Zkoušíte rádi nová jídla?
Ilustrační foto: Pixabay

Zkoušíte rádi nová jídla?

24. 6. 2024

Mám ráda nové věci, jakási zvídavost ve mně stále existuje a postrkuje mě kupředu. Zajímají mě i jídla, která jsem dosud neokusila, ale nemusí být zase až moc exotická. Ráda si vyzkouším nový recept, pokud jsou suroviny v něm použité aspoň trochu dostupné.

Na některé novinky hned zapomenu, protože mě nijak nezaujaly. Jiné si uvařím podruhé či potřetí. Můj muž žádné novinky nemusí, ale za ta léta už si prostě zvykl, že se občas něco neznámého na stole objeví. A když mu to zachutná, je vyhráno. Kromě mé zvídavosti mě při vaření ovlivňuje i tvrdá realita. Muž je diabetik, takže jsem značně utlumila svou vášeň pro pečení sladkostí. A zároveň vnímám, že nároky na jídlo se mění i s věkem. Snižuje se množství jídla a postupně se mění jeho složení. Připravila jsem pár receptů, které jsou u nás v poslední době dost oblíbené.

 

Srbské rizoto v českém provedení

Receptů na přípravu rizota existují tisíce. I já jsem vyzkoušela řadu rizotových variant, ale v poslední době u nás jednoznačně vítězí srbské rizoto. Je na něj sice potřeba řada surovin, ale zase má výhodu, že se dá docela rychle připravit v jedné velké pánvi. A z uvedeného množství se nasytí hned několik osob.

 xsrbskerizoto.jpg
FOTO: Vladislava Dejmková

Suroviny: 

400 g mletého masa (míchané nebo vepřové)
2 lžíce olivového oleje
sůl
2 cibule
3 stroužky česneku
3 kusy tenkostěnné papriky
3 rajčata
1 chilli paprička
1 lžička koření čubrica
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce uzené papriky
1/2 lžičky mleté pálivé papriky
1 a 1/2 hrnku rýže
1/2 hrnku mraženého hrášku
2 a 1/2 hrnku vývaru nebo vody
strouhaný sýr na posypání
zelená petrželka

Nejdříve si připravíme všechny suroviny na toto jídlo. Je jich dost a je dobré je mít po ruce. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Z paprik a chilli papriček odstraníme semínka a také je nakrájíme. Na menší kousky pokrájíme i rajčata. Pro přípravu jídla je ideální hluboká pánev, ke které máme i pokličku.

Do pánve nalijeme olivový olej, rozpálíme ho a orestujeme na něm nakrájenou cibuli. Pak přidáme mleté maso a při opékání se ho snažíme vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Restujeme asi 5 minut až maso změní barvu a zhnědne. Přidáme nasekaný česnek, papriky a chilli papričku. Promícháme a restujeme další 2 minuty. Poté směs osolíme, přidáme čubricu a všechno další koření. Přimícháme rajčatový protlak a nakrájená rajčata, přisypeme mražený hrášek, a nakonec do směsi přidáme propláchnutou rýži. Promícháme a zalijeme horkým vývarem.

Přivedeme k varu, znovu promícháme, přikryjeme pokličkou a příkon tepla snížíme na minimum. Dusíme asi 20 minut. Pak vypneme zdroj tepla a necháme ještě pod pokličkou dalších pět minut dojít. Tekutina by se měla úplně vsáknout a rýže by měla být měkká. 
Rizoto podáváme posypané nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželkou.

 

Divoké rybí filé

Celý život říkám, že je škoda, že můj muž nechodí na ryby. Ryby máme oba moc rádi, ale jsme odkázáni na to, co se dá běžně koupit. Většinou je to mražené rybí filé, ale podle následujícího receptu můžete připravovat i jiné rybí maso. 

xdivokefile.jpg
FOTO: Vladislava Dejmková

Suroviny:

4 porce rybího filé
sůl
mletý pepř
mletý kmín
citrónová šťáva
čerstvý tymián
zelená petrželka
trochu škrobové moučky (Solamyl)
100 g másla

Filé částečně rozmrazíme a papírovou utěrkou odsajeme přebytečnou tekutinu. Porce ryby pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Obalíme v nasekaných bylinkách, a nakonec poprášíme škrobovou moučkou. 

V pánvi si rozpustíme máslo a přidáme do něj asi půl rovné lžičky mletého kmínu. Jakmile se kmín rozvoní, začneme opékat připravené porce. Po každé straně opékáme asi 6 minut. Podáváme třeba s bramborovou kaší, můžeme doplnit čerstvou zeleninou.

 

Farmářské špecle

Špecle jsou tradičním jídlem především v Rakousku a jižním Německu, ale stávají se populárními i u nás. Můžete si je připravit doma, ale já dávám přednost polotovaru, který obvykle nakupuji v Lidlu, protože s ním je příprava pokrmu velice rychlá.

xspecle.jpg
FOTO: Vladislava Dejmková

Suroviny: 

500 g špeclí (polotovar)
100 g slaniny
400 g krůtího masa
1 velká cibule
4 žampiony
fazolové lusky (čerstvé či mražené)
strouhaný sýr na posypání
sádlo
sůl
mletý pepř

Začínáme přípravou všech surovin. Oloupeme si cibuli a pokrájím na kostičky. Rovněž si nakrájíme slaninu, můžeme použít třeba anglickou nebo jiný druh. Na kousky pokrájíme i krůtí maso. Na velké pánvi na sádle si nejdříve osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu. Potom přidáme krůtí maso a po všech stranách ho opečeme. Pokračujeme přidáním pokrájených žampionů a fazolových lusků.
Špecle můžeme podle návodu buď uvařit v osolené vodě nebo opéct na troše sádla. Takto upravené špecle pak zamícháme do směsi masa, zeleniny a žampionů. Na talíři můžeme posypat nastrouhaným sýrem. Jistě vás napadne, že můžete špecle použít i k jakékoliv jiné oblíbené směsi masa a zeleniny.

 

Kukuřicový salát

Marně přemýšlím, zda je správně kukuřicový či kukuřičný. Ale na chuť salátu připraveného podle tohoto receptu to vliv určitě nemá. Na rozdíl od předcházejících receptů tento salát v různých obměnách připravuji již hodně dlouho. Aktuální začíná být zejména v době veder, kdy člověk nemá chuť na nic teplého, ale přesto má potřebu se trochu najíst. Kukuřici v plechovce mívám v zásobě skoro neustále. 

xkuksa.jpg
FOTO: Vladislava Dejmková

Suroviny:

300 g vařených nebo sterilovaných kukuřičných zrn
1 červená cibule
1 jablko
1 rajče
1 petrželka
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce oleje
několik kapek tabasca (medu)

Omyté jablko (slupku ponecháme), nastrouháme na nudličky nebo drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka a také omytá rajčata nakrájíme. Promícháme s kukuřicí (já tedy preferuji sterilovanou, ale bez jakékoliv příchuti) a zalijeme zálivkou z citronové šťávy, oleje a tabasca. Můžeme přidat i lžičku medu. Salát nadrobno nakrájenou petrželkou nebo pažitkou, Dáme trochu vychladit. Podáváme s pečivem.

Někdy do tohoto salátu přidávám i tuňáka z konzervy, kterého nejdříve pokapu citrónovou šťávou. Je to taková vydatnější varianta, kterou má rád můj muž.

 

Rychlá kuřecí játra s kuskusem

V poslední době často používám kuskus jako přílohu. Zde je obohacený o jemně nastrouhanou mrkev, což dodává pokrmu svěží nádech.

xjatrarychla.jpg
FOTO: Vladislava Dejmková

Suroviny:

400 g kuřecích jater
1 cibule
1 jablko
100 g anglické slaniny
olej
sůl
mletý pepř
tymián
1 lžíce ostrého kečupu
1 lžíce sójové omáčky
250 ml kuskusu

Tepelná příprava podle tohoto receptu je krátká, ale je třeba si předem připravit všechny suroviny. Kousky kuřecích jater pečlivě prohlédneme a ostrým nožem odstraníme případné blanky apod. Pokrájíme na kousky asi velikosti čajové lžičky. Cibuli oloupeme a jemně pokrájíme. Také slaninu si nakrájíme na proužky. Jablko necháme ve slupce, odstraníme jádřinec a pokrájíme na kousky. Lepší je samozřejmě jablko kyselé, ale kde ho vzít?

Mezitím si připravíme kuskus. Odměříme si potřebné množství kuskusu v čtvrtlitrovém hrnečku a přesypeme do misky. Osolíme rovnou čajovou lžičkou soli, nasucho promícháme. Pak zalijeme 500 ml horké vody, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme "bobtnat" Asi za 10 minut kuskus vstřebá veškerou tekutinu a pod pokličkou zůstane pěkně teplý. Hotový kuskus můžeme promíchat třeba se lžící jemně strouhané mrkve, pažitky apod.

Připravíme si velkou pánev a rozehřejeme na ní trochu oleje. Orestujeme cibulku a slaninu, přidáme jablka a nakonec pokrájená játra. Opékáme a občas zamícháme. Na závěr do směsi přidáme lžíci kečupu a sójové omáčky, asi půl lžičky tymiánu a dosolíme a opepříme. Celé to trvá asi těch 10 minut, zkontrolujeme si rozkrojením jednoho kousku jater, zda jsou tepelně upravená i vevnitř. A až vás tento způsob úpravy omrzí, můžete klidně experimentovat a použít místo uvedeného koření to, co vám roste na zahrádce nebo za oknem.
 

Bublanina s tvarohovou krustou

Občas i já podlehnu a upeču přece jen něco sladkého. Zejména, když mají přijet vnoučata, která ovocné buchty milují Bublanina v různém provedení je oblíbená i praktická. Hlavně pokud má člověk svou zahradu a na ní uzraje rnějaké to drobné ovoce. 

xtvarobu.jpg
FOTO: Vladislava Dejmková

Suroviny: 

4 vejce
160 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
100 ml vody
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
250 g tvarohu
5 lžic mléka
1 lžíce moučkového cukru
1 lžíce Solamylu
čerstvé, kompotované či mražené ovoce

Nejdříve si připravíme ovoce, můžeme použít i větší druhy ovoce například meruňky či broskve, ale samozřejmě i klasické „bublaninové“ ovoce jako jsou višně, třešně, rybíz či borůvky. Čerstvé ovoce očistíme a případně vypeckujeme a nakrájíme na menší kusy. Z kompotovaného ovoce slijeme šťávu (část můžeme použít na tvarohovou hmotu) a necháme ho odkapat. Mražené ovoce nerozmrazujeme, použijeme ho zmrzlé.
Poté si připravíme formu na bublaninu – vytřeme ji tukem a vysypeme moukou. Vhodný je menší pekáček či plech nebo větší kulatá forma. Do nádoby šlehače si připravíme 3 žloutky, krupicový a vanilkový cukr a olej a tyto suroviny našleháme. Potom přilijeme vlažnou vodu, rum, citronovou šťávu a znovu zamícháme. Vznikne poměrně řídká směs. Do odvážené mouky si rozmícháme prášek do pečiva, z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou směs postupně smícháváme s moukou a sněhem z bílků. Takto připravenou hmotu rozetřeme do formy a poklademe ovocem.Tvaroh ušleháme s trochou mléka, cukrem a Solamylem. Naplníme ho do sáčku s ustřiženým rohem a nastříkáme mezi ovoce. Moučník pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů C. Před podáváním ho můžeme pocukrovat. Tento moučník je kyprý, pouze mírně sladký a není vůbec suchý.

A co si připravujete vy v těchto letních dnech?

 

 

 

Hodnocení:
(4.9 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Všechno vypadá moc lákavě...Já jsem jako Blanka...Také ráda ochutnávám nová jídla, ale když je uvaří někdo jiný :-)
Blanka Lazarová
Vlaďko, díky za inspiraci. U mne se novinky moc nechytají, jsem dost konzervativní. Mám ráda svá osvědčená jídla. Ale ráda ochutnám ledacos od někoho jiného nebo v restauraci.
Věra Ježková
Vlaďko, díky. Dala bych si všechno. V poslední době jím hodně ryb, nejen filé; tresku, pstruha, tilápii, lososa.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?