Quo vadis, současnosti?
ilustrační fota: Pixabay

Quo vadis, současnosti?

23. 10. 2024

Nemám příliš rád podobné úvahy, protože ubírají člověku náladu a optimistický pohled na svět. Jenže současná, více než dramatická, situace nutí člověka k  občasnému zamyšlení nad tím, co jsme v historii dosáhli a kam vlastně kráčíme nyní.

glosa Podzimní soutěž 2024 společnost
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Já už tu pravdu ani nehledám , protože už není k poznání. Mám pravdu svoji a té věřím.
Soňa Prachfeldová
To snad nikdo nevi, kam kráčí současnost celého světa, proč si ti bojechtiví a mocní myslí, že jsou nesmrtelní a nepřemozitelní?
Jan Zelenka
Vážení, děkuji vám všem za komentáře. Je to skutečně diskutabilní téma. Každý ho, pochopitelně, může vnímat po svém.
Irena Mertová
Také se říká "pravda vítězi". Článek nutí k zamyšlení... Komentáře též.
Jiří Dostal
:-) Myšlenkový hokej rozjímání má snad naději východiskem podle Lukáše "Pane, zůstaň s námi, neb se připozdívá", ale co dělat se světovým četníkem, který si Krista zprivatizoval? :-) Musíme být tolerance sama? :-)
Alena Velková
Pan Čepelka to vyjádřil naprosto přesně a zároveň potvrdil, co mě hned napadlo, že tento výrok pronesl apoštol Petr, jak je psáno v článku, nikoli jak je psáno v 8.33.
Dušan Brabec
Když jsem před lety "objevoval" karibské ostrovy, konstatoval jsem, že na některých existuje skutečně ráj - tamní lidé nejsou nijak bohatí, ale mají zdravé jídlo, příjemné podnebí a věčně pozitivní náladu. Problémy, které řešíme v Evropě i u nás, neřeší, protože jim nic neříkají. Oni kráčí do ráje... Kdybych byl mladší, možná bych přesídlil na karibský ostrov Dominika.
Jitka Caklová
Náboženství je přeci také jen politická ideologie a každý si ji může vysvětlovat ve svůj prospěch. Jak je možné, že katolík spáchá hřích a ve jménu Boha, prostřednictvím kněze je mu odpuštěno za 10 otčenášů a může hřešit dál. A co ti, na kterých byl hřích spáchán? To je nějaká spravedlnost? Pro někoho možná ano.
Marie Faldynová
Souhlasím s tím, že kdo zná Bibli, ví, kdo je a kam jde, kam jdeme. Čím méně budeme "svobodně" ignorovat principy našeho Tvůrce, tím hůř bude.
Jana Kollinová
Zaujala mě, mimo jiného, myšlenka, cituji: Od nepaměti ovládá společnost ideologie. Ať už náboženská, či politická, která více či méně omezuje svobodné chování člověka a určuje mu tu jedině správnou cestu." Osobně vnímám současný vývoj pod tvrdým diktátem nezřízené touhy po majetku a zisku. Vůdčí ideologií, pokud by se to tak dalo nazvat, se stal Mamon. V některých přepisech Bible, například v evangeliu sv. Lukáše nebo sv. Matouše, je Mamon ztělesňován jako démon. V období středověku a poté i v pozdější době je Mamon personifikován jako démon chamtivosti a touhy po bohatství.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%