
Ilustrační foto: Ingimage
Uvař zase svíčkovou. Proč někteří lidé jedí stále stejně a bojí se změn
30. 1. 2024Řízek, vepřo knedlo zelo, vývar, nějaká ta omáčka s kouskem masa. Někdo jí desítky let stále stejné věci, jiný nadšeně navštěvuje bufety s cizokrajnými pokrmy a hledá na internetu stále nové recepty.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
3.1.2025 00:15
Osobně se nebráním ochutnat něco nového, při návštěvě cizích zemí jsem vždy něco jiného ochutnala. Mám ráda ryby, ale nyní je to už trochu luxus, ale mořské plody nebo nějaký hmyz odmítám. Zkouším i uplatnit do své kuchyně nějaké nabízené novinky. Někdy si řeknu: to bylo dobré a používám i nadále nebo naopak: to už dělat nebudu. Mám ale přítelkyni, která je, jak bylo výše uvedeno, čistá neofobistka a nejen v jídle. Ona má " své" máslo, svůj chleba, svoji šunku, maso atd. Jinou značku nejí. Oblečení kupuje jen ve "svém" obchodě, i když se jedná o vietnamský obchod, takže mají ve všech prakticky to samé. Občas si z ní dělám legraci, ona to ví, ale zůstává u " svých" produktů.
Lenka Kočandrlová
1.2.2024 17:12
To se toho nakecá kvůli obyč jídlu. Ať si každý jí,co chce,ale nesmí druhému svoji představu násilím vnucovat. Já jsem zvláštním způsobem mlsná : nechutná mi skoro nic vařeného,musím vše nechat dost vychladnout, nejím spousty jídel jako rýži,těstoviny, maso jen rybí nebo drůbeží, chleba málo, mléčné výrobky velmi vzácně, kolikrát jím celý týden to samé, a nepřipadá mi to nijak výstřední.Do restaurací nechodím, nebaví mě vybírat si něco z jídelníčku,tak to obvykle skončí u zelenin.salátu s kousky drůbežího masa...Ale prohání mne chuť na něco - zmrzlinu,dort, aspoň ořechy nějaké, mandarinky.....On to má každý nějak, nemá cenu mu vymlouvat jeho chutě a vybíravost. Může se zůstat klidně měsíc o hladu,když na to přijde, a taky se člověku nic moc nestane ( vyzkoušeno několikrát). Nejhnusnější je někoho nutit,ať si vezme - nebo nás urazí ! - a pak to dopadá špatně,dotyčný se tedy přemůže,sní něco ,o čem ví,že mu z toho bude zle - zácpa,průjem, bolení - a kdo mu za ty nepříjemné pocity co dá ????
Elena Valeriánová
31.1.2024 17:24
Existovaly dříve jen dva druhy chleba (rohlíky, pletýnky) , ale ten chleba byl tak dobrý, že než jsem ho jako dítě donesla domů, tak jsem cestou okousala alespoň jednu patku. Ne z hladu, ale protože chleba byl voňavý a prostě dobrý. To jen k tomu minulému. Paní Richterová, máte pravdu, je to zbytečné. My si tu dobu dobře pamatujeme. Vařím ráda (i když ne tak jako dřív) a snažím se o pestrou stravu. Vyzkouším i nové věci, ale gulášek s českým chlebem při cestě z dovolené chutná nejlíp. Mám ráda ryby, ale taková kachnička se zelím ♥♥♥ :-)
Miloslava Richterová
31.1.2024 06:26
Cit: ,,Dříve narození někdy s nostalgií vzpomínají na dobu, kdy samoobsluhy byly poloprázdné a sehnat něco, z čeho se dalo chutně uvařit, byl nadlidský výkon. Vzpomínají na tu dobu v dobrém, život jim tehdy připadal jednodušší. Což v jiných vyvolává nepochopení, úžas, až zlost. Oponují ve smyslu: Jak může někdo říkat, že bylo lepší, když existovaly jen rohlíky a dva druhy chleba?" Neměli jsme co jíst a chodili jsme nazí?? Není to zbytečné??
Dana Straková
30.1.2024 18:11
Ono to asi vážně bude taky o tom, že starší člověk už mívá s trávením trochu problémy a dává tím pádem přednost tomu, o čem ví, co to s ním udělá, ne? Experimentovat se často nevyplácí :-)
Marie Faldynová
30.1.2024 16:10
Pokud se ve stáří prohlubují naše sklony, pak ti vybíraví budou ještě vybíravější a ti co rádi zkoušejí nová jídla, si to budou více užívat. Já jsem ráda, že máme co jíst a doufám, že nám to ještě nějaký čas vydrží.
Helena Jelínková
30.1.2024 14:48
Asi nás chtějí připravit na chroustání různého hmyzu.Již teď je v jedné zemi zákaz masa. Proč by si lidé nemohli vařit a jíst co jim chutná. Zase se nám bude něco vnucovat.
Jarmila Komberec Jakubcová
30.1.2024 14:34
Mám ráda ryby, krevety a jiné mořské plody. Oblíbila jsem si avokádo ze kterého lez připravovat různé pomazánky. Tak batáty jako příloha jsou zpestřením jídelníčku. Dneska je i čerstvá zelenina běžně dostání po celý rok. Pokud si vařím nebo chodím do Vegetky na obědy, jsou to většinou zeleninová jídla. Dneska si dělám k večeři krevetkový pohár s jogurtovou zálivkou a avokádem.
Jana Kollinová
30.1.2024 14:03
Je mi úplně jedno, co doporučuje dr. Cajthamlová, stejně tak jako dříve doktor Doleček (později také mírně při těle). Letos mi bude osmdesát a pokud se gastronomického umění týká, mně se zredukovalo na domácí pravidlo mé maminky, možná nejlepší cesta k dlouhověkosti, které se oba rodiče dožili, a to vždy denně čerstvě uvařené jídlo klasické české kuchyně těch nejchudších vrstev. Recepty k nezaplacení pro dnešní seniory. Přesto ráda experimentuji, ale jen v rámci útlého rozpočtu.
Dana Divišová
30.1.2024 13:24
Pokud je jídlo chutně upravené, proč ho nejíst? Každý máme rád něco jiného , ale není to přece o přijetí změny v životě či o lenosti. Já třeba ráda vařím. Paní dr. Cajthamlová dříve jedla zdravě a dnes je téměř obézní..je to zvláštní přístup k životu. Ale proč někomu nutit to, co mu nechutná? Nemám ráda mořské plody, ale miluju ryby. Vůbec nechápu, proč je jídlo spojováno se změnou v životě. Možná by bylo dobré podívat se, jak českou kuchyň milují Němci ...tak proč to napadat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA