Kolo, kolo... noskopie. Aneb jak jsem několik let odkládala vyšetření střeva
FOTO: Jana Vargová

Kolo, kolo... noskopie. Aneb jak jsem několik let odkládala vyšetření střeva

10. 2. 2024

"Už ses objednala na kolonoskopii?" vyslechla jsem si manželovu otázku jako evergreen. "Ne, ale už o tom přemýšlím," zalhala jsem s vědomím, že tuto nepravdu nikdo nemůže odhalit.

zdraví
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Myslím, že článek bude pro mnohé prospěšný. Já jsem kolonoskopii absolvovala třikrát, v Nemocnici na Františku, na poliklinice v Revoluční a v soukromé ordinaci. Příprava a průběh je nepříjemný, ale vždy jsem měla možnost sledovat vyšetření na monitoru a všude byli velmi laskaví. Horší byla enteroklýza, zavedení nasojejunální sondy s kontrastní láskou za účelem diagnostikování onemocnění tenkého střeva. To probíhalo ve VFN na Karláku v podzemí a něco se jim tam hodně nepovedlo, tak to byl jeden z nejhnusnějších zážitků. Ale jinak díky za naše zdravotnictví.
Věra Ježková
Jano, je to individuální. Mě na kolonoskopii poslal gynekolog. Od začátku (pití fujtjablu) až do konce to bylo hodně nepříjemné. Injekci jsem nedostala, nevěděla jsem, že si o ni můžu požádat. Po vyšetření mi bylo špatně. Chvíli jsem zůstala v čekárně, než jsem byla schopna si zavolat taxi. Zle mi bylo ještě doma.
Naděžda Špásová
Chodím pravidelně na gastroenterologii, vzhledem k tomu, že mám po rakovině srusty střev, bylo mi doktorem sděleno, že si nesmím kolonoskopii nechat udělat. Dostal se jen asi na 35 cm. Jsem docela ráda.
Alena Velková
To vás chválím. Nádor v tlustém střevě roste cca 10 let a člověk nemusí mít žádné obtíže, jenže pak už je pozdě. Proto je tato prevence tak důležitá. A vyšetření není skutečně nic strašného. Snad horší je vypití těch 4 litrů tekutin před, ale teď už existuje taky mnohem šetrnější přípravek jen na jedno vypití, ale je třeba si o něj říct. Před samotným vyšetřením jsem musela podepsat různé souhlasy a též poučení, ve kterém se psalo, že si pacient musí před zákrokem vyndat zubní protézu. Když jsem podepsaný papír vracela doktorovi, povídám mu: zdá se doktore, že to asi dneska budete brát z gruntu - úplně skrz. Doktor se zasmál a řekl: Ježiš, já vám dal omylem papír na gastro vyšetření. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%