocům Honzíček a co Adámek, pokud dopisy Ježíškovi objevíte až druhého ledna, založené mezi účetní uzávěrkou.

Neděsíte se, že Hanička svými pubertálními výroky zase rozzlobí o svátcích tchýni. Nemusíte se obávat, že vaše domácí cukroví nebude dost chutnat. Nepotřebujete řešit, jak všechny přátele a příbuzné nakrmit, napojit a „zadárkovat“. A hlavně, jak vytvořit tu pravou sváteční atmosféru, která je už všude. Jen na naše dveře nechce zaklepat.

U svátečního stolu je teď méně obsazených židlí. Děti mají své životy, rodiče odešli, i těch kamarádů ubylo. V bytě je někdy až příliš velké ticho. Najednou máte čas. Nic vám nebrání jít „nasávat“ vánoční atmosféru do vyzdobených ulic.

Tak i já jsem se letos rozhodla jít hledat vánoce. Jenomže, kde se schovávají? Sedí u dřevěných stánků vánočních trhů, s kelímkem svařáku v ruce? Vozí se na osvětleném vyhlídkovém kole nad městem? Prohlížejí si zboží v nákupním centru? Stojí nad větvičkami zlatého jmelí, které se prodává na rohu? Loví kapra z kádě? Strkají se s naplněným vozíkem v řadě u pokladny supermarketu?

Kam se ukrývají? Do starých i nových pohádek v televizi? Naslouchají slavnostnímu koncertu? Nebo mají raději domácí zpívání koled? Líbí se jim umělý led na náměstí, kde křičí děti? Jsou v kostele u jesliček? Nebo na hřbitově, kam jdu zapálit svíčku těm, co už s námi nejsou?

Jsou tedy vánoce ztracené? Ne, jen se proměňují stejně jako my. Pod naším vánočním stromečkem přibyl velký balíček vzpomínek, na odžité svátky v minulosti. Některé chvilky jsou v něm veselé, jiné smutné. Uspěchané vánoce, i ty klidné. Výjimečné okamžiky i obyčejné chvíle.

Na dně balíčku jsou upomínky nejhezčí. Na doby, kdy temné ulice ozařoval pouze napadaný sníh. Stromeček rozsvícený doma, až o štědrém večeru, tak byl malým zázrakem. A pod ním? Jen pár dárků, ale kolik radosti dokázaly vyvolat. Sukně ušitá obětavou maminkou, doma pletená šála a knížka. Nejkrásnější jsou vzpomínky na vánoce dětství.

Přeji pokojné svátky. Ať nám přibývají, do našich vzpomínkových krabiček, jen samé hezké chvíle.

Můj příběh Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moc hezké. A to vše a nejen to, tvoří vánoce. Jsou to i ptáčkové za okny u krmení, jsou to naše domácí zvířátka na nás závislá, je to náš život i život kolem nás.Je to i o tom, co je v nás.
Blanka Lazarová
Máte pravdu. Nejkrásnější jsou vzpomínky na vánoce v dětství. A ti, kteří mají blízko svá vnoučata, se jejich prostřednictvím mohou vracet do těch krásných časů. :-)
Jana Šenbergerová
A tak to je. Vnímám to podobně. Děkuji vám a přeji samé hezké chvíle.
Marie Ženatová
Díky moc za vaše dojemná a velmi pravdivá slova ♥
Eva Mužíková
Paní Anno, děkuji Vám za krásná slova.
Alena Velková
Dojemné. Děkuji.
Martina Růžičková
Krásně napsáno. Děkuji a přeji hezké sváteční chvíle.
Hana Rypáčková
To je výstižné a milé. Naprosto souhlasím.
Marie Macková
To je jeden z nejkrásnějších textů o Vánocích, který jsem četla. Překrásné. Jsem věřící, Vánoce by pro mne měly být v srdci, kam znovu vstoupí Bůh. Přesto mají i tu podobu, kterou jste tak výstižně popsala. Děkuji b
Dana Straková
Děkuji, moc hezké povídání. Cítím to taky tak...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA