Uvař zase svíčkovou. Proč někteří lidé jedí stále stejně a bojí se změn
Ilustrační foto: Ingimage

Uvař zase svíčkovou. Proč někteří lidé jedí stále stejně a bojí se změn

30. 1. 2024

Řízek, vepřo knedlo zelo, vývar, nějaká ta omáčka s kouskem masa. Někdo jí desítky let stále stejné věci, jiný nadšeně navštěvuje bufety s cizokrajnými pokrmy a hledá na internetu stále nové recepty.

psychika stárnutí
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Milujeme naši Českou kuchyni ale občas se uvaří i něco z cizí kuchyně. Vyhýbáme se ale mořským plodům. Ty by neuspěly u nás u nikoho, tudíž se nevaří vůbec.
Jiří Dostal
:-) Kreativní stejně jako líně stereotypní žrádelníci chtějí svými nároky především tupit či prohnat kuchaře; časem budou rádi, že jim někdo uvaří... :-)
Marie Měchurová
Vaření mě moc baví. Snažím se vařit pestrou stravu, hlavně hodně zeleniny. Knedlíky jsme hodně omezili, preferujeme rýži a brambory. I když jednou za čas takové Vepřo, knedlo a zelo...
Eva Kopecká
Člověk má svá oblíbená jídla, která může jíst častěji. Nevidím v tom nic negativního. Když jsem doma, vařím si, nač mám chuť. I když zařazuji občas nové věci, stejně se vracím k osvědčenému. A když jsou doma dva, lze si část jídla upravit. Manžel svůj guláš mít může a já můžu mít zeleninový salát. Konečně, je na to vaření dost času...
Jana Šenbergerová
Doma vařím, co se osvědčilo a chutná nám, jinde co mi dají, nebo co mě zaujme. Ale hlavně vycházím z toho, co je dostupné a přijatelné I po stránce finanční. Je pár jídel, která neomrzí nikdy. A I když vařím totéž, nikdy to není úplně stejné. Málokdy mě napadne vařit něco, na co potřebuji víc než deset ingrediencí. Bez cibule, česneku a zelených bylinek si nedovedu svou kuchyni představit.
Hana Řezáčová
Na úplně nová jídla člověk potřebuje si vytvořit enzymy, aby je dobře trávil - tzn. na nové, cizokrajné, nezvyklé potraviny si musí tělo trochu zvyknout, no a čím je člověk starší, může to jít hůř ... Mamince dováželi obědy, taky se někdy snažili, asi v dobré vůli o změnu, ale nebylo to vždy ku prospěchu - např. uvařili bulgur - jednak to mamince nechutnalo a navíc z toho měla střevní potíže - není divu v 92 letech - to je na střeva "driják" ... Když má někdo rád klasická jídla, nerad změny, tak proč ho nutit - nechuť k neznámým jídlům ve vysokém věku bych nenazvala neofóbií, ale zdravým rozumem :-)
Radmila Coufalová
Já jsem tak na půl cesty. Vím, na čem si vždy pochutnám a ráda se k tomu vracím, ale mezitím ráda vyzkouším i něco nového, aby to nebyl stereotyp. A na dovolených chci vyzkoušet místní kuchyni, i když to má své limity pokud jde o maso. Ale vždy se těším zpět domů kvůli chlebu, ten náš je skutečně jedinečný a různé placky mi už po týdnu lezou i ušima...
Jana Jurečková
Miluji svoji domácí kuchyň. Pořád vymýšlím něco nového. Už nepotřebuji kuchařky, i když jich mám doma plno. Mám internet! Jenže opakem je můj muž. Má svých pár jídel a změny přímo nesnáší. Jenže já ho nerespektuji. Pak příjde do kuchyně a je nucen mě pochválit, že se dílo povedlo. On má jen zbytečné obavy před něčím novým. Nechtěl zkusit ani kávu bez kofeinu a teď je z ní nadšený. /Normální káva mu nedělala dobře/. Pak příjde na řadu zvěřina a to se nechám pozvat já. Jídla z ní připravuje výhradně on, protože ho to baví. Naučil se dělat svíčkovou, guláš, pro 50 lidí, pro myslivce na poslední leč. V tomto případě klobouk dolů.
Josef Borecký
Jednou jsem absolvoval kontraktační jízdu busem se zástupci cestovních kanceláří po Itálii . Jeli jsme odshora dolů až kousek pod Neapol po hotelech a kempech . Oni nám samozřejmě podstrojovali jídla o čtyřech chodech hemžících se mořskými potvorami. Chutnalo mi, ale pak už jsem setěšil při cestě zpátky jak si dám někde za Rozvadovem v hospodě guláš...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%