Důchodová reforma má od poslanců zelenou. Zajistí se tak férové důchody dnešním seniorům i budoucím generacím
Ilustrační foto: Freepik

Důchodová reforma má od poslanců zelenou. Zajistí se tak férové důchody dnešním seniorům i budoucím generacím

8. 11. 2024

Současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný. Prodlužuje se doba dožití a zvyšuje se podíl seniorů nad 65 let. Lidé častěji studují a nastupují do práce později, než tomu bylo dříve, a rodí se méně dětí, než tomu bylo zvykem u našich rodičů nebo babiček.

důchody MPSV penze práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) ... a co na to férový Jan Tleskač s ježkem v kleci a stínadla Evropské unie? :-)
Lenka Kočandrlová
Úplná blbost to tvrzení,že na důchodce budou makat jen dva lidé.Kde tedy je přínos nějakých robotů,umělé inteligence atd.,kteří údajně budou dělat kdeco za člověka a to tak moc,že na některé živáčky už ani práce nezbyde ,budou mít výplaty za nic .
Ivo Patta
Už v preambuli článku je nepravdivá informace o dlouhodobé neudržitelnosti státního důchodového systému. Stačí opravit vadnou účetní metodiku (!), a státní důchodový systém bude nejen dlouhodobě, on bude TRVALE udržitelný! Podrobnosti v auditu státního důchodového systému v mé přednášce na konferenci pořádané VŠE v Praze, zde: https://slideplayer.cz/slide/13563954/ Ještě k jedné věci, cituji: "Reformou se důchody přizpůsobí postupnému stárnutí společnosti". Skutečná důchodová reforma ve prospěch občanů je pro státní pokladnu beznákladová, sociálně citlivá (přechodné období), a ŘEŠÍ DEMOGRAFICKÝ PROBLÉM, což je opak toho, co je uvedeno v citátu z článku. Nebo jinak řečeno: „Správně provedená důchodová reforma je klíčem k naší budoucnosti“, což je také název článku ve sborníku č. 3/2021 Společnosti pro Svatováclavská studia. Kde si můžete vypůjčit písemné materiály ke skutečné důchodové reformě? Stačí zavítat na webové stránky Městské knihovny v Praze a napsat do vyhledavače moje jméno.
Irena Mertová
Mně není jasné třetí odstavec od konce, jaký to má smysl. Pokud se rozdělí vyměřovací základy, bude součet důchodů vyšší? Jestli ne, tak stejně staroušci s oběma důchody hospodaří společně... Nebo je to pojistka, kdyby se rozvedli v pokročilém věku? Nebo kdyby jeden z nich dřív zemřel?
Olga Škopánová
Když se to tak vezme tak náročné je každé povolání takže nějaká diference být musí. Já jsem zase zažila sestřičky, které se bavily na sesterně a když zvonil pacient tak se neobtěžovaly. Myslím, že grafy v tomto článku mluví zcela jasnou řečí.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nechápu proč pracující ve III. kategorii náročnosti nebudou moci jít do předčasného důchodu. Jedná se zejména o zdravotní sestry, sociální pracovníky atd. Umí si vůbec představit ti politici co tento zákon schválili co to obnáší. Byla jsem před pár dny v nemocnici a viděla jsem jak je náročná práce zdravotníků.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%