Z míst popisovaných v knihách se stále častěji stávají cíle turistických výletů
Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné. FOTO: Tadeáš Bednarz, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Z míst popisovaných v knihách se stále častěji stávají cíle turistických výletů

2. 5. 2024

Chci vidět na vlastní oči šikmý kostel v Karviné. Chci jet na dovolenou do Řecka přesně tam, kde se Sotiria potkala s Makisem. Chci tam, kde se odehrávají Chaloupky a Sudetský dům. Taková přání čtenářů často dostávají autoři úspěšných knih. Do Češka dorazil celosvětový fenomén – literární turistika.

cestování knihy turistika
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Také se ráda podívám do míst, o kterých jsem něco četla, zvláště, bylo-li to téma dobře zpracované. Poprvé jsem o literární turistice četla po přečtení a pak i shlédnutí filmu Šifra mistra Leonarda od Dana Brauna. To byly pořádány zájezdy do Paříže až z USA. Všechny výše jmenované knihy jsem četla a velmi mě zaujaly, po delší době to byly knihy s velkým K. Šikmý kostel jsem dnes viděla vystavený v našem knihkupectví. Já už si knihy nekupuji, ale chodím do knihovny, mám ji přes ulici. Teď "hltám" už 3. díl trilogie Roberta Harrise Diktátor o životě Marka Tullia Cicerona. Je to lepší než detektivka.
Zuzana Pivcová
Abych řekla pravdu, nejvíc mě šokovala informace o turistických zájezdech do Pripjati a Černobylu. Ale to není zdejší záležitost.
Jana Vargová
I já jsem neodolala. Ostrov If jsem alespoň objela. ?
Lenka Kočandrlová
Mně stačí to vidět např. v TV,nepotřebuji vše na vlastní oči, stejně by byl člověk zklamán, představy a realita jsou obvykle různé.
Marie Měchurová
Když jsme pochodovali po Bílých Karpatech, tak jsme šli přes Žítkovou. Na Karvinsko jedeme na týden v červnu.
Naděžda Špásová
Omlouvám se, nějak jsem se netrefila, správné je ******
Alena Letochová
Zrovna mám rozečtenou knihu Šikmý kostel 3. Šikmý kostel jsem znala a navštěvovala dávno předtím, než o něm paní Karin Lednická začala psát. Ve staré Karvinné žilo několik mých předků, samozřejmě chlapi pracovali na šachtách a v kostele jsem byla kdysi i na pohřbu manželova strýce. Jsem spisovatelce moc vděčná za celou trilogii o Šikmém kostele a také za knihu o Životicích. Těší mě, že konečně někdo píše knihy o našem regionu, já si tak dovedu snadněji představit jak se tady naším předkům žilo. Bohužel mě historie začala zajímat, když už jsem se něměla koho zeptat.
Jiří Dostal
:-) :-) Když slovo "destinace" někomu otevírá, jinému zvedá kufr... :-) :-)
Elena Valeriánová
Před lety jsem četla knihu Ostrov, ale nejdříve jsem viděla film. Toužila jsem se podívat na Spinalongu, malý ostrov s pohnutou historií, ostrov malomocných v první polovině 20. století. Tuto touhu jsem si splnila hned následující léto dovolenou na Krétě. Ještě nikdy jsem necítila a neprožívala tak intenzivně všechny ty pocity, které jsem tam cítila, vnímala. Dobrá myšlenka, ale nemyslím, že se vždy zdaří zachovat identitu toho daného místa a to je obyčejně ke škodě věci.
Dana Hošková
Ano, také mě lákají místa, o kterých čtu. A na Karvinsko se chci určitě podívat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%