Ilustrační foto: Ingimage
Šmejdi se vydávali za bankéře a policisty, seniorka přišla o více než pět milionů
12. 7. 2024Falešní bankéři jsou jedním z nejčastějších triků podvodníků v kyberptostoru. Ač se na první pohled může zdát, že tento typ podvodu, zvaný vishing, je lehce odhalitelný, není tomu tak. Podvodníci dokáží díky připraveným manipulativním technikám znejistit volanou osobu tak, že se nakonec stane jejich obětí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dagmar Vargová
14.7.2024 10:38
Pane Čtvrtečko, vidím tady Vaše jméno poprvé, tudíž nic o Vás nevím. Ale aspoň znám Váš hudební vkus. Moc jsem se pobavila, ano, Iron Maiden je moje "top", taky AC/DC, ze starších Deep Purple, Nazareth, Uriah Heep, Led Zeppelin atd. Vždycky jsem si říkala, zda na "stará kolena" začnu poslouchat třeba dechovku. Tak ani náhodou! No a v podstatě souhlasím s Vašimi názory v příspěvku.
Jaroslav Čtvrtečka
13.7.2024 09:41
No, nevěřím vám. Nejsem totiž "dnešní" a určitou odolnost proti podvodníkům má asi dneska každý. Přece jen stárněme v jiné době, než byla ta, za dob malé Barunky Panklové.
Dnešní generece penzistů používá moderní technologoi (protože my jsme ti, kdo je programovali a zaváděli) a něco o tom ví. My jsme generace 60+, ale my odjakživa poslucháme kapely Jako je Iron Maiden, nebo Napalm Death, nikoliv mentálně zaostalého Pepíčka Zímu. Tak nám necpěte do hlavy vaše mlíčňácké nesmysly. Díky!
Oldřich Čepelka
12.7.2024 21:16
Ale je divné, že lidé mají tolik peněz na účtu v bance, i když je nepotrebují. Přece je přes tu banku investuju. Například takzvaný Evropský jumper v ČSOB. Tam se přihlašujete tuším na šest let k uložení, ale když p dvou letech se tomu fondu daří, tak vám to vyplatí s velkým úrokem (ziskem). Jumperů bylo celkem již 18 a všechny byly ukončeny předčasně s velkým ziskem pro investory. teď jsou zrovna dva v běhu a jistě ČSOB ohlásí další. Je to jedna ze stovek možností, jak bezpečně a přitom s jistotou investovat. (Kdfyby se totiž nedařilo, tak vám banka ty peníze zas vyplatí.)
Oldřich Čepelka
12.7.2024 21:11
Paní Lenka má pravdu, že nejde vyluxovat cizí účet v bance. Ale neříkal bych tomu jen lidská hloupost, podvody bývají hodně vypracované, doslova vymazlené. Protože někteří podvodníci o vás vědí velmi mnoho, než vám zavolají. Ale samozřejmě, obrana není těžká: a) při podezření zavěsit, b) kdykoliv se můžete obrátit na svoji banku. Ale ne na číslo, které vám dá podvodník, ale na to, které používáte ve styku s bankou. A taky na nic neklikejte, když vás někdo vybízí.
Lenka Kočandrlová
12.7.2024 16:14
Lidská hloupost je věčná - nejlepší je nic nemít (v bance ,jen minimum na kontě) a je vystaráno.Kdyby mně někdo něco takového chtěl nabulíkovat,tak bych si z něj akorát bezvadně vystřelila,myslím,že by brzy sám zavěsil. Kromě toho už všude možně lidem vysvětlili, že není možné vykrást jen tak v bance konto - kdyby náhodou se to stalo,tak by banka musela vše nahradit a bez komedií s bitcoinmatem.
Anna Potůčková
12.7.2024 15:53
Ano, stejně jako Elena i Sona ten první případ je hodně zvláštní a jen těžko k uvěření. 5 milionů vybrat jednorázově je téměř nemožné, mnohem nižší částky k výběru je třeba nahlásit dopředu, aby měli v bance peníze na pokladně.
Soňa Prachfeldová
12.7.2024 15:44
Ano, také se mi zdá divný ten první případ, lidé by neměli vůbec reagovat na to strašení a co nejdříve nahlásit do své banky, tam by se dozvěděli, že jde o podvod.
Elena Valeriánová
12.7.2024 15:18
Ten první případ se mi zdá podivný, paní si šla vybrat na pokladnu do banky 5 miliónů a to jí je pracovnice vyplatila jen tak.! Aniž by se tomu podivila? Vystrašený člověk by určitě při přímém kontaktu s bankou řekl, že jí volala "ta banka" a proč si ty peníze vybírá. A šla by je hodit do automatu na "něco", co většině z nás vůbec nic neříká a nemáme ani potuchy o co jde? Já nevím, ale 5 melounů není 5 tisícovek. Myslím si, že tomuto příběhu se z technického hlediska dá jen těžko uvěřit. A pokud to je pravda, tak dobře jí tak! Když mám pod paží 5 miliónů, tak je zavřu doma do mrazáku nebo strčím pod matraci a nepůjdu je strčit do nějakého automatu na základě nějakého telefonátu.
Milan Pepo
12.7.2024 13:07
To je pořád dokola. Stejně jako různí námořníci, lékaři či vojáci na misi apod. To nejsou případy pro kriminálku, ale pro psychiatry.
Olga Škopánová
12.7.2024 11:18
Nechápu když někdo fyzicky drží své peníze v ruce tak si myslí, že o ně ještě může přijít a naháže je do bitcoinmatu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA