Voraři plavili ze Šumavy dřevo na krovy mnoha historických domů v Praze až pět dní, velel jim vrátný
Pamětní plavba v roce 1981 v Týnu nad Vltavou. FOTO: Poskytnuto z archivu Anity Crkalové

Voraři plavili ze Šumavy dřevo na krovy mnoha historických domů v Praze až pět dní, velel jim vrátný

17. 5. 2024

Čtyři generace jejích předků plavily dříví po Vltavě. Anita Crkalová, rozená Husová, zpracovává historii nejen svého rodu, ale i dalších vorařů v Čechách. Díky jejímu mravenčímu úsilí se dnes můžeme seznámit s dávno zapomenutým řemeslem.

Hodnocení:
(4.5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Moc hezký článek. Mám ráda filmy, kde jsou voraři, moc se mě líbil třeba film "Plavecký mariáš"
Michaela Daňková
Je to zase kvalitní, čtivý článek - od paní Hažové se to čte samo a s chutí. Líbí se mi, že se vždycky nového dozvím. A příběh paní magistry, Anity Crkalové, se mi moc líbí. Je to super, když se staráme o život svých předků. Děkuji vám.
Josef Borecký
Krásný článek velmi děkuji a kdo by se nadál, že na pražském Jarově, co mám nedaleko , se vyučuje vorařství. Jos.
Martina Růžičková
Moc děkuji za poutavý článek. Náročnou práci vorařů jsem vždy obdivovala. Z článku jsem se o nich dověděla mnoho zajímavého a jistě prozkoumám i odkazované stránky.
Marcela Pivcová
K Zuzky příspěvku ještě doplním, že se mi už před delším časem dostal do ruky rodný list našeho dědy z otcovy strany. Byly na něm údaje i o dalších předcích. Tak jsem zjistila, že mezi nimi byl jakýsi p. Vašta /nebo Vasta?/, který byl vrátným na vorech. Není mi ale známo, že by se toto řemeslo dědilo v dalších generacích, tam už byli jihočeští zemědělci, kováři nebo cihláři.
Eva Mužíková
Velmi zajímavý čĺánek, jsem ráda, že mi neunikl.
Zuzana Pivcová
Zde v Týně nad Vltavou jsme zrovna v úterý byly na přednášce o voroplavbě, která byla pořádána v klubu seniorů. Týn je s vorařstvím spjat. Řadu materiálů lze najít i v městském muzeu. K nejznámějším rodům vorařů patřili právě Husovi a Šílených. Paní Anety si vážím, že se rozhodla uctít takhle památku jejich rodu.
Helena Štěpánková
Velmi zajímavé povídání o starém řemesle. Musela to být náročná práce. Je vidět, jak paní Crkalová je na svou rodinu pyšná. To je moc hezké.
Svatava Páleníková
To je moc pěkný rozhovor. Líbí se mi, když se mladí lidé zajímají o stará řemesla a o historii svého rodu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%