FOTO: Poskytnuto z rodinného archivu Marie Martschini
Letní móda na vesnici aneb jak snášeli letní horka děda s babičkou
22. 7. 2024U dědy Antonína a babičky Marie jsem trávila všechny letní prázdniny. A věřte, či nevěřte, i tenkrát bývala pořádná horka. Na to byli ovšem lidé na vsi dobře vybaveni.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Ženatová
23.7.2024 20:04
I já děkuji za tuto milou vzpomínku. Také jsem si přesně tutu "krásnou idylku" užívala se svými rodiči jako paní Jitka C. ♥
Jitka Caklová
23.7.2024 10:40
Moc hezké vyprávění. Babičky ani dědečkové se nedožili mojí paměti, zato tuto "krásnou idylku" jsem žila in natura se svými rodiči. Stačí si vzpomenout jaké to bylo, když jsme v těch největších vedrech museli vázat obilí do snopů, stavět panáky, tak dnešní vedra, kdy si mohu lehnout na pohodlné lehátko do stínu stromu, jsou proti tomu procházkou růžovou zahradou :-) :-) O letních šatičkách s krátkými rukávky jsem si tehdy mohla nechat zdát, zato dnes si je užívám :-) :-)
Dana Straková
23.7.2024 08:51
Děkuji za hezké povídání. Nad fotkou jsem se trochu zamyslela nad tím, kolik let asi na ní mohlo babičce být? Sice v šátku, ale v obličeji je ještě docela mladá, ne?
Klára Blanenská
22.7.2024 23:00
ale prdlačky, taková vedra nebyla. taky vedro na vesnici není to samé jako vedlo ve městě.
Helena Hajníková
22.7.2024 16:10
Zcela tak jsem prožívala prázdniny na Klatovsku, všichni měli v létě mnoho práce na poli, jen my děti si užívaly, sice pomáhaly,ale tu dřina jsme neměly. Vozily jsme se na povozech s kravkami, když se sváželo obilí a seno, jinak vše, jak napsáno v článku. Před poutí se chodilo na maliny a borůvky s několika větry, my děti bandasky šlo se pěšky do vzdáleného lesa, zpátky se kýbly nesly na tyčích, otec a strýc na ramenou.Vecer se šlo prodat do výkupny,aby bylo na máslo a cukr na koláče.Zbytek kysal v nádobách s cukrem na zavařeninu a šťávu. Chlapi bílili chalupu vápnem a sokl byl štetkou malován tmavě modře, to jsme dělaly my, děti. Babička po večerech předla vlnu na kolovrátku, a to se povídalo a povídalo.....skromné, krásné, smysluplné a vzájemné, dnes to beru jako nádherný, neopakovatelný zážitek mého dětství....
Marie Měchurová
22.7.2024 14:07
Já jsem taky žádnou babičku a dědu nepoznala. Naši byli nejmladší, každý z pěti sourozenců a mě měli pozdě. Jezdila jsem jen na pionýrské tábory.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA