Ilustrační foto: Pixabay
Kam zmizelo velké prádlo?
17. 1. 2024Návštěva odjela. Svlékla jsem použité použité ložní prádlo, vhodila do pračky, přidala trochu pracího prášku a stiskla příslušný knoflík. Pračka zavrněla a bude nějakou tu hodinku prát. Sama, bez mé účasti.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libuše Heulerová
17.1.2024 12:55
Vlaďko, krásný vzpomínkový článek...to všechno taky pamatuji...tak jsi mi to připomněla....Hlavně vzpomínám na máchání ve studené vodě, natažení šňůr mezi stromy na zahradě a hlídání, aby mám prádlo nezmoklo. No byla to jiná doba...
Marie Měchurová
17.1.2024 12:47
Já zase vzpomínám, jak jsem coby novomanželka chodila prát do společné prádelny u nás na sídlišti. Nebylo to špatné. Prádlo bílé jsem vydařila, byly tam vyhřáté výsuvné sušičky. Než uschlo barevné, bílé jsem vymandlovala. Dlouho jsem se automatce bránila. Teď na ni nedám dopustit. Vlaďko, ráda jsem si s Tebou zavzpomínala.
Jana Kollinová
17.1.2024 12:20
Úžasné vyprávění, které mi oživilo historii praní prádla v naší rodině a žasnu, jako byste, Vladislavo, psala o naší rodině nebo já žila možná svůj paralelní život s vámi. Až na máchání v potoce. U babičky v Kostelci nad Labem bylo v blízkosti je Labe a u nás v Brně k vodě daleko.
Dana Straková
17.1.2024 11:50
No s tou valchou jako hudebním nástrojem to není tak jednoduché. V muzeu máme také v jedné místnosti ukázku toho, jak se dříve pralo a mandlovalo prádlo a já k tomu vždycky říkám, že my starší to ještě známe, ale děti netuší, že valcha není hudební nástroj. A jednou jsem se dočkala toho, že mi na to jedna úplně malinká holčička vítězoslavně řekla: "To já přece znám, na tom přece vyprala nejdřív kočička pejska a potom pejsek kočičku!!!"
Alena Velková
17.1.2024 11:14
Hezké vzpomínky. Já si také pamatuju necky, valchu, potok a bělení prádla na trávníku. Dnes už naštěstí valchy slouží jen jako hudební nástroje :-)
Marie Ženatová
17.1.2024 10:52
Pod tyto vzpomínky i z mého dětství bych se mohla také podepsat. V roce 1970 jsme se nastěhovali do nedokončeného rodinného domku v Boskovicích - můj tehdejší způsob prádla: nanošení vody do kotle na vyvářku, zatopení v něm, praní v menší pračce, máchání v plechové vaně v prádelně a sušení venku - prostěradla a jiné bílé prádlo jsem také bělila na trávníku. V roce 1973 se mi narodilo třetí dítě a moji rodiče mi koupili jako dárek Tatramatku, která mi vydržela také asi těch 18 roků. Ale byla jsem šetrná - aby mi tak dlouho vydržela, tak vždy přes léto jsem prala v prádelce tím "zastaralým způsobem" a automatiku jsem využívala jen přes zimní období.
Alena Tollarová
17.1.2024 10:27
Ať velké prádlo zmizelo, kam chtělo, vůbec se na něj nezlobím a po jeho návratu netoužím :) Z dětství si pamatuji prádelnu na dvoře s kotlem, do kterého se ze studny nanosila voda, pak se pod ním hezky zatopilo a čekalo, až se voda ohřeje. V zimě byla plechová vana v prádelně, v létě se vynesla na dvorek. Dřevěná pračka byla domácí výroby. Nevzpomínám si, jak se říkalo dřevěné "vařečce", kterou se prádlo vytahovalo z pračky z horké vody a máchalo ve vaně, kam se samozřejmě taky nosila v kýblech voda od studny. Před očima mám šňůry natahané přes dvorek a bidla naskládaná v rohu na dvoře, kterými se pak dlouhé šňůry podložily, aby se neprověšovaly. Někdy prádlo krásně vlálo, ale někdy se taky zmrzlé postupně nosilo do domu a sušilo, kde se dalo. I koupání probíhalo v té prádelně a maminka nás zabalené do deky rychle přes dvůr nesla domů. Docela velký dům postavený těsně před válkou koupelnu neměl. První automatku Zanussi jsme si pracně - jak jinak tenkrát - pořídili těsně před narozením syna. Vzpomínám na ni s láskou a sloužila nám asi 18 let.
Anna Potůčková
17.1.2024 10:08
Valchu si pamatuji, rodiče byli nemajetní a první pračku mamince koupila moje babička. Je ale moc smutné, za jaké peníze. Zabil se totiž maminčin svobodný bratr a babička za tuto smrt dostala od jeho zaměstnavatele pojistku a za část peněz koupila právě pračku. A pamatuji si, že za část těchto peněz nám babička přispěla na vkladní knížku. Jinak moc hezký článek a dík za něj.
Naděžda Špásová
17.1.2024 09:48
Něco z toho samozřejmě znám, praní prádla tehdy bylo za trest a žehlení to samé. Když jsme se nastěhovali do paneláku, prala jsem ve společné prádelně. Touž je taky dávno, automatka to jistí. Žehlím, ale hodně nerada.
Marie Faldynová
17.1.2024 08:54
Jako dvacetiletá jsem prala v domovní prádelně naší rodině. Chtěla jsem své mamince ulehčit. Automatickou pračku koupil manžel až po narození druhého dítěte. Také nám vydržela první Tatramatka 18 let.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA