FOTO: Profimedia
Osmdesátky. Doba, kdy byla móda nevkusná. Jak na ni vzpomínáte?
10. 1. 2024Výrazně vycpaná ramena, zářivé barvy, flitry, cvočky. Když se mnohé ženy dívají na své fotky z osmdesátých let, říkají: jak jsem tohle mohla nosit? A co teprve vlasy, ty byly zpravidla zničené brutální trvalou.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Supová
10.1.2024 22:21
Tak nevím, paní Hofmanová, žila jste vůbec v letech 60-89? Některé vaše články mi připadají poplatné dnešní divné době a trochu vycucané z prstu.
Margita Melegova
10.1.2024 21:22
Mam schovane nejake Burdy z te doby, byla to kouzelna moda, nechavala jsem si nektere modely, ktere se hodilo pro starsi ze si usiju az budu mit ten potrebny vek ale nemoc vsechno zmenila. Dnesni moda je nemoda, rozslapane tenisky i kdyz znackove, bakancata misto elegantnich bot i ke spolecenskym satum je hruza, to stejne se da rict o rozskubanych riflich o ucesech ani nemluve. V Madarsku a Praze na Prikopech jsem utratila majlant a litovala ze se nemuzu rozdvojit abych to krasne obleceni unosila.
Marcela Pivcová
10.1.2024 20:58
Začátkem 80. let jsem se přestěhovala do Prahy, kde jsem dostala učitelské místo a po 2 letech garsonku. Z tehdejšího platu jsem si občas koupila něco z oblečení - běžná konfekce to byla málokdy - spíš to byly věci z některého butiku z té doby. Pamatuji na čevenou nylonovou bundu, světlou letní kombinézu, několik věcí z džínoviny - šatovou sukni. bílé zvonové kalhoty... Svetry jsem si pletla sama - byla to móda barevných nepravidelných vzorů /která se opět nedávno vrátila/. Myslím, že tyto věci byly docela pěkné, nepřipadaly mi výstřední.
Alena Tollarová
10.1.2024 19:50
Proč nevkusná? Kdo určuje, co bylo, je a bude vkusné a co ne? Každá doba má svou módu.
Helena Přibilová
10.1.2024 18:48
V osmdesátých letech jsem studovala na oděvní škole v Prostějově. Coby studentky jsme byly pod přísným dohledem našich profesorek, musely jsme chodit vkusně oblékané, nejlépe ve vlastnoručně ušitých oděvech.
Dana Divišová
10.1.2024 18:34
Na první cestě do Maďarska jsem se komplet oblékla. Maďaři vám upravili džínovou sukni podle přání, svetříky měli krásně barevné. Šili to v malých dílničkách, které byly snad v každé ulici. Blýskavá šustáková teplákovka, oblečení pro děti, nechali jsme tam s manželem výplatu. Ale byla jsem oblečená podle poslední módy. Ještě pak celé osmdesátky ve firmě pracovali Poláci a když jezdili domů, nakoupili a vraceli se s naditými taškami. Látky byly taky k dostání (hlavně v Luxusu) a já měla šikovnou tchýni-krejčovou, která mně celou obšila. V konfekci jsem kupovala snad jen kabát. Dnes pozoruju u své snachy, jak se vrací široké nohavice a krátké sukně. Štíhlé postavě sluší všechno, i pytel.
Daniela Řeřichová
10.1.2024 14:53
Vkus je vždy individuální záležitost. Já nejsem manuálně zručná, ale působila jsem v divadelní branži a výtvarníci/návrháři měli vždy své kvalitní zdroje pro originální až extravagardní tvorbu. Navíc kamarádka provdaná v Itálii k nám o prázdninách jezdila s dětmi, takže jsem od ní nakoupila trendy hadříky pro celou rodinu za rozumný peníz. Stejně jako mnozí zde si myslím, že české ženy se v každé době uměly oblékat hezky a nápaditě.
Zuzana Pivcová
10.1.2024 14:31
80. léta jsem v oblékání už moc ráda neměla, protože mi bylo přes 30, měla jsem zaměstnání, kde se chodilo v určitém předepsaném oblečení, a také se mi už začala pozvolna měnit ta dřívější útlá dívčí postavička.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA