Ilustrační foto: Freepik
Jitka (69 let): Manžel přepsal majetek na děti, teď litujeme
30. 10. 2024Budeme mít klid, o nic se nemusíme starat, stejně by po nás jednou vše dědili. Těmito slovy zdůvodnil manžel nápad, že majetek přepíšeme na dceru a syna. Souhlasila jsem. Jenže teď máme obavy, že to nebylo dobré rozhodnutí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
16.11.2024 15:08
Zrovna mi néco podobného vyprávěla sousedka. Zamkli darovanou chalupu a nednesla si ani své věci..Má na to svědky a chce to zvrátit, asi těžko..
Barbora Barrová
8.11.2024 18:18
To je ale veselý příběh :) Rodiče v podstatě vnutili nemovitosti dětem kvůli tomu, aby nemuseli platit opravy, údržbu, elektřinu, pojištění. Vůbec je nezajímalo, jestli s tím syn a dcera budou souhlasit a neprojednali to s nimi. Děti asi vůbec nenapadlo, že pokud jim rodiče přepíší majetek, bude to pro ně znamenat investice. I pokud by si zřídili věcné břemeno doživotního užívání, bývá obvyklé, že si náklady hradí sami. Taky bývá obvyklé, že pokud nyní užívají nemovitosti, které jim nepatří, měli by platit nájemné :)) Takže rodiče dali dětem majetek, o kterém stejně děti nemohou rozhodovat. A mimochodem, rodiče majetek nemohli přepsat na děti bez jejich součinnosti, smlouvu musely děti podepsat. Možná, kdyby to všechno probrali dopředu, mohli se společně rozhodnout co komu darovat a co děti vlastně vůbec chtít nebudou. Pokud rodiče měli sad, není dáno, že ho budou chtít obhospodařovat i děti.
Danuše D'Engeli
8.11.2024 01:34
Vlastním polovinu domu na okraji Prahy a dokud budu žít, bude tento majetek můj. Již příští rok zařídím u notáře poslední vůli, jejíž obsah si do konce života nechám pro sebe.Domnívám se, že nechat napsat majetek za života na děti, to není dobré řešení, protože ztrátou majetku člověk ztrácí síly. Potom se špatně čelí mladé generaci, která je v jistých situacích energeticky mnohem silnější. Podle mého názoru se závěť může vždy změnit z důvodu neslušného chování obdarovaných, pokud tito manželé mají tuto důležitou větu v darovací smlouvě uvedenu.
Dekuji.
Sylva Wiedel
5.11.2024 09:05
Ze zkušeností vlastních i známých vím, že čím víc se nacpe harantům do chřtánu, tím méně vděku od nich se člověk dočká.
Petr Adámek
31.10.2024 17:45
Bez ohledu na to, jestli bylo správné majetek přepsat, měli rodiče před přepsáním rodinu svolat, zjistit, jestli vůbec ten majetek chtějí, a podrobně stanovit, kterých povinností se kdo ujme. Možná, že by nakonec nikdo raději to změnu ani nechtěl.
Zdenka Jírová
31.10.2024 00:19
Z vlastní zkušenosti vím, že není dobře napsat na děti společně. Já jsem vlastnila s bratrem společně chalupu po babičce. Nikdy jsem si na bratra nemohla stěžovat, ale jeho druhá žena byla velice zištná, šlo jí o každou maličkost. Nakonec by se chalupa rozpadla, tak jsme se s manželem dohodli, že ji opravíme sami, ale bratr dostal od maminky polovičku tržní ceny a pak mi tu svou půlku daroval. Byly kolem toho ale velké potíže. Nikdy nevíte , co se vyklube z partnera nebo partnerky sourozenců. Nakonec udělají to, co chce ten partner, aby měli doma klid.
Jitka Caklová
30.10.2024 17:39
Tak nevím, není snad lepší nic nemít, bydlet ve státním, v případě nouze nechat se podporovat státem? I když rodiče mého bývalého manžela bydleli celý život v nájmu, nábytek měli prožraný červotočem a když zemřeli, tak jejich tři děti se rozhádali až za hrob kvůli krabici kondenzovaného mléka v plechovkách, které tehdy bylo úzkoprofilovým zbožím.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA