Ilustrační foto: Freepik
Jsem starý a nic jsem nedokázal. Co je mužská bilanční sebevražda?
28. 12. 2024Celý život tvrdí, že správný chlap všechno vydrží. Mlčí, nesvěřuje se s trápením a pochybnostmi. A pak spáchá sebevraždu. Nikdy bychom do něho neřekli, shodují se pak jeho blízcí a známí. Takové případy jsou časté.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Caklová
3.1.2025 11:04
Paní Miroslavo, Váš příspěvek se mi velmi líbí, neboť je mému bytí blízký. Rozdíl je pouze v tom, že mně je 75+, jsem ve fázi poznání, že mé názory ve škole, v práci, u "přátel", neměly nikdy váhu, nebyly považovány za ok, ani inteligentní a ani dnes nikoho nezajímají. Proč by také měly, zkušenost je nepřenosná a "O svá kamna se musí spálit každý sám." Někdo na to přijde dříve, někdo později, někdo vůbec a vše se děje, jak se dít má.
MIROSLAVA JELÍNKOVÁ
2.1.2025 12:27
Většina bilancování je těžká a to nejen pro muže, co my ženy??? Rodíme, pečujeme, pracujeme, staráme se, trpíme, jsme podváděné, diskriminované, máme problémy s hormony atd., které nikoho nezajímají... Je to asi na obou stranách. Pocit zmaru, zbytečnosti, přechod u mužů i žen apod. Ale člověk, který chce (jako kdysi já a mnoho dalších) spáchat fyzicky sebevraždu, to udělá a mlčí o tom... Kdo o tom až moc mluví, je většinou typ (měla jsem doma), který psychicky vydírá a má se moc rád na to, aby si ublížil, zato lidem okolo. to ano... Je mi 60+, jsem ve fázi, kdy mé názory, kdysi považované ve škole, v práci, u přátel, měly váhu a byly považovány za ok a inteligentní, dnes nezajímají. Ani písemně na mobil a už vůbec ne osobně, často ani nedokončím myšlenku či větu, když se zapojím do diskuze a to i ve vlastní rodině... Připadáte si jako "blb" a naprostý neandrtálec a nenaděláte nic. Na hádky nemám nervy, na omlouvání a vysvětlování sílu. PROČ taky? Nemám za co se omlouvat, co vysvětlovat, zdůvodňovat, jdeme každý svou nějakou cestou, s nějakým plánem, nebo tzv. na blint, a NIKDO nemá právo Vás hodnotit a soudit Vás... Naše vnitřní emoce a pocity? Ano, problém, ale věřte, dá se z toho vyjít i bez antidepresiv či návštěvy psychiatra: prostě se vybrečím nebo vypíšu na papír... Mám li po ruce někoho v mém věku, probereme a zahodíme stejné problémy... Je to fajn, osvobozující, víte, je nás hodně, nejste v tom sami!!! Věřte.
Lenka Kočandrlová
31.12.2024 15:03
Myslím si,že muži častěji spáchají sebevraždu,protože nejsou ochotni už snášet nějakou bolest plynoucí z nemocí, protože už nemají perspektivu nějaké změny k lepšímu a tak to vzdají.Ženy mají víc záchytných bodů, mají děti,vnoučata,domácnost, kamarádky,zvířata. Muž zasažen utrpením,nevidí už nic dobrého na dalším živoření, tak to skoncuje,aby měl konečně klid. Je v tom i kus sobectví, na případných pozůstalých mu nesejde, myslí si,že to zvládnou i bez něho.
Olga Škopánová
30.12.2024 16:55
Ano muži jsou ti největší chudáci, kterým nikdo nerozumí a nikdo se před nimi neklaní. Ženy své stáří zřejmě mají pohodové nic je nebolí a s ničím se netrápí. Stáří je ale výsledkem celého předchozího života ať se jedná o muže či ženy. Kdo byl morous celý život ve stáří jiný nebude, ten kdo celý život komandoval jiné ve stáří může trpět, že komandovat není koho. A kdo se celý život staral o dobré vztahy s rodinou či přáteli bude z toho profitovat i ve stáří.
Jitka Caklová
30.12.2024 10:15
.......nekonečný, ale to si člověk nesmí lásku plést s naivní zamilovaností mládí :-)
Jitka Caklová
30.12.2024 10:07
Ano Soňo, každý/á jsme nějací...., proto ke mně ztráty z dětství a mládí dnes přicházejí v podobě opravdových darů. Život v lásce je nekonečný ♥♥♥
Soňa Prachfeldová
30.12.2024 09:49
Určitě není snadné, být stárnoucím mužem a ještě být k tomu nemocný. To nedodá nikomu. Každý,á, jsme nějací se svými nedostatky i klady. Řekla bych přirovnání, dříve nálezy, nyní spíše ztráty. Takový je život, krásný i konečný.
Jitka Caklová
30.12.2024 09:25
Myslím si, že v tomto případě je paní autorce šuma fuk, jestli s ní někdo polemizuje :-). A jen tak mimochodem, každý jsme měli nějaké dětství, někdo lepší, někdo horší. Mě moje nesnadné dětství postupem času a uvědoměním si souvislostí, nesmírně posílilo, tudíž už nemám potřebu se obhajovat, ani se povyšovat. Jsou ale tací, kteří se z toho "bahna" vyhrabávají do dnes, pouze si toho nejsou vědomi.
Jiří Dostal
30.12.2024 04:47
:-) :-) Duchovní čarostřelci se ve změti pohlaví snaží potrefit špatně vyšlechtěné samce... a s korunovaným navrch-... :-) :-)
Jindřich Berka
29.12.2024 23:38
Myslím si, že takoví muži jsou a je třeba o tom psát a ne polemizovat s autorem. Otázka je ale ta, že když člověk chce něčeho dosáhnout, musí vyvinout úsilí. Já se musel jako dítě vyhrabat z bahna a jsem se svým životem spokojen, i když to tady někomu občas vadí. Prý jsem egoista. Může egoista pomáhat lidem, Těžko. Všichni, co tady píší, tak to má cenu. Protože na rozdíl od těch druhých mají nápad, něco tvoří a ne jenom kritizují. Nemusím s tím souhlasit, ale každý má právo si psát, co chce. Nemusíte to přece číst. Jindra
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA