Korálky dnů všedních i svátečních: Advent
FOTO: D. Řeřichová

Korálky dnů všedních i svátečních: Advent

19. 12. 2024

Domov slunného stáří.

Několikrát za rok docházím do bývalých jeslí za bývalou kolegyní. Teatroložkou, historičkou, babičkou pěti vnoučat. Bydlí na pokoji s další paní, každá má na své skříni televizi.

Hanka si přeje feferonky, zavináče, utopence a pikantní chlebíčky, neb strava je zde sice vyvážená, leč fádní.

K adventnímu setkání jsem přinesla hrající skříňku s dvěma štamprličkami a v igelitce becherovku. Sestřičky to tolerují.

Hanku nezajímá, kolik jsem napekla cukroví a kolik mám zabalených dárků.

Chce vědět, jak je na tom české divadlo, film a výtvarná scéna.

Vzpomínáme na léta zmaru a léta zdaru v divadelní redakci. S nadhledem komentujeme naše osobní vzpoury, touhy a pády.

Vím, že potřebuje péči. Vím, že má skvělou rodinu. Ale nikdo ji už nerozchodí.

Broukáme si naši oblíbenou písničku Karla Plíhala.

"Ráda se miluje, ráda jí, ráda si jenom tak zpívá, vrabci se na plotě hádají, kolik že času jí zbývá. Než vítr dostrká k útesu tu její legrační bárku a Pámbu si ve svým notesu udělá jen další čárku."

Smějeme se jako holky, které mají za sebou první rande.

Loučíme se na několikrát. A pak troje dveře na zámek a cesta nevlídným sídlištěm. Vlítnu do vagonu metra s mlhou na očích a smrkám.

„Jste v pořádku?“

To mne oslovili kluci s černými motýlky.

„Jo jo, v pohodě," šálím sebe i je. „Jdete do tanečních?“

Šklebí se.

„Nebaví vás to?“

„Ani moc ne.“

Jasně, mě to tenkrát taky moc nebavilo.

Ve sluchátkách mi zní chytlavá melodie.

"Psáno je v nebeské režii, a to hned na první stránce, že naše duše nás přežijí v jinačí tělesný schránce. Úplně na konci paseky, tam, kde se ozvěna tříští, sedí šnek ve snacku pro šneky - snad její podoba příští."

Než kluci vystoupí na Míráku,  slyším od nich pětkrát  Nashledanou!

Měla bych dojet na konečnou, ale na poslední chvíli se hrnu z vagonu o stanici dřív.

Potřebuji si zopakovat nějaké taneční kroky.

Smím prosit, živote?

přátelství stárnutí zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Danielo, díky.
Jitka Hašková
Danielo, díky.
Anna Potůčková
Moc hezky napsané a hluboce lidské. Tvé články jsou vždy plné lásky, pohlazení a za to moc děkuji.
Marie Seitlová
Danielko úžasné , laskavé,.....
Hana Rypáčková
To je tak naplněno životem, pravý adventní čas..Zítra to přečtu kamarádce, duše je víc než tělo..
Dana Puchalská
Napíšu jedno slovo....a to postačí. D ě k u j i.
Eva Mužíková
Danielo, Ty mne vždy dokážeš zaujmout a hlavně pohladit po duši. Děkuji za hezkou chvilku.
Alena Velková
Danirlo díky.
Zdenka Soukupová
Danielo, souhlasím s předchozími komentáři. A na tu poslední otázku Ti odpovím já: samozřejmě, a doufám, že tanec bude dlouhý....
Blanka Lazarová
Danielo :-), tvoje příspěvky mě vždycky dostanou. Krásné, vlídné, někdy melancholické, lidské, dýchá z nich čistá dobrota a láska. Moc děkuji. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%