Památník Antonína Dvořáka. FOTO: Věra Ježková
Chvála kuchyňského škopku
8. 2. 2024Stará, původní barokní Engelhardtova hospoda, budoucí nelahozeveský Památník dr. Antonína Dvořáka, neskýtala příliš moderních vymožeností k bydlení.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
12.2.2024 22:55
Takové to bylo, my zase měli koupání v plechové vaně, v kuchyni. Voda se hrála na kamnech. No to děs nechal dlouho omývat od maminky. Také jsem koupala svoje tři syny, ale byli mnohem dříve samostatnější, takže daleko dříve mi tato očista skončila. A tyhle škopky jsme také měli. Zlatý jar dneška.
Marie Faldynová
10.2.2024 21:19
Dvoudřez jsme měli doma také, studená mastná voda z nádobí byl vskutku humus. V koupelně jsme měli lázeňská kamna, takže bylo příjemné teplo na koupání. Můj vynalézavý strýc si v pavlačovém domě s velkou kuchyní udělal koupelnový kout v té kuchyni. Píšu o tom proto, že když jsme si upravovali byt na faře, dali jsme koupelnu také do kuchyně. Před ní jsme postavili kredenc, mezi kredencí a vanou závěs- seděla jsem ve vaně za závěsem a byla při tom v centru všeho dění. Líbilo se mi to víc, než klasické koupelny, kde jsem se cítila příliš opuštěná. Ale to už jsme měli děti. Po deseti letech jsme dostali byt s koupelnou . Ale na ten farní byt, který jsme si zařídili sami, ráda vzpomínám.
Jan Zelenka
10.2.2024 17:35
Milé dámy, díky za vaše příspěvky. Soustředily jste se ale hlavně na škopky.-
Ludmila Černá
9.2.2024 20:11
Honzo, díky, je to milá vzpomínka. Samozřejmě tuhle sobotní očistu jsme zažívali asi všichni, jen velikost nádob byla různá.
Lenka Kočandrlová
9.2.2024 15:38
Tak mi to připomnělo moje dětství.Měli jsme litinovou vanu na takových zdobných nožičkách,nad vanou karmu a přes vanu se dávala stará deska od stolu,na níž stála plechová vanička.V té se vykoupali jako první mladší sorozenci,já s bráchou jsme si zatím užívali teplé vody pod deskou, v částečném šeru.Hráli jsme si s kartáčkem, s klackem na prádlo - to byly naše lodě. Když byli sourozenci umyti,usušeni a odneseni do postelí,tak došlo na nás...Museli jsme se mýt sami,leda hlavu umyla máma. Pak nás vyndala postupně z vany (deska i vanička byly už pryč), usušeni, ještě jsme si museli Perličkou vyčistit zuby (brácha pastu jedl...) a pak jsme byli odneseni do postelí.... Ten dvouškopek,co se s vyndavacími nožkami zastrkoval do stolu,jsme měli taky, voda se tam musela extra nalít. Pro mne to byla hrůza ,mýt nádobí po 6 lidech, ty hrnce a plechy od pečení....Kolikrát jsem brečela nad tou nekonečnou haldou...Okolo r. 1968 nám Domovní správa instalovala dvoudřez i s přívodem vody,tak to bylo už o něco lepší.
Vladislava Dejmková
9.2.2024 10:13
Ano, takové kuchyňské škopky měla moje babička, ale mylo se v nich jen nádobí. Na koupání už tehdy měla koupelnu. Sice s kotlem na teplou vodu, pod kterým se muselo předem zatopit, ale zase i se sprchou. Tu jsme si jako děti užívaly.
Alena Švancarová
8.2.2024 22:53
Také pamatuji dvojdřez na nádobí.My jsme se koupaali v prádelně,kde byla velká vana,kterou sehnal tatínek kdesi,byla tam kamna,v těch se zatopilo ,babička nanosila v kýblech vodu od studny,která byla v půli ulice.To se nadřela.Voda se ohřála a koupala jsem se já první,potom rodiče,nakonec babička.Také v jedné vodě,jen se přidávala teplá.Byl to skoro přepych,že jsme se nekoupali v neckách v kuchyni.V dřezu na nádobí jsme se nekoupali.Rozhodně se nevycintalo tolik vody jako dnes.Za našeho dětství byla,oproti dnešku,čistota půl zdraví,špína celý.
Marcela Pivcová
8.2.2024 20:41
Pane Jendo, tentokrát máme příspěvky k Vašemu zajímavému článku všichni hodně podobné. My jsme měli v městském bytě v Podkrkonoší sice jakýsi koupelnový kout s vanou a kamny na ohřívámí vody, avšak topení uhlím v nich bylo téměř neproveditelné. Proto maminka ohřívala vodu ve velkém hrnci na kuchyňském sporáku. Když jsme se s maminkou přestěhovaly do domku v Jižních Čechách, po otcových rodičích, měly jsme prádelnu s kotlem na ohřívání vody. Tu však jsme si ale musely nanosit od studny na dvoře. Elektrické čerpadlo bylo do prádelny zavedeno později. Na koupání sloužila kovová vana, kterou za chladného počasí jsme přenášely do bytu a vodu ohřívaly v zásobníku /"medenci"/ na kuchyňských kamnech. To jsme praktikovaly více než deset roků, pak teprve jsme s tehdejším přítelem přestavěli spíž na koupelnu s vanou a elektrickým ohřívačem vody.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA