Vánoční vzpomínání: Trochu nostalgie
Ilustrační foto: Pexels

Vánoční vzpomínání: Trochu nostalgie

15. 12. 2023

Vánoce. Píše se rok 1964, je mi deset let, mladšímu bráškovi sedm. Konečně je Štědrý den. Tak dlouho už na něj čekáme! Doba do večera je k nepřečkání. Na vesnici se samozřejmě i o každém svátku musí nejdřív obstarat hospodářství. Kravka, čuník, králíci, slepice…

Poslední soutěž 2023 Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Pěkné vzpomínání na mládí a život na vesnici. Při čtení jsem se ocitl u strýce, kam jsem jezdil na letní prázdniny, účastnil se žní při stavění panáků, chodil s tetou na kopřivy pro housata, krmil králíky, lezl po stromech a někdy prováděl s místními kluky pěkné lotroviny. Děkuji, že jste mi umožnila si zavzpomínat.
Svatava Páleníková
Moc pěkně jste si zavzpomínala a krásně sepsala.
Eva Mužíková
Zdeni, nápadité shrnutí celého roku očima dítěte.. Jsem moc ráda, źe i moje dětství bylo podobné.
Zdenka Soukupová
Milí přátelé, moc děkuji za hezké komentáře. Přeju vám všem krásné, pohodové a hlavně zdravé Vánoce. Zdenka
Marie Měchurová
Zdeni, moc hezké vzpomínky....
Eva Kopecká
Moc hezký jsem si při čtení zavzpomínala na druhou půlku šedesátých a první půlku sedmdesátých let. Kdy člověk chodil do základky a rozkoukával se po světě. Taky jsem vyrostla na vesnici. A po přestěhování do města se tam vracela za prarodiči. To to uteklo...přeji pohodu v tomto předvánoční čase všem pamětníkům.
Lenka Kočandrlová
S odstupem se nám zdá čas dětství krásnější,idyličtější a snovější,než tomu bylo ve skutečnosti. A právě to je na tom to nejhezčí. Raději si připomeneme ty pěkné zážitky,než to tehdejší dítě,stojící u škopku plného nádobí,vedle hora hrnců a připálený pekáč a k tomu pocit,že to snad nikdy nebude vše umyté...Nás bylo celkem šest ,tak si to představte.Nebo leštění mosazných klik u 6 dveří, k tomu nejdřív ,i ze židle,umýt ty obrovské dveře,a bez šmouh. Klepání koberců venku na dvoře,kdy jsme s bráchou nedosáhli ani nahoru na tyč,tak jsme to tam nějak vyšoupli, mlátili s nadšením klepačkou,až se mohutně prášilo,pak jsem to ošourala kartáčem,nějak se nám podařilo ty koberce srolovat a pak hezky vyvléct po schodech do 3.patra. Taky jít do sklepa pro brambory,trhat tam v šeru či při svíčce klíčky ,jež se nám fakt hnusily. Jít s kýbly popela do popelnice a pak do sklepa pro brikety a vytáhnout je do toho 3.patra....Jó,tehdy rodiče využívali děti taky k práci,ne jako dnes,kdy jen sedí u blikajících obrazovčiček blbomobilů a nedělají nic.
Marie Seitlová
Zdeni, krásné vzpomínání na tvé dětství. Také jsem ho měla trochu podobné.
Rostislav Mraček
Tak to bylo moc pěkné čtení. Vyvolalo ve mně vzpomínky na vesnické dětství.
Jan Zelenka
Krásná, poetická vzpomínka. Připomněla mi něco málo i z mého života. Ale to musím jít zpátky o deset let. Starost o našeho čuníka a letní žňové brigády na statku. Moc hezké, paní Soukupová.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%