FOTO: Anna Nejezová
Zatracená mirabelka
19. 7. 2024Před několika lety se mi na zahradu „přistěhovala“ mirabelka. Na začátku byla tak nenápadná, že jsem si jí vůbec nevšimla. Po čase na sebe, ale upozornila žlutými plody. Kulatá „sluníčka“ zářila v létě do širého okolí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Pokorná
23.7.2024 08:49
Pro mě je mirabelka "rodinný strom, máme ji na chalupě a dokonce jsem si kdysi plánovala dovolenou na dobu, kdy plody dozrávaly. Manžel sbíral do konve na mirabelkovici a já mohla vařit marmeládu. Můj tajný tip: do marmelády přidejte badyán, jak to dělají ve Francii.
Dušan Brabec
22.7.2024 12:28
Mirabelky alias špendlíky jsou vynikající a letos jich je neuvěřitelná nadúroda. A jsou různých chutí i vodnatostí. Mám je rád jak sbírané pod stromy, tak opatrně trhané ze stromu, tak jako marmelády, rozvařené tekuté apod.
Dana Puchalská
21.7.2024 20:03
Máme je rádi. Tady v okolí je spousta
stromů s
mirabelkami,ale
nikdo je neočeše a končí na zemi. Je to podle mě veliká škoda.
František Palacký
21.7.2024 10:53
Mirabelky jsou skvělé, každý rok je manželka zavařuje a dělá z nich skvělý džem.
A jak tady někteří píší, že je to špendlík, tak to není správný název. Špendlík je dnes již dost vzácné ovoce, které vypadá jak švestka, zralé je hezky žluté a je vynikající na všechny způsoby.
Miloslava Richterová
21.7.2024 09:05
Neproklinejte, nelitujte se a hlavně ji neničte,
odvezte to do palírny a uvidíte :-)
Marie Seitlová
20.7.2024 12:31
U nás se žlutým mirabelkám říká špendlíky. Marmeláda z nich je výborná, všichni ji mají rádi. Měla dva mohutné stromy kamarádka a já jsem je od ní dostávala. Bohužel zemřela a dům se prodává a už špendlíky nejsou, velká škoda.
Jana Kollinová
20.7.2024 12:13
Nevzpomínám si, že by se u nás někdy zpracovávaly mirabelky, ale byly vidět občas někde v zahradě nebo u řeky, stejně tak jako plané meruňky nebo švestky. Možná si pletu mirabelku se špendlíkem, nepoznám rozdíl.
Věra Lišková
20.7.2024 10:20
Stvořit dobrý džem z mirabelek se mi nepodařilo. Jejich tepelnou úpravou a přidáním cukru přijdou o poslední zbytek své chuti.
Marie Ženatová
20.7.2024 07:07
Když někdy na opuštěné cestě potkám "mirabelku", tak v duchu už přímo jásám za jejich osvěžující i když nakyslou - ale velmi osvěžující chuť *
Jana Šenbergerová
20.7.2024 06:45
Ty jsem vždycky milovala, právě natrhané a snězené hned pod stromem. Nacpala jsem jimi kapsu na kole a cestou si na nich pochutnávala. Dnes už na ně narazím v přírodě málokdy. Dříve lemovaly nejednu cestu. Při pohledu na fotky cítím jejich vůni i chuť na jazyku. Díky!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA