Zápisník starého muže: Kuřácký vagón
Ilustrační foto: Freepik

Zápisník starého muže: Kuřácký vagón

29. 11. 2024

Kdysi dávno jsem byl vyslán na služební cestu. Daleko, skoro na druhý konec republiky. V předstihu jsem si zajistil jízdenku do vlaku včetně místenky a vybral si, jako v té době ještě kuřák, samozřejmě kuřácký vagón.

Dnes kuřáci jsou považování za jakási zavrženíhodná individua produkující trus, čímž už kdysi J. Neruda mínil popel a vajgly. Říká se, že dnes této neřesti se už zbavil celý pokrokový svět, kouří snad jen slaboši, nějaké ženy a nevědomé děti. Ale tehdy kouření patřilo k jakési společenské povinnosti. I skuteční nekuřáci občas přijali nabídnutou cigaretu a ač jim nechutnala, aspoň předstírali sounáležitost s většinou.

Nastoupil jsem a obsadil své místo v kupé, kde už byla mladá dvojice. Na další zastávce na druhém konci města přistoupili ještě dva muži. Vlak se vydal na dlouhou cestu. Po nějaké době jeden z mužů vylovil z kapsy krabičku cigaret, ale zarazil se pohledem na tu mladou ženu. Ona byla v pokročilém stupni těhotenství, čehož jsme si také už povšimli. A též, že ji není dobře a že velmi trpí bylo očividné.

Muž chvíli zaváhal a pak ty cigarety zase uklidil do kapsy. Ohleduplně k té ženě se projevil, jenže vyvolal Pavlovův podmíněný reflex u nás ostatních. Teď jme zase trpěli my a chuť na cigaretu se stupňovala. Nejméně vydržel její partner. Vstal, vyšel na chodbičku, tam si pootevřel okno, zapálil si a slastně vyfoukl kouř oknem ven. A my ostatní okamžitě následovali za ním. Ta úleva! A jak jsme si radostně oddechli!

Jenže ta slast netrvala ani na tři, čtyři šluky. Pozorná paní průvodčí bděla a ihned konala. Přiletěla odněkud, ani koště nepotřebovala, jak rychle tam byla. A hned: „Jeden dva, tři a čtvrtý. Tak pánové, a bude to za pokutu, každý z vás mi dá 30 Kčs!“

„Ale, no přece, ta paní tam v kupé“, snažili jsme se vysvětli příčinu našeho trestného konání. Byla neúprosná, ač sama žena, neměla slitování. „Tak pánové, bude to? Nebo …!“ Hrozby byly vážné, neuspěli jsme ani s argumentem, že jsme přece v kuřáckém vagóně. Oponovala, že kouření je povoleno jen v kupé, nikoliv už na chodbičce, ta že je považována za nekuřáckou.

Orgán má vždy pravdu a tak jsme pokutu zaplatili. Jenže ta gravidní žena měla ještě více utrápený obličej při pomyšlení, že to všechno vzniklo jen z naši ohleduplnosti k její osobnosti a stavu v němž se nacházela.

Jistě, paní průvodčí pouze konala svou povinnost. O míře její horlivosti jsme pak tiše uvažovali individuálně. Hlavou se honily myšlenky různé. Ta veřejně publikovatelná je snad jen jediná. Platnost pořekadla, že každý dobrý skutek má být po zásluze – potrestán.

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5.3 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Straková
Jak říkával můj tatínek, když se nechce, tak je to horší, než když to nejde. A paní průvodčí se holt nechtělo... Ale nějak jsem nepochopila tu těhotnou v kuřáckém vagóně. To tam byla proto, že manžel byl kuřák? A nebyla to náhodou blondýna?
Soňa Prachfeldová
Ohleduplnost a přihlédnutí k okolnostem, je zapotřebí v každé době, i když se poruší nějaký předpis
Dana Puchalská
Prostě... Každá doba má svoje trendy.. občas je nechápu a určitě sama nejsem.
Jana Jurečková
já si zas říkám že vše je v lidech. Jiná průvodčí by zamhouřila oči a problém by neviděla. Bohužel měli jste smůlu.
Blanka Lazarová
Ano, doba paradoxů byla, je a bohužel asi bude.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.