Ilustrační foto: Freepik
Dokázat odpustit křivdu je těžká disciplína. Ale určitě dobré předsevzetí
1. 1. 2025Odpustila jsem. Už necítím ublíženost, křivdu, zlost. Nemyslím na minulost, jdu dál… Kdo si umí říct tyto věty, má šanci prožít spokojený život. Jenže nestačí je vyslovit, důležité je jim skutečně uvěřit.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Naděžda Špásová
2.1.2025 10:30
Odpustím prkotinu, ale pokud mi někdo ublížil tak, že mě to hodně zasáhlo, tak neodpouštím. Jde to se mnou celý život.
Jitka Caklová
2.1.2025 09:38
Omluva je přiznání vlastní chyby a pokud se mi "někdo" omlouvá, tak říkám: Mně se neomlouvej a pokud máš potřebu se omluvit, omluv se sám sobě a zároveň si odpusť, že sis něco takového ke mně dovolil/a.
Marie Macková
2.1.2025 08:00
"...odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům..." Snáz odpustíme, když si přiznáme, že ani my nejsme bez chyby. Odpustit, ale nemusí znamenat zapomenout. Pokud znám chyby druhého, je dobré být opatrný a chránit se před dalšími zraněními.
Jiří Dostal
2.1.2025 07:15
:-) Móda morálního přepychu a šlechetnosti ve stínech tušení a souvislostí následků vztahových křivd a podrazů; obtížné pochopit i napravovat... :-)
Jana Šenbergerová
2.1.2025 00:29
Kdesi jsem četla, že chybovat je lidské a odpouštět božské. Nemám potřebu nosit s sebou (často pouze domnělé) křivdy. Nejsou jen břemenem ublíženého, ale i ubližujícího, přestože si toho nemusí být vědom. Souhlasím s Eviným pohledem na věc. Proč si dělat ze života peklo? Nikdo tím nic nezíská, jenom ztratí.
Eva Mužíková
1.1.2025 16:18
Já nemám ráda napjaté mezilidské vztahy, několikrát jsem dokázala z těchto důvodů odpustit. Ono je dobré zamyslet se také nad tím, proč se druhá strana zachovala, tak jak se zachovala. Jeden přiklad za všechny. Manžel si našel o 13 let mladší ženu, rozvedli jsme se. Nyní se všichni scházime, syn s rodinou byl s nimi na společné dovolené, často si spolu telefonujeme , podporujeme se navzájem. A PROČ?? Nebylo to hned, ale došla jsem k poznání, že jsem v našem manželstvi byla taková ta vůdčí osobnost a to mu vadilo. Poznal jinou pokornější a bylo to. Takže nač se trápit zlobou, zkrátka život je kratký, tak vše zbytečné odložme sttanou. Já jsem to dokázala a jsme opravdu všichni dobrá parta.
Lenka Kočandrlová
1.1.2025 14:00
Nestalo se mi nikdy,že bych měla něco někomu odpouštět. Vždy se dívám na lidi jako na omylné, dělající sem-tam něco dobrého nebo zase špatného.Nedělám si o nikom iluze.Spíš si některé ,co si o sobě moc myslí,představím,jak usilovně tlačí na WC - a jejich jakákoliv vznešenost je ta tam. Jsem realistická a skoro nic mne nevyvede z míry, máloco se mě dotkne,jsem spíš vždy nad věcí,nohama na zemi.
Olga Škopánová
1.1.2025 13:23
Ano a to je ta klíčová otázka co odpustit, protože každý cítí křivdy s jinou intenzitou a nikdo nechce být za hlupáka, který odpustil to co odpuštěno být nemělo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA