Proto je důležité znát jeho hodnoty a případně se postarat o to, aby nám vitamin D nechyběl.
Proč v zimě vitamin D ze slunce nezískáme
Z hlediska přísunu vitaminu D přirozenou cestou máme v České republice ztížené podmínky. Tvorba vitaminu D v kůži je ovlivněna především úhlem, pod kterým UV paprsky dopadají na zemský povrch, přitom optimální úhel je mezi 420 a 65,50. Tyto úhly mezi Zemí a Sluncem jsou u nás pouze od konce jara do začátku podzimu. Velkou roli hraje i intenzita slunečního svitu, která musí být vyšší než 3 (UV index). Z toho vyplývá, že sluněním v zimě vitamin D nezískáme, což možná mnoho lidí neví.
Vitamin D si tělo tvoří z cholesterolu vlivem UV záření dopadajícího na naši kůži, málokdo se však sluní v dostatečné míře a bez použití opalovacích krémů. Navíc množství takto získaného vitaminu D záleží i na fototypu kůže konkrétního člověka. Vitamin proto přijímáme i z potravin. Tam je ale obsažen jen v malém množství. A ruku na srdce, kdo pravidelně konzumuje tučné ryby (vitamin D se vyskytuje v tuku a ne ve svalové hmotě). Proto je zřejmé, že nemusíme mít vitaminu D dostatek.
Výsledky studie z Klatovské nemocnice
Jako příklad uvádí MUDr. Richard Pikner z Oddělení klinických laboratoří a kostního metabolizmu Klatovská nemocnice studii, ve které vyšetřovali několik tisíc pacientů celý rok: „Rozdíl hodnot vitaminu D mezi létem a zimou byl cca 20 nmol/L 25-OH vitaminu D v séru. Tudíž pokud má pacient sérovou koncentraci po létě 50 nmol/L, dá se očekávat do jara pokles o 20 nmol/L, což bude hladina těžkého nedostatku. Proto také doporučuji udržovat hladinu vitaminu D mezi 75–125 nmol/L, 50 nmol/L je minimum z mého pohledu.“
Kdy otestovat vitamin D
Máme dvě možnosti. Samozřejmě můžeme navštívit soukromou laboratoř jako samoplátce. Na vyšetření nás však většinou posílá lékař. MUDr. Pikner uvádí ty nejčastější důvody:
„Vitamin D by měl být testován u pacientů v riziku nedostatečného příjmu (např. po resekci tenkého střeva, při extrémní obezitě…) nebo v případě výskytu chorob, které mohou být ovlivněny nedostatkem vitaminu D, jako je osteoporóza se zlomeninami, chronické renální selhání stádia 3b a více a další formy sekundární hyperparatyreózy, ale i některá další onemocnění např. roztroušená skleróza.“
Určitě je informovanost o vitaminu D velmi důležitá. Pokud budeme vědět, že pro správné fungování našeho organismu potřebujeme dostatek tohoto vitaminu, zaměříme se na jeho pravidelný příjem, a to během celého života. Rozumným sluněním, konzumací rybího tuku nebo ryb, zejména tučných mořských, mléčných výrobků, případně užíváním léků nebo potravinových doplňků, které vitamin D obsahují, pomůžeme našemu organismu fungovat ve zdraví co nejdéle.
Kolik vitaminu D potřebujeme?
Vyšetření: Doporučená hladina 25-OH vitaminu D se pohybuje někde mezi 75-150 nmol/l, minimum je 50 nmol/L.
Doporučená denní dávka: Preventivní dávka vitaminu D se v současné době doporučuje mezi 1 500-2 000 IU/den pro seniory nad 65 let, obecně 800–2000 IU.
Pro představu 1 kapka Vigantolu (vitamin D prodávaný v lékárně na předpis) obsahuje 500 IU vitaminu D3.
A pozor: Užívání vitaminu D (Vigantolu) s jídlem obsahujícím tuk je klíčové, neberte ho proto nalačno. Kapsle volně prodejné by měly být uzpůsobeny tak, aby se vstřebával i bez jídla, záleží však na výrobci.
Zdroje informací: Průvodce světem laboratorních testů a souvisejících onemocnění www.labtestsonline.cz
Odborná spolupráce: MUDr. Richard Pikner z Oddělení klinických laboratoří a kostního metabolizmu Klatovská nemocnice