Ilustrační foto: Marie Pudichová
Zdobíme a barvíme vejce. Vztah Čechů k Velikonocům se mění
25. 3. 2024Barvení vajíček a veselá jarní výzdoba. S tím si lidé spojují Velikonoce nejčastěji. Duchovní rozměr či návštěvu kostela si s nimi dává do souvislostí čím dál méně lidí. A co se týká pomlázky, ta má stálé příznivce, stejně jako zarputilé odpůrce.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Macková
27.3.2024 14:57
P. S. Dnes jsem se dozvěděla, že jsou místa, kde s pomlázkou nechodí jen kluci, ale i děvčata. Za staršïmi lidmi. Krásný zvyk.
Marie Macková
26.3.2024 10:02
Pouhé zdobení bytu by mi bez ostatních věcí přišlo naprosto prázdné. Zdobení patři k svátkům, jejichž jádro leží jinde. Moc hezky o tom píší zde: https://www.vira.cz/texty/knihovna/kapitoly/symboly-velikonoc. Nevím, jak byly položeny otázky ve výzkumu, ale mám pocit, že o křesťanské podstatě Velikonoc dnes ví mnohem více lidí díky tomu, že se křížové cesty, zapálení ohně, svěcení kočiček mohou odehrávat svobodně venku. Přibývá dospělých lidí pokřtěných právě o Velikonocích. No a pomlázka? Záleží na tom, kdo ji drží v ruce. Jsou kraje, kdy na Květnou neděli šlehají děvčata kluky, polévají vodou. Trochu legrace, důvod k návstěvě, seznámení se, obdarování. Trochu strachu, trémy, překonáni těchto věcí. My staré už to máme dobré, máme radost, když se objeví vnuk s pomlázkou.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA