Dokázat odpustit křivdu je těžká disciplína. Ale určitě dobré předsevzetí
Ilustrační foto: Freepik

Dokázat odpustit křivdu je těžká disciplína. Ale určitě dobré předsevzetí

1. 1. 2025

Odpustila jsem. Už necítím ublíženost, křivdu, zlost. Nemyslím na minulost, jdu dál… Kdo si umí říct tyto věty, má šanci prožít spokojený život. Jenže nestačí je vyslovit, důležité je jim skutečně uvěřit.

Usmíříme se. Odpustím mu. Omluvím se. Taková novoroční předsevzetí slyšíme málokdy. Když se někdo rozhodne změnit svůj život, začít něco v novém roce dělat jinak, lépe, zpravidla jde o záležitosti týkající se zdraví, jídla, vzhledu, vzdělávání, práce. Ale zlepšení mezilidských vztahů se mezi novoročními předsevzetími objevuje málokdy. Přitom právě vztahy jsou tím nejdůležitějším, co má vliv na to, zda je náš život kvalitní nebo se trápíme.

Psychologové se shodují, že nejčastější příčinou komplikovaných vztahů v rodinách či mezi přáteli nebo partnery je neschopnost odpouštět. Nebo neochota. Odpouštění je často považováno spíše za slabost než za ctnost hodnou obdivu. V současné době zaměřené na úspěch a výkon mnozí lidé považují odpouštění křivd víceméně za nežádoucí.

„Mnoho lidí se někdy v životě setká se lží, zraňující komunikací, ignorováním, přehlížením, zesměšněním, nevěrou, zraněními s období dětství, dospívání, nespravedlnostmi doma, na pracovišti, ve světě. Ve vztazích často nastávají bolestivá zranění a paradoxně nás nejvíce zraňují nejbližší lidé a my zraňujeme ty, které zranit nechceme. Pokud je ale neuzdravíme a neodpustíme, mohou mít na náš život dlouhodobý vliv,“ uvádí psycholog Pavel Rataj.

Usmíření a odpuštění neznamená ignorování nespravedlností, křiv, zla. Někdy je problém v tom, že lidé nemají jasno, co si pod pojmem odpuštění vlastně představit.

„Měla jsem v práci kolegyni, která škodila všem. Byl to takový ten typ, který něco zaslechne a za hodinu to všichni vědí ve značně upravené podobě. Když mě jednou viděla v kuchyňce, jak jsem šéfovi sundávala ze svetru kousek rohlíku a oba jsme se u toho smáli, další den si celá firma povídala o tom, že jsme se líbali, že spolu držíme a za dva dny se to doslechl můj manžel. Ta potvora dokázala udělat z čehokoli malér, krizi, byla mistr v pomlouvání a lžích. Tehdy jsem si to s ní hodně tvrdě vyříkala a ona mi pak dál škodila kde mohla,“ vypráví sedmdesátiletá Vladěna. Loni se shodou okolností s bývalou kolegyní potkala. Zjistila, že patří do rodiny sousedů, kteří se nastěhovali do vedlejší vilky. „Najednou jsem ji viděla vedle na zahradě. Vzedmula se ve mně vlna zlosti. I po letech jsem si vybavila, jak byl kvůli její lži manžel nešťastný, jak jsme se hádali. On té lži tehdy yuvěřil, podezíral mě z nevěry s nadřízeným, bylo to celé nechutné, ponižující a trvalo, než jsme si to doma vysvětlili, než mu došlo, že to byly jen sprosté pomluvy,“ vypráví.

Bývalá kolegyně ji po pár měsících navštívila na zahradě a omluvila se jí. „Bylo to zvláštní. Ona si to pamatovala, zřejmě si celou tu dobu uvědomovala, že udělala něco špatně. Za půl roku na to jsem se dozvěděla, že zemřela. Měla nevyléčitelný nádor. Stydím se, že jsem tehdy její omluvu přijala chladně, že jsem jí nedokázala říct, že jí odpouštím,“ vypráví Vladěna.

Jedná se o extrémní případ, ale mnohdy právě neschopnost odpustit křivdy vede k neshodám, k trápení. Mnozí lidé si myslí, že když neodpouštějí, znamená to, že jsou silní, jenže opak je pravdou. Neschopnost být velkorysý a odpustit bývá mnohdy spíše projevem slabosti.

Jenže současná doba odpouštění příliš nepřeje. V kurzu jsou lidé, o kterých se říká, že jsou draví, nároční na sebe i ostatní, kteří se umějí prosadit. „Odpouštěním na sebe neupozorníme, nedostaneme se do zpráv. Odpuštění je nesnadný, obtížný a často bolestivý proces, nemůžeme za ně nic vyžadovat, nic očekávat a zdá se být nespravedlivé – proč bych měl vlastně odpustit?“ uvedl psycholog Dalibor Špok.

Proces odpouštění, vysvětlování jeho podstaty a důležitosti, je častým tématem rozmluv s psychology a terapeuty. Poměrně často se totiž ukazuje, že za nejrůznějším trápením či neshodami v rodinách jsou právě staré křivdy. Něco, co lidé nejsou schopni odpustit, přenést se přesto, jít dál.

Když v jedné rodině před časem zemřel dědeček, pětaosmdesátiletý všemi vážený pán, jeho žena se svěřila dceři s tím, že ji léta podváděl.

„A proč jsi se s ním nerozešla? Jak to, že jsi nám to nikdy neřekla? Vždyť my jsme vás vždycky měli za ideální pár.“

„My jsme nebyli ideální pár. Měl několik vztahů. Byl prostě sukničkář. Věděla jsem to celý život.“

„Ale jak jsi to mohla vydržet? Vždyť jsi se k němu hezky chovala, starala jsi se o něj, když byl nemocný.“

„Já jsem mu odpustila. Vyříkali jsme si to, to už mu bylo přes padesát, zklidnil se. Řekl mi, že ví, že dělal chyby, že mi ublížil, že se omlouvá. A já mu odpustila. Ještě dlouho jsem cítila ponížení, ublíženost, ale promyslela jsem si, co bych získala a ztratila odchodem od něj. A víc bych ztratila než získala. On byl prostě takový a právě proto mě přitahoval. Když jsem si ho brala, věděla jsem, že je frajer, za kterým se otáčí ženské a on za nimi. Prostě jsem mu odpustila a dál se v tom už není třeba babrat.“

Ne vše se dá odpustit a ne vše je dobré odpustit. Každý totiž považuje za křivdu něco jiného, někdo je více citlivý, někdo naopak odolný. Ale zkusit nahradit pocity ublíženosti a zlosti uvažováním o odpuštění může být docela zajímavé předsevzetí. Protože odpuštěním neděláme dobře tomu, kdo nám ublížil, ale především sami sobě.

psychika rodina společnost životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Na to je jediný recept nenechat si ubližovat vytěsnit takové lidi ze života. Poznala jsem typ lidí, kteří odpuštění brali jako slabost a signál, že ubližovat se může dál. S takovými lidmi je třeba bez milosti zatočit.
Marie Faldynová
Neodpuštění mne přivedlo k návrhu na rozvod. Jenže jsem v té době vydala život Bohu. Bůh nás vede k odpouštění, ale dává k němu i sílu, když si o ní řekneme. Mockrát jsem volala k Bohu: Podívej se, Bože, co zase řekl, co udělal, co mi ublížilo! A Bůh vždy na takové modlitby odpovídal: Vždyť na tom nezáleží, nebo: nejsi o nic lepší nebo: jeho zlost trestá nejvíc jeho samotného, je to vlastně chudák. A tak už 33 let trénuji odpouštění. Manžel má své slabosti, ale já taky a dnes už si dokážeme pomáhat. Děkuji Bohu, že jsem poslechla a nerozvedla se.
Marie Novotná
Odpuštění - nemám v tom pořád jasno. Snadno odpustím někomu, kdo ublížil omylem a lituje toho. I tomu, kdo ublížil se zlým úmyslem a byl potrestán. Třeba se napraví. Ale když někdo ubližuje opakovaně? Schválně nebo si to ani neuvědomuje? A není síla to řešit, jen ignorovat, vyhnout se. A odpustit? Možná přemýšlet o jeho důvodech? A taky o sobě? Kdybych byla věřící, tak ten kousek otčenáše: "a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům" by mě znepokojoval, protože to asi nedokážu.
Jana Hošková
Souhlasím,že je třeba odpouštět, protože vztek a zloba pak ubližují navíc tomu, komu bylo třeba ublíženo. Ale bohužel z některých ublížení bolí srdce až do smrti, a to i tehdy, když jste třeba odpustili.
Ludmila Černá
Kdysi dávno provedl můj bratr něco hodně ubohého, strašně jsem se za něj styděla. Sestra mi tenkrát řekla" Kašli na to, je to náš jediný brácha. Má chyby, ale taky klady, ne?" Přemýšlela jsem o tom, odpustila mu a usmířila se s ním. Zemřel nečekaně a já byla šťastná, že mezi námi nebyla zloba. Odpouštíme kvůli sobě, ten, na koho jsme naštvaní, bývá v pohodě. Ovšem nejtěžší(alespoň pro mne) je odpustit sám sobě.
Oldřich Čepelka
Dovolím si pouze přidat k tématu několik aforismů a bonmotů. Dva humornější, dva vážné. První tři jsou moje, ten čtvrtý, krásný!, napsal Steve Taylor, což je americký zpěvák křesťanského rocku. První české přikázání: Úspěch neodpustíš. Závistivce nejvíc dožerete, když jim odpustíte. Když někomu odpustíte, tak to nezmění vaši minulost, ale může to změnit vaši budoucnost. Odpustit jinému člověku neznamená zbavit jej zodpovědnosti. Znamená to zbavit se bolesti, kterou vám způsobil.
Olga Škopánová
Člověk by neměl odpouštět pokud někdo ubližuje záměrně pouze jen pro svou osobní radost či zábavu. Takovým lidem by se měla vystavit stopka.
Danuše Onderková
Také se mi stalo, že jsem se dlouho trápila tím, že mě ona osoba pomlouvá. Tady nepomohlo si to vyříkat, protože ta osoba tvrdila, že nic neprovedla. Až jsem si jednou řekla sama pro sebe, že už se tím trápit nebudu a ať si to přebere sama se sebou, já ji odpouštím. Jednou na to přijde sama. Nevím zda na to přišla nebo ne, ale od té doby co jsem si to řekla, se mi strašně ulevilo. Pokud se potkáme, tak si sice nemáme co říct, ale na slušnou otázku jsem vždy slušně odpověděla. Byly to dvě osoby na sobě nezávislé, které se ani neznaly. Ale já se nad tím povznesla a ony si to musí srovnat samy se sebou. Možná na to jednou přijdou, ale možná ne. To už ale není moje věc... odpustila jsem jim, ale od jedné to v srdíčku zůstalo někde dole uzavřené.
Naděžda Špásová
Odpustím prkotinu, ale pokud mi někdo ublížil tak, že mě to hodně zasáhlo, tak neodpouštím. Jde to se mnou celý život.
Jitka Caklová
Omluva je přiznání vlastní chyby a pokud se mi "někdo" omlouvá, tak říkám: Mně se neomlouvej a pokud máš potřebu se omluvit, omluv se sám sobě a zároveň si odpusť, že sis něco takového ke mně dovolil/a.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 52. týden

U tradic zůstaneme i na přelomu roku 2024 a 2025. Kvízové otázky tohoto týdne se budou týkat tradic novoročních.