Božka
Slzičky Panny Marie. FOTO: Elena Valeriánová

Božka

5. 12. 2024

Včera mi volala kamarádka a místo pozdravu mi řekla: Eli, zemřela nám Božka. Stojím u okna a mlčím. Božka už je na pravdě boží, určitě se na mě dívá a já ji do nebe posílám vzkaz. Už máš klid a já Ti ho přeji z celého srdce.

Byly jsme spolužačky od druhé třídy. Bydlely jsme na stejném konci naší dlouhé vesnice, někdy jsme se hádaly a zlobily na sebe, ale většinou jsme byly v pohodě.

A pak jsme nastoupily spolu i do učení, Božka byla v práci šikovnější, mě ta práce nebavila. A tak jsem z oboru rychle utekla a nějak jsme se sobě ztratily.

Máte to taky tak, že s některými lidmi se delší dobu nevidíte a když se potkáte, navážete bez problémů a pokračujete, jako byste se viděli včera? Tak jsem to měla s Božkou.

Vdávala se mladá a než jsem se za tři roky na to vdala já, ona už měla dvě děti, krásné kluky. Ale to už jsme bydlely každá jinde. Jednou nastoupím s mými dětmi do autobusu a vidím Božku se svými kluky a v hlubokém kočárku větší miminko. Nadšeně se skloním nad kočárek a své tříleté dcerce ukazuji děťátko v kočárku.

Je to holčička Pavlínka a je mentálně postižená. Navždy v ní zůstane duše malého děvčátka. Je mi smutno, ale obdivuji Božku, která nese svůj kříž statečně. Pere se s osudem, který ji nebyl vůbec nakloněn a přesto je vždy dobře naladěná.

V té době ji opustil manžel a ona zůstala na tři malé děti sama. Ptala jsem se jí, jak to zvládá? No není to žádná sranda, děti mě potřebují, chtějí jíst, musím je oblékat. A on ani nepošle alimenty, no tak jim navařím cibulačku, na nic lepšího nemám, a pak zase bude dobře.

Naše další setkání během let byly spíše náhodné až do doby, kdy jsme se spolužáky "dospěli" a začali jsme organizovat třídní srazy.

Pravidelně přicházela i Božka, které už před nějakým časem lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Rok od roku se její stav zhoršoval a ona statečně bojovala hlavně kvůli Pavlínce. Při posledním srazu pro ni přijel mladší syn, který nás naložil do auta a odvezl domů. Maminku opatruje a je k ní velmi milý. Když mu děkuji za sebe i za to, jak se chová k mamince, tak mi odpoví: to je nic proti tomu, co pro nás za svůj život udělala ona, máme ji co vracet.

Pak přišel covid. Doba, která nebyla lehká pro nikoho z nás. Zvoní mi telefon (špatné zprávy se dnes šíří rychle), volá Božka a tichým, sotva srozumitelným šepotem mi říká „Pavlínka odešla.“ Pláčeme obě, smutníme, ale já vím, že je to to nejlepší, co se mohlo Pavlínce stát. A vím, že to ví i Božka.

Její čas se taky krátí.

Nemoc se nedá zastavit.

Včera dohořela svíce.

A já vím, že z mého života odešel vzácný statečný člověk.

Čest její památce.

přátelství úmrtí vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Eleno, v letošním roce už se "začalo kácet" i v našem lese. Umřely nám dvě švagrové od Mirkových bratrů. Všechny tři jsme onemocněly rakovinou. Jen já jsem měla to štěstí, že můžu žít dál. Nezbývá nám, než se s těmi odchody blízkých lidí smířit....
Ingrid Hřebíčková
Tato statečná žena prožila peklo na zemi, teď už jí čeká jen nebe. Osud této ženy jste vyjádřila s citlivou duší a pochopením. Děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dojemný příběh ze života. Úvodní foto Slziček Panny Marie je hezké.
Elena Valeriánová
Děkuji všem za slova účasti.
Jana Kollinová
Lidsky procítěný příspěvek o přítelkyni, která bojovala s životními překážkami , přesto nezatrpkla a měla štěstí na skvělé přátele. Vyšší moc vše zařídila tak, že se Božka, navzdory těžké nemoci mohla postarat o dcerku do její poslední chvíle.
Dana Puchalská
Eleno,to je moc smutný příběh..ale život přeci není jen samá veselost,ne ? Děkuju .
Miloslava Richterová
Děkuji, krásnou vzpomínku jste věnovala statečné kamarádce, tak to chodí na světě, jsme lidé smrtelní ..
Blanka Lazarová
Eleno, silné, dojemné. Místo slov se mi derou slzy do očí. R.I.P.
Soňa Prachfeldová
Těžký a moc statečný jeden život.
Daniela Řeřichová
Eleno, silný příběh jsi nám vyprávěla se vší autentičností. Dobrá zpráva je, že Božka navzdory celoživotnímu trápení vychovala stejně obětavého syna. Můj bratr měl podobný osud. Kdo se setkal s tak silnými osobnostmi, nezabývá se malichernostmi a dokáže se těšit z každé dobré chvilky. Díky za povzbuzení nejen v adventním čase.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%