FOTO: Martina Růžičková a jeji rodinný archiv
Fotografování, focení, foceníčko
29. 1. 2024Fotografování, focení, foceníčko. Prvním, kdo v naší rodině propadl této vášni, byl můj dědeček. Zachovaly se po něm hlavně rodinné fotografie, ale i pár snímků dokumentujících sokolské akce, fotografie krajiny a Prahy. Blednoucí snímky se nyní snažím zachraňovat skenováním.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martina Růžičková
31.1.2024 19:54
Ještě jednou děkuji za vaši odezvu na článek i fotky. Potěšily mě vaše vzpomínky na fotografy, které jste měli v rodině, i vaše zkušenosti s tímto koníčkem. ♥ :-)
Jana Šenbergerová
31.1.2024 16:05
V mé původní rodině fotil dědeček a pak také tatínek. Fotky se mi líbily, ale k fotografování jsem nikterak netíhla. Manžel fotil od dětství a rád. Bavila ho foto chemie. Sám si Michal vývojky a ustalovač. Obětovala jsem šatnu, která čtyřicet let fungovala jako fotokomora. K focení jsem netíhla, jen jsem obstarávala sušičku a leštičku fotek. Fotit jsem začala, až jsem na íčku vyhrála šikovný malý foťáček. Baví mě zachytit, co mě zaujme nebo se mi líbí. Dovedu posoudit, je-li fotka dobrá, ale fotografka ze mě nebude.
Jana Jurečková
31.1.2024 15:46
Je to už dávno, kdy jsme byli na vzpomínkové akci bitvy u Tovačova. Manžel cvakal foťáčkem jedna radost. Pak přišel domů a zklamaně řekl, že tam nedal film! Foťák ležel v šuplíku a nějak se na něj zapomnělo. Tento koníček nás nechytl. Ale moc ráda se podívám na fotky druhých. Děkuji.
Marie Ženatová
31.1.2024 07:16
Můj tatínek narozený v roce 1917 měl malý foťáček velmi brzy, takže mám hodně snímků z dětství, které se také snažím oživit skenováním. I já jsem s ním velmi často vyvolávala v "temné komoře" fotky a připadalo mi to v mém dětství, že vidím přímo "zrod zázraku." Mnoho let jsem bez foťáčku ani nevyšla, dnes už ho na známější místa tolik nepoužívám.
Moc děkuji za milý článek a nádherné fotografie ♥
Zdenka Jírová
31.1.2024 00:31
Máš nádherné přírodní snímky. U nás v rodině fotil jen můj starší bratr, takže mám ještě plno fotografií z dětství v předškolním věku. Potom už nebyl doma, studoval a oženil se později v jiném městě a já byla bez fotek. Teprve nyní, kdy se dá fotit mobilem bez zvláštních schopností, jsem v důchodovém věku začala fotit také. Je to krásný koníček, ale protože se už do přírody nemohu sama vypravit, ubývá mi i možnosti ji fotit. Tak se jen dívám na hezké snímky od přátel.
Eva Mužíková
30.1.2024 23:28
Jsem naprostý fotoamatér, přesto na své procházky nosím chytrý telefon (dříve foťák) a mám radost když se mi podaří nějaká zajímavá fotka. Občas napíši článek, snažím se přidat fotky různorodé a mám radost když potěší. Martino Tvé fotky jsou pro mne opravdovou pastvou pro oči, jen tak dál.
Soňa Prachfeldová
30.1.2024 17:00
Je to skvělý koníček a co krás netušených člověk objeví, nejen v přírodě. Kdysi jsem začínala s Pionýrem a vyvolané fotky nestály za nic, ale přesto jsem k nim měla hluboký vztah. Martino, pro radost i toulání je tohle krásné dělání. Dobré světlo přeji.
Libuše Heulerová
30.1.2024 14:29
Marti, teď už vím, po kom máš to oko na fotografování... přeju dobré světlo pro mnoho krásných fotek!
Irena Mertová
30.1.2024 09:38
Hezký článek. Můj děda byl vyučený fotograf začátkem 20. století, i když si pak vybral jiné povolání , koníček mu zůstal. Mnohokrát jsem s ním vyvolávala v temné komoře fotky, pak i sama, bylo to takové tajemné... Ten by zíral, kdyby viděl, jak je dnes focení pohodlné. A ty jsi nepadla daleko od stromu, tvoje fotky i vidění světa mám ráda. Dobré světlo!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA