Foto: archiv Jana Zelenky
Aktuální stav mysli – ??
30. 12. 2023
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Anna Potůčková
1.1.2024 19:51
Honzo přeji Ti, aby Tě psaní bavilo co nejdéle a k tomu Ti přeji spoustu zdraví.
Jan Zelenka
1.1.2024 18:21
Přátelé, všem vám moc děkuji za vaše hezké příspěvky. Právě píši druhou část svého románu, který vyšel před třemi lety. Snad se zadaří.
Soňa Prachfeldová
1.1.2024 11:32
Honzíku, vždyť ty bys bez psaní nevydržel. A to, že má člověk občas pochybnosti, je normální a zase ho to nakopne dál. Přeji ti hodně spisovatelských úspěchů v letošním roce.
Marie Ženatová
31.12.2023 06:56
Pane Zelenko*, i já vám ze srdce přeji mnoho dalších tvůrčích úspěchů. Váš dosavadní literární rozsah je skutečně obdivuhodný*
Jana Kollinová
30.12.2023 17:50
Pane Zelenko, děkuji za vyčerpávající odpověď na moji otázku. Téma nihilismu mě dosud míjelo. Přeji do nového roku dostatek tvůrčí invence.
Jan Zelenka
30.12.2023 17:28
Naďo, literární tvorba je moje celoživotní náplň a potřeba. Kdybych se choval a myslel tak, jak mě radíš, nenapíši ani řádku. Zatím jsem vydal 19 knih a k mým osmdesátinám příštím rokem chystám další dvě. Co bude dál, to už neřeším. Každý holt děláme to, co je nám blízké. Já v žádném případě duševně nestrádám, raduji se z života a s přízně několika dobrých přátel.
Naděžda Špásová
30.12.2023 17:16
Tak nevím jak to napsat. Jendo, měl by ses přestat neustále vrtat ve svém nitru, trochu mi to připomíná sebemrskačství. Jsi rozumně myslící a dospělý chlap. Možná by pomohl třeba pes, v útulcích jich je spousta a jsou vděční. Měl by ses o co starat. Tak ti přeji do r. 2024 spoustu nápadů a hlavně zdraví.
Jan Zelenka
30.12.2023 14:29
Paní Kollinová, nihilizmus v ruské klasické literatuře je rozsáhlé téma. Uvádím zde jen několik výtažků z delšího článku v mé knize Povídání o všem možném:
V odborné literatuře konce 19. století se objevuje pojem „sedmihvězdí ruských spisovatelů druhé poloviny 19. století“. Uvádějí se tam tato jména:
Ivan Alexandrovič Gončarov, Ivan Sergejevič Turgeněv, Fjodor Michajlovič Dostojevskij, Nikolaj Alexejevič Někrasov, Michail Jefgrafovič Saltykov-Ščedrin, Alexandr Nikolajevič Ostrovskij a Lev Nikolajevič Tolstoj. K těmto sedmi jménům je třeba přidat hvězd daleko víc:
Anton Pavlovič Čechov, Vasil Ivanovič Němirovič-Dančenko, Alexandr Ivanovič Gercen, Alexandr Sergejevič Gribojedov, Vladimír Galaktionovič Korolenko, Nikolaj Vasiljevič Gogol a celá řada dalších, méně známých spisovatelů a dramatiků.
Ruská literatura získává v té době definitivně přívlastek světová.
Jejím velmi rozšířeným fenoménem se stává nihilismus. Je tématem, které je v tehdejší ruské literatuře velmi rozšířené. Odráží až depresivní situaci carského Ruska, ubíjející bezvýchodnost provinčního života, vědomí existenční nejistoty a pocity smutku a marnosti z životních automatizmů. Nihilismus odmítá zaběhlé životní hodnoty a jeho hlavním výrazem je skepse, prázdnota myšlení, vyhoření. V ruské klasické literatuře je to velmi palčivé téma. Objevuje se, více, či méně, u všech již výše zmíněných autorů. V jejich dílech se zobrazuje společnost, rozežíraná násilím, amorální nevolnickou kulturou, korupcí, společnost s negativním postojem k všeobecně přijímaným mravním a společenským hodnotám.
Vědomí nejistoty, neuchopitelnosti smyslu života, vede k pocitu smutku a pomíjivé marnosti, a konečně až k depresi z „mrtvého“ života.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA