FOTO: Jana Vargová
Kolo, kolo... noskopie. Aneb jak jsem několik let odkládala vyšetření střeva
10. 2. 2024"Už ses objednala na kolonoskopii?" vyslechla jsem si manželovu otázku jako evergreen. "Ne, ale už o tom přemýšlím," zalhala jsem s vědomím, že tuto nepravdu nikdo nemůže odhalit.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Daniela Řeřichová
10.2.2024 18:03
Myslím, že článek bude pro mnohé prospěšný. Já jsem kolonoskopii absolvovala třikrát, v Nemocnici na Františku, na poliklinice v Revoluční a v soukromé ordinaci. Příprava a průběh je nepříjemný, ale vždy jsem měla možnost sledovat vyšetření na monitoru a všude byli velmi laskaví.
Horší byla enteroklýza, zavedení nasojejunální sondy s kontrastní láskou za účelem diagnostikování onemocnění tenkého střeva. To probíhalo ve VFN na Karláku v podzemí a něco se jim tam hodně nepovedlo, tak to byl jeden z nejhnusnějších zážitků. Ale jinak díky za naše zdravotnictví.
Věra Ježková
10.2.2024 16:50
Jano, je to individuální. Mě na kolonoskopii poslal gynekolog. Od začátku (pití fujtjablu) až do konce to bylo hodně nepříjemné. Injekci jsem nedostala, nevěděla jsem, že si o ni můžu požádat. Po vyšetření mi bylo špatně. Chvíli jsem zůstala v čekárně, než jsem byla schopna si zavolat taxi. Zle mi bylo ještě doma.
Naděžda Špásová
10.2.2024 15:31
Chodím pravidelně na gastroenterologii, vzhledem k tomu, že mám po rakovině srusty střev, bylo mi doktorem sděleno, že si nesmím kolonoskopii nechat udělat. Dostal se jen asi na 35 cm. Jsem docela ráda.
Alena Velková
10.2.2024 09:45
To vás chválím. Nádor v tlustém střevě roste cca 10 let a člověk nemusí mít žádné obtíže, jenže pak už je pozdě. Proto je tato prevence tak důležitá. A vyšetření není skutečně nic strašného. Snad horší je vypití těch 4 litrů tekutin před, ale teď už existuje taky mnohem šetrnější přípravek jen na jedno vypití, ale je třeba si o něj říct. Před samotným vyšetřením jsem musela podepsat různé souhlasy a též poučení, ve kterém se psalo, že si pacient musí před zákrokem vyndat zubní protézu. Když jsem podepsaný papír vracela doktorovi, povídám mu: zdá se doktore, že to asi dneska budete brát z gruntu - úplně skrz. Doktor se zasmál a řekl: Ježiš, já vám dal omylem papír na gastro vyšetření. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA