FOTO: Marie Ženatová
Sázení brambor v minulosti a dnes
10. 3. 2024
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Ženatová
17.3.2024 18:51
Moc děkuji za vaše zajímavé postřehy. Pro paní Janu J. - brambory vždy než odneseme do sklepa také vytřídím.
Eva Mužíková
11.3.2024 18:43
Technika je technika, ale i já ráda vzpomínám na dobu mého mládí, kdy jsme jako děti pomáhaly skoro při všech zemědělských pracích
Jana Jurečková
10.3.2024 14:47
Manžel má za vesnicí políčko a tam sází brambory. Má tam 4 dlouhé řádky. Všechno dělá ručně. Já mu s tím pomáhám. Je s tím dost práce, a tak jsem mu kolikrát říkala, ať se na to vykašle, že si můžeme přece koupit. Jenže on se bojí, že ho chlapi budou lákat do hospody. Napřed jsem se zasmála a pak jsem usoudila, že má vlastně pravdu. Má určitou starost a povinnost a na kamarády z mokré čtvrti si ani nevzpomene. Doma je vytřídíme na poraněné, malé a velké. Malé brambůrky vaří slepičkám. Sklízíme několik pytlů, přesně to neřeknu. Prodá něco sousedům, nebo kdo si řekne a ještě má radost, že jsou lidi spokojeni. Pán na vedlejším pozemku nasadil topoly. Kořeny vysávají energii z našeho pole. Loni byla úroda mizerná. A tak se snad s pánem bude snažit domluvit, jestli se to nedá nějak řešit.
Naděžda Špásová
10.3.2024 13:21
S bramborami mám vlastní zkušenosti, jsem z vesnice. Naši měli malé pole, ale neměla jsem to ráda. Pamatuji se, že když jsem byla v Praze na škole, byly (samé holky) jsme na bramborách v Eši. Tolik myší co jsme měly na ubytovně jsem nikdy
neviděla a to jsme je doma taky mívali. Na naší zahradě je nepěstujeme, koupené nejsou špatné.
Alena Tollarová
10.3.2024 12:54
Také jsem se od mala podílela pěstování brambor na docela velké zahradě u domu. Sázení, přihrnování, vykopávání, třídění, uložení do sklepa, později přebírání .... Nechtělo se mi, ale musela jsem. Dneska už brambory nepěstujeme, ale kupujeme a připadá mi, že některé děti si mohou myslet, že i brambory se vyrábí někde v továrně.
Vladislava Dejmková
10.3.2024 07:11
Také se snažím vnoučata zapojovat do bězných činností, obohacuje to obě strany. Za tím jsou ve věku, kdy to vítají. Časem to asi tak idylické nebude, ale to je život.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA