Ilustrační foto: Pixabay
Kam zmizelo velké prádlo?
17. 1. 2024Návštěva odjela. Svlékla jsem použité použité ložní prádlo, vhodila do pračky, přidala trochu pracího prášku a stiskla příslušný knoflík. Pračka zavrněla a bude nějakou tu hodinku prát. Sama, bez mé účasti.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Šenbergerová
17.1.2024 19:33
Vlaďko, díky za parádní článek. Ve sklepě jsme měli prádelnu s kotlem na vyvařování bílého prádla. Povlečení a ubrusy jsme s mamminkou po pracném kropení a vytahování, aby všechno bylo hezky srovnané, nosily v proutěném koši do ruční mandlový. Bez pračky a vysavače už bych žít nechtěla. ?
Dana Puchalská
17.1.2024 16:50
Vlad'ko, děkuju. I já i když dítě z činžáku zažila tzv.velké prádlo. Bylo to fakt dobrodružství... A tomu velkému dřevěnému pádlu se kterým se lovilo prádlo z kotle jsme říkali,,kopist". A valchu, máchání ve studené vodě a ždímání ve dvou si pamatuju taky.
Eva Sýkorová
17.1.2024 16:29
Omlouvám se za 1 hvězdičku, samozřejmě jsem chtěla dát 5. Na mobilu se mi tam špatně sází.
Jitka Hašková
17.1.2024 16:27
Vlaďko, to všechno pamatuji. Moji prarodiče se narodili před koncem 19. století.
Eva Sýkorová
17.1.2024 16:26
Ráda čtu podobné vzpomínkové články. Taky jsme chodily s mamkou a sestrou prát do společné prádelny a sušit do sušárny. Až v r. 1976 jsme koupili novou Tatramatku, která vydržela 25 let. I já dnes suším a bělim utěrky na slunci a mám moc ráda vůni venku usušeného prádla. Děkuji za všechny Vaše články.
Daniela Řeřichová
17.1.2024 15:46
Vlaďko, prima článek, ale to je u tebe zvykem. :-) Přidávám se k pamětníkům, zažila jsem u maminky valchu, u sebe vyvařování v hrnci, strouhání mýdla, odnášení do koupelny, máchání ve studené vodě, odstřeďování a vynášení na půdu do 6. p. bez výtahu, zde natahování šňůr, prostě retro fitko. Tatramatka jako dárek k druhým narozeninám synka. Byla skvělá a ráda tančila. Praní je moje obsese, peru pořád, i když bych nemusela. Donedávna jsem i škrobila, ložní prádlo a dečky jsme natahovali, dodneška dávám na mandl. Zkouším prát s ekoproužky. A s dojetím vzpomínám na kropení bílého prádla v sadu u babičky i chrastící zmrzlé povlečení. :-)
Martina Růžičková
17.1.2024 15:26
Hezký vzpomínkový článek. Také leccos v tomto oboru pamatuji. Jako malá jsem moc ráda asistovala mámě a babičce při praní prostěradel a povlečení. V pražském činžáku byla na půdě obdobná kamenná či betonová vana s vyhříváním, jako ji popisuje Vlaďka. V další se pak prádlo máchalo. Mně se moc líbilo, že se prádlo lovilo z vody jakýmsi dřevěným pádlem! Před věšením se musela uklidit naše část půdy a natáhnout šňůry. Nedaleko jsme měli železniční výtopny a saze pronikly všude. I tak běda, pokud nějaký kus prádla upadl! Mohl se prát znovu.
Zdenka Soukupová
17.1.2024 13:08
Vlaďko, moc hezký článek. A je zajímavé, kolik děvčat píše, že si takový způsob praní taky pamatuje. I já si to pamatuju, kromě sušení prádla na trávníku. My jsme totiž žádný trávník poblíž domu neměli, jen dvůr plný domácí "zvěřiny"....
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA