Fotografie vypráví aneb jak moje prababička a pradědeček žili
FOTO: Poskytnuto z rodinného archivu Ingrid Hřebíčkové

Fotografie vypráví aneb jak moje prababička a pradědeček žili

21. 5. 2024

Dívám se na fotografii prababičky a pradědečka z matčiny strany. Prababička Marie se narodila roku 1876 a pradědeček Jan roku 1873. Prababička byla Němka a vzala si Čecha Jana.

Jarní soutěž 2024 rodina vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Měla jsem stejně staré prarodiče, babička se také narodila v roce 1876 děda byl o rok starší. Na toho se moc nepamatuji, zemřel v roce 1952, babičku jsem si užila o do svých 12 let. Jejich příběh jsem popsala v jednom ze svých článků. Byl velmi podobný tomu vašemu.
Ingrid Hřebíčková
Já vám všem děkuji za příspěvky a za váš zájem.
Miloslava Richterová
Děkuji za Vaše vyprávění hezké a smutné zároveň, život byl tvrdý. Slova z němčiny byla dříve běžná - cimra, šraňky, vypucovat, fašírka, špajz.. je toho hodně, dnešní babičky už takto nemluví :-)
Ludmila Černá
No, není to zrovna radostný příběh, ale hezky napsaný. Slova z němčiny, která zmiňujete, znám. I u nás byl karfiol, znám kaltnu, somráky, šifonér, škarpu atd. Jo, naši prapředci nedostali nic zadarmo a k tomu dvě války...
Naděžda Špásová
Zajímavé vzpomínky na dětství. Já si z dětství nic hezkého nepamatuji. Byla jsem podle mé sestry chcípák. Navíc mi v Plzni v devíti měsících lámali levou nohu a do 15 měsíců jsem byla ve strojku. Na to si naštěstí nepamatuji. Ráda si přečtu o rodině a dětství jiných lidí.
Alena Velková
Teda Ingrid, to je téměř horor. Děkuji za sdílení... I já měla babičku Růžu a hrozně jsem jí milovala.
Jan Zelenka
Zajímavý rodinný příběh. Také rád vzpomínám. Vydal jsem již tři vzpomínkové knihy.
Marie Měchurová
Některé osudy nejsou zrovna růžové. Na začátku minulého století umíralo hodně dětí. Hezká vzpomínka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%