Pamětní plavba v roce 1981 v Týnu nad Vltavou. FOTO: Poskytnuto z archivu Anity Crkalové
Voraři plavili ze Šumavy dřevo na krovy mnoha historických domů v Praze až pět dní, velel jim vrátný
17. 5. 2024Čtyři generace jejích předků plavily dříví po Vltavě. Anita Crkalová, rozená Husová, zpracovává historii nejen svého rodu, ale i dalších vorařů v Čechách. Díky jejímu mravenčímu úsilí se dnes můžeme seznámit s dávno zapomenutým řemeslem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Anna Potůčková
20.5.2024 09:36
Moc hezký článek. Mám ráda filmy, kde jsou voraři, moc se mě líbil třeba film "Plavecký mariáš"
Michaela Daňková
20.5.2024 09:15
Je to zase kvalitní, čtivý článek - od paní Hažové se to čte samo a s chutí. Líbí se mi, že se vždycky nového dozvím. A příběh paní magistry, Anity Crkalové, se mi moc líbí. Je to super, když se staráme o život svých předků. Děkuji vám.
Josef Borecký
19.5.2024 15:28
Krásný článek velmi děkuji a kdo by se nadál, že na pražském Jarově, co mám nedaleko , se vyučuje vorařství. Jos.
Martina Růžičková
18.5.2024 17:51
Moc děkuji za poutavý článek. Náročnou práci vorařů jsem vždy obdivovala. Z článku jsem se o nich dověděla mnoho zajímavého a jistě prozkoumám i odkazované stránky.
Marcela Pivcová
18.5.2024 16:59
K Zuzky příspěvku ještě doplním, že se mi už před delším časem dostal do ruky rodný list našeho dědy z otcovy strany. Byly na něm údaje i o dalších předcích. Tak jsem zjistila, že mezi nimi byl jakýsi p. Vašta /nebo Vasta?/, který byl vrátným na vorech. Není mi ale známo, že by se toto řemeslo dědilo v dalších generacích, tam už byli jihočeští zemědělci, kováři nebo cihláři.
Zuzana Pivcová
17.5.2024 19:40
Zde v Týně nad Vltavou jsme zrovna v úterý byly na přednášce o voroplavbě, která byla pořádána v klubu seniorů. Týn je s vorařstvím spjat. Řadu materiálů lze najít i v městském muzeu. K nejznámějším rodům vorařů patřili právě Husovi a Šílených. Paní Anety si vážím, že se rozhodla uctít takhle památku jejich rodu.
Helena Štěpánková
17.5.2024 10:26
Velmi zajímavé povídání o starém řemesle. Musela to být náročná práce. Je vidět, jak paní Crkalová je na svou rodinu pyšná. To je moc hezké.
Svatava Páleníková
17.5.2024 08:49
To je moc pěkný rozhovor. Líbí se mi, když se mladí lidé zajímají o stará řemesla a o historii svého rodu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA