Karlův most roku 1890. FOTO: ČTK
Povodeň v roce 1872 si vyžádala 240 obětí. Jaké byly další největší povodně na území Čech a Moravy?
13. 9. 2024Českou republiku zasáhly největší povodně v letech 1997 a 2002. Tyto katastrofy, při níž zemřelo několik desítek lidí, máme ještě v živé paměti. Vodní živel řádil na území Čech a Moravy poměrně často i v minulých staletích. Ve kterých letech byla velká voda nejničivější?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Oldřich Čepelka
27.9.2024 21:59
Čtu taky další zprávy – například: 1815 Raná a krutá zima, mnoho bouřek s potopami v létě. - 1816 Zima nestálá a bouřlivá, mnoho sněhu v únoru a březnu. Mnoho dešťů a povodní v létě. – 1824 Mírná zima s mnohými bouřkami , mokré jaro a povodeň 23. a 24. června. Čili každou chvíli něco.
Zdenka Jírová
27.9.2024 00:04
Při povodni v údolí Dyje na Moravě jsem jako školačka byla na pionýrském táboře v Bítovské zátoce. Pamatuji, že jsme se museli i se stany stěhovat od vody na kopec, voda nám zaplavila kuchyň i s jídelnou . Bylo mi 14 let, byly po mé poslední prázdniny v pionýrském táboře.
Hana Rypáčková
14.9.2024 09:17
Ve Strakonicích se Malém náměstí jezdilo na lodičkách.. Ale pak se rameno Otavy překlenulo a je pod zemí , jde regulovat ta stoka a vystavěly se zdi u soutoku s Volyňkou. Ale ta víc řádí cestou ze Šumavy .. Staré fotky jsou bezva...
Ludmila Černá
13.9.2024 21:36
Doufejme, že to, co nám slibují, nebude mít tak ničivé následky jako v minulých letech. Z dětství jsem byla zvyklá na rozvodněnou Orlici. Ale to bývalo vždy na jaře a na podzim "na lukách" a voda nijak neškodila. To co bylo v roce 2002 postihlo obrovské množství lidí. Jedna paní z Kopist mi tenkrát říkala: "Mně voda vzala celý život. Fotografie, dopisy, alba po rodičích atd...Věci? Ty si koupíte, ale recepty psané maminčinou rukou už ne..."
Zuzana Pivcová
13.9.2024 20:55
Povodeň v roce 1890 připomínal pomníček v parku před pražskou Invalidovnou, v níž sídlil náš Vojenský ústřední archiv. Pomník byl věnován ženistům, kteří zahynuli při záchraně civilistů právě při povodni 1890.
Eva Mužíková
13.9.2024 18:06
Nikdy jsem o prvních dvou povodních neslyšela, nevzpomínám si ani na tu v roce 1970. Možná proto, že nebyla ve sdělovacích prostředcich tak medializovaná jako další následujíci. Ale je to jen můj názor.
Jitka Hašková
13.9.2024 13:52
Já pamatuji povodeň v roce 1954, když byla Slapská přehrada před dokončením. Bydlela jsem tenkrát na Smíchově, v domě kina Arbes. Lidé ve Zborovské ulici měli tenkrát vodu ve sklepích. Do domů na Arbesově náměstí a do kina Arbes se voda nedostala. Slapská přehrada (hráz už byla postavená) to tenkrát vydržela, neprotrhla se.
Jitka Hašková
13.9.2024 13:52
Já pamatuji povodeň v roce 1954, když byla Slapská přehrada před dokončením. Bydlela jsem tenkrát na Smíchově, v domě kina Arbes. Lidé ve Zborovské ulici měli tenkrát vodu ve sklepích. Do domů na Arbesově náměstí a do kina Arbes se voda nedostala. Slapská přehrada (hráz už byla postavená) to tenkrát vydržela, neprotrhla se.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA