Ilustrační foto: Pexels
Ústavní soud rozhodl: Nižší valorizace penzí platí, opozice chtěla jen obstruovat
24. 1. 2024Ústavní soud zamítl snížnost opozičních poslanců na zrušení zkrácení mimořádné valorizace penzí, které prosadila vládní koalice ve snaze o dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Z patnácti ústavních soudců bylo pro zamítnutí stížnosti dvanáct soudců.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Vargová
25.1.2024 11:51
Nedávno mi někdo poslal kreslený vtip, o který se chci podělit:
Soused potká sousedku - devadesátiletou babičku, která na kolečku veze televizor. "Babi, kam s tou televizí jedete?" "Do kostela ke zpovědi, lhářku ulhanou!" (Aby umravnila další instituce, musela by se babi stát strojvedoucí nákladního vlaku.)
Dana Divišová
25.1.2024 10:33
K paní OŠ-Opozice může vládě poděkovat, že v příštích letech až se dostane k moci nebude muset každý rok vynakládat 400 miliard navíc. Vůbec nevíte, o čem byla řeč. Tato suma je celkem na desítky let. Důchodci přišli o 19 mld. A mimochodem šlo o p r i n c i p. A když řekl soudce, prý falešná retroaktivita...nikdo nemohl vědět ....asi jsou neschopní ekonomové. V soukromé firmě je předvídatelnost nutnost. Mimochodem Kalouskovo blokování EET rok a čtvrt, tak to byl začátek dlouhých obstrukcí. Další byly, když nemocnice prakaly ve švech..a dnešní koalice blokovala vyhlášení nouzového stavu. Pamatujete si jen to, co chcete...Platy politiků vzrostly od ledna 2023 téměř o 13 procent. Ti se asi museli leknout..no neodmítli je..soudci si svoji valorizaci sami sobě vždycky prosadí. ..A státní rozpočet měl příjmy o 289 mld. vyšší než počítal. Přitom úroky z dluhů tvoří 100 mld. Dnešní důchodci už si nemohou spořit na důchod a úspory mají současnou hodnotu o třetinu menší. Pokud se budou hradit zákroky ve zdravotnictví, tak se jim úspory brzy vyčerpají.
Olga Škopánová
25.1.2024 09:36
Pane Brabec tady nejde o důchody našich dětí, ale o to abychom se nevydali řeckou cestou, podívejte se kolik nás stojí jen obsluha našeho státního dluhu. A proč si přidává vláda? Protože na to má asi stejný nárok jako důchodci na valorizaci. A navíc pokud chceme kvalitní lidi v parlamentu tak je prostě musíme zaplatit.
Miloslava Richterová
25.1.2024 09:06
Platy těchto pánů jsou hodně tučné, stejně tak jako ostatních tam nahoře. A tito nám káží vodu, když poukazují na mezigenerační solidaritu. Mnozí z nás jim to věří, myslet na děti a tím to zachráníme. Je to falešná struna, co zaznívá. Oni se nestydí za svůj životní styl ani za způsob, jak plní úlohu hospodáře vlastní země. Mimo jiné na všechny děti a mladé lidi myslím denně, jak se jim asi žije pod náporem strachu, který vyvolává vláda svým ,,připravme se na válku, jsme ve válce", myslíte si, že děti to nečtou?
Dušan Brabec
25.1.2024 08:42
Soňo P., tleskám a ztotožňuji se s tím. Olgo Š., státní dluh je vysoký zejménma této slepené pětikoaliční vládě, která skutečně nic neumí, jen kecat. A naivní lidi to holt oblbne. Oběť 1000 Kč je zcela zbytečná, protože naše děti i vnuci již stejně žádný důchod mít nebudou! A proč si tedy přidávali poslanci, senátoři a vláda? To nejde dohromady.
Soňa Prachfeldová
25.1.2024 07:29
Každý má právo, tedy i důchodci se vyjadřovat k dění okolo valorizací. Nevadí mi, snížení valorizací, vadí mi způsob, jakým to bylo učiněno. A posvěceno US. Pouze tři z 15 usoudili, že to nebylo v pořádku. Líbilo by se mi, kdyby bylo vládě alespoň vytknutí pochybení.Pamatujete, jak slavní soudci vyváděli, když se jim měly zmrazit platy? Mimochodem také ze státního rozpočtu.
Olga Škopánová
25.1.2024 07:18
Pane Brabec státní dluh je vysoký ať ho způsobil kdokoliv a v současném růstu pokračovat nemůže. Já ráda obětuji 1000Kč na to, aby moje děti a vnuci nežili v zadlužené zemi. Pokud Vám je to lhostejné je to vaše věc.
Pavel Vaněček
24.1.2024 21:52
Kdyby Ústavní soud rozhodl opačně, tedy dal za pravdu stížnosti poslanců Ano, byl by oslavován... Ale naštěstí je Ústavní soud nezávislý a rozhodl na základě úsudku jednotlivých soudců (21.17 - osm soudců, tedy většina z nich, byla jmenována za Zemana). To je právě ta demokracie, kterou ani po třiceti letech mnozí nechápou a vykládají si po svém... Na Ústavní soud se mohou obrátit běžní občané i politici a všichni by měli jeho verdikt respektovat.
Jarmila Komberec Jakubcová
24.1.2024 21:37
Můj spolužák ze základky, který je právník říká, že k soudu si nechodíme pro spravedlnost, ale pro rozsudek. Asi tak.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA