ilustrační fota: Pixabay
Quo vadis, současnosti?
23. 10. 2024Nemám příliš rád podobné úvahy, protože ubírají člověku náladu a optimistický pohled na svět. Jenže současná, více než dramatická, situace nutí člověka k občasnému zamyšlení nad tím, co jsme v historii dosáhli a kam vlastně kráčíme nyní.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Caklová
23.10.2024 14:02
Současnost nikam nekráčí, už se pouze plouží setrvačností. Minulost nezměním. Ať byla jaká byla, stále v ní nacházím poklady pro bytí v přítomnosti a následném tvoření budoucnosti. Já jsem "flintu do žita nezahodila", přestože jakýkoliv "boj" je v naprostém rozporu s mým bytím ♥♥♥
Oldřich Čepelka
23.10.2024 13:08
K celému článku by se mohlo hrozně moc diskutovat. Zastavím se u jediné věty – o tom výroku „Pravda vítězí“ na české vlajce. Mnozí lidé tomu rozumí tak, že podle toho by měl každý střet pravdy a nenávisti dopadnout ve prospěch pravdy. Tak to sotva. Jednak spíš opakem nenávisti je láska a opakem pravdy je lež, a jednak si myslím, že takhle to míněno nebylo. Že pravdou se mínilo to, že člověk žije tak, aby jeho činy odpovídaly jeho slovům, tomu, co říká. V tomto smyslu se asi vyjadřoval Jan Hus v tom známém citátu o pravdě. A stejné pojetí měl i Ježíš, když na otázku, kam vlastně jde, údajně odpověděl: „Já jsem ta cesta, pravda i život.“ Tím se míní, že „žije v pravdě“, že se chová v souladu s tím, co prohlašuje. Ten populární prostý výklad, že jako pravda ve smyslu shody určitého výroku s objektivní skutečností vždycky porazí lživé tvrzení (příp. nenávistný výrok), se mi jeví jako zcela mylný, ba prostoduchý. – To pozdější „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“ se podle mne taky musí chápat ne jako tvrzení, ale jako výzva, jak se máme chovat. Že i když lži a nenávisti se budou neustále znovu objevovat, nesmíme tomu podlehnout a smířit se s tím, nýbrž bojovat – a ani tím se nemíní bojovat pomocí násilí, ale odhalováním lží a nabízením smírného řešení projevům nenávisti. Asi tak, možná jsem to napsal nepřesně a složitě, je to jen okamžitá reakce…
Olga Škopánová
23.10.2024 12:44
Ano a zaplať pán bůh zatím žijeme v míru, máme střechu nad hlavou, dostatek jídla a dobrou zdravotní péči. Co víc potřebujeme.
Marie Měchurová
23.10.2024 12:36
Važme si toho kde, a v jaké době žijeme. Historie lidstva je plná válek a lidského utrpení. Prožila jsem a prožívám hezký život uprostřed báječných lidí.
Olga Škopánová
23.10.2024 11:33
Myslím, že mezi těmi dvěma poly je demokracie, nejlepší způsob existence jaký lidé vymysleli a proto bychom ji měli chránit a nedopustit její demontáž jenom proto, že není ve všem dokonalá.
Věra Lišková
23.10.2024 10:56
Také nevím, ale historie lidstva je plná válek, EU tvrdí, že 77 let míru v Evropě je jejím dílem.
Marie Ženatová
23.10.2024 09:50
V mládí jsem poprve četla román Quo vadis od polského spisovatele Henryka Sienkiewicze jedním dechem - velmi mne ten příběh oslovil. A můj názor:
"Aby každá společnost dobře fungovala měla by dodržovat ten nejzákladnější mravní kodex - a to od mravní výchovy dětí, úctě ke stáří, ochraně životního prostředí, poctivost ne korupci - prostě jen a jen to všechno pozitivní.
Naděžda Špásová
23.10.2024 09:45
Jendo, jsem na tom podobně jako Věrka, to co bych napsala není publikovatelné. Ono totiž líp už bylo.
Petr Moravec
23.10.2024 08:33
Nevím, co tím autor chtěl říci. Že vše je relativní, dobré i špatné ? V článku chybí nějaký názor, nějaké obohacení jeho pohledem na problematiku. Tak můj je následující. Kromě skutečnosti (obecně vyznávané), že oslovení z názvu proběhlo naopak - Ježíš se ptal Petra (když utíkal z Říma, aby se vyhnul smrti) tak podle mého názoru se svět někam ubírá a není jen dobrý i špatný zároveň, vlivem i nevlivem člověka atd. Soudě dle toho, jak se posouvají hranice morálky, krásy, sprostoty (na ČT1 ve 20:00 hod.) i agresivity děti i podle měřítek hodnot, počtu sebevražd, psychoterapeuticky potřebných mladých i starších lidí, je to vývoj k horšímu. Svět stárne a upadá a viditelné je to co 10-20 let. Je třeba se vrátit k oněm autorem zmiňovaným předchozím generacím a jejich knihám (např.foglarovky), filmům (např.Neba a dudy) a to nemluvím o potřebě návratu k autorem odmítané "ideologii" zapsané v bibli. Nic lepšího na světě není, nic jiného, co by pomohlo najít dobrý život. Život jsme si sami nedali a manuál k němu má jen tvůrce.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA