Jak to asi chodí na "onom světě"?
Ilustrační foto: Pixabay

Jak to asi chodí na "onom světě"?

29. 5. 2024

Předem se omlouvám, že je tato úvaha zcela mimo realitu. Snažil jsem se v ní trochu předběhnout čas. Občas totiž mívám podivné, až bláznivé nápady, které mě přepadají hlavně v noci, když nemohu spát.

glosa smrt život
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Hodně lidí si myslí, že Duše a Duch je totéž, ale není tomu tak. Jsou vzájemně propojeny, ale dají se oddělit. V nejzákladnějším významu slova je Duše vlastně Život a Duch je Bůh. Když "vypustíme Duši" jsme mrtví a Duch (jakýsi záznam, o tom jak jsme žili v souladu s Duší) se oddělí a odchází "tam" a vrací se "odtud", s oním "záznamem" do další Duše-Života. Říká se tomu reinkarnace, lidově řečeno koloběh Ducha-Boha ve Vesmíru. Ducha mají pouze lidé, tedy zvířat, ani jiných živých organismů se toto netýká. Každý může věřit čemu chce. Nejlépe je věřit sám sobě, do jaké míry žil v souladu se svojí Duší, nebo do jaké míry se nechal ovládat Rozumem.
Jindřich Kalous
Shodou okolností jsem včera absolvoval jednu e-mailovou korespondenci, ze které si tady dovolím kousek ocitovat. Já - agnostik, on - hluboce věřící křesťan. On: ...tam budem všichni "na jedné lodi", nebo prostě v jedné "směsi", ať jsme připluli odkukoliv. Já: No vidíš, pod tohle by se ti podepsal každý agnostik se sklony ke stoicismu. Jinak to zatím vypadá, že jsme všichni hvězdný prach. Což zřejmě není v rozporu s většinou světových názorů zkonstruovaných od počátků lidstva až doteď. On: A co myslíš, že byla hlína, ze které Bůh uplácal z člověka? A nebo taky: jsi prach a v prach se obrátíš. Problémem je, že Bible není učebnicí přírodních a jiných věd. A hlavně ty časové jednotky: u Boha je jeden den jako tisíc let a tisíc let jako jeden den - jinými slovy: Bůh žije, a to doslova, v bezčasí. Já jsem se k Bohu, mimo jiné, dostal i přes sci-fi, jen už nevím, kde to stálo. Celý svět, celý vesmír, naše životy, prostě vše, co se děje, děje se v "Boží hlavě", proto taky je vševědoucí. (Konec citátu.) Jenom k tomu ještě dodám, že teoretičtí fyzikové, kosmologové a jiní podobní exoti vypočítali - kromě jiných podivností - i možnou realitu, ve které jednosměrně plynoucí čas neexistuje a pozorovatel vnímá současně v jednom okamžiku všechno, co se v našem vesmíru kdy stalo, děje a stane po celou dobu jeho existence. Otázkou je, jak se do té reality z našeho vězení čtyřrozměrného prostoru dostat; bylo by to příliš krásné a příliš jednoduché, kdyby to probíhalo podle různých těch knih mrtvých a podobné literatury. A jestli se naše vědomí opravdu rozpustí v nějakém vesmírném vědomí, které je homogenní směsí vědomí všech lidí, kteří kdy žili a budou žít, jaký pak bude vztah toho dílčího vědomí k tomu celku? My agnostici - dokud žijeme - to přece jen máme jednodušší: Co bude, na to stejně nemáme žádný vliv, tak to neřešíme. (Jestli nakonec existuje něco, čemu se obvykle říká Bůh, jistě to není tak malicherné, aby se to nechávalo rozptylovat způsoby, jak to lidé uctívají nebo souzením hříchů a uvrhováním hříšníků do pekla. Vždyť i u Karla Čapka zesnulé hříšníky soudili jiní zesnulí lidé a Bůh vystupoval jako svědek - právě proto, že ví všechno.) Co ovlivnit můžeme, to je to, jak žijeme. Jak napsal v jednom ze svých posledních textů americký spisovatel Kurt Vonnegut o smyslu života: Jsme tu proto, abychom to ostatním pomáhali přežít, ať už to "to" znamená cokoli. (A nepochybujte o tom, že zrovna on měl maximální morální právo na takový postoj; jako americký voják padl do zajetí při německé ofenzívě v Ardenách, byl internován v Drážďanech, tam přežil ničivé bombardování v únoru 1945 a pak byl nasazen při sbírání a pohřbívání jeho obětí.) A ještě k těm domácím zvířátkům: Přírodní národy vesměs věřily a věří, že duši mají i všechna mimolidská stvoření, živá i neživá.
Lenka Kočandrlová
Myslím,že se změníme na nějakou formu energie,která se asi bude nejdřív ometat okolo místa,kde jsme zemřeli,kde jsme bydleli a tak.Možná později budeme poletovat i jinam, s jinými energiemi budeme komunikovat nějak telepaticky... Bohužel asi není žádné peklo ani ráj,to už máme zde na zemi - jak kdo.
Jitka Hašková
Zajímavě napsáno.
Zuzana Pivcová
Zkušenost nemám, ale věřím, že mě tenhle život vede tak, abych se dostala do příštího lepšího.
Jitka Caklová
Josef Rybář 20:45 *****************************
Vladislava Dejmková
Moc hezká úvaha, ale takové sny já nemívám. Prostě jsme každý jiný, a to je zajímavé.
Ludmila Černá
Teda Honzo, ty máš sny!
Josef Rybář
Pane Zelenko, mám pro vás dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou. Tu dobou jste tu už diskutovali a jde o to, že na nebesích se domluvíte jedním jazykem, takže si tam pokecáte s kýmkoli. Ta špatná je, že v nebi není k mání žádný alkohol, takže nepočítejte s tím, že vám andělé budou nalévat víno. Dokonce ani kafe vám tam nikdo neuvaří, ani cigarety si v trafice nekoupíte. Všechno to jsou látky způsobující závislost, čili omezují svobodnou vůli. Tím jsou tyto látky v přímém rozporu se základním principem nebes, kterým je právě svobodná vůle. Další nepříjemnou zprávou, ale to spíš pro některé zde, je to, že v nebi se nesetkáte se svými zvířecími mazlíčky. Jednak zvířata nemají ducha ani duši jako lidé, takže se nemohou přesunout do duchovního světa a navíc psi a kočky jsou přeci jenom dravci, což je s nebesy neslučitelné. Jinak vás mohu uklidnit, žádný formulář vypisovat nebudete. O tom, zda si zvolíte nebe nebo peklo, tak to si rozhodne každý sám. Bohužel, drtivá většina lidí si volí peklo. Zpravidla proto, že chtějí pokračovat ve stejném životním stylu, jaký panuje tady na té naší šílené planetě.
Hana Řezáčová
Jo jo, bylo by hezké, kdyby to tak bylo - s nám milými v jednom kuse nebeská kafíčka :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%