Ilustrační foto: Pexels
Vánoční vzpomínání: Trochu nostalgie
15. 12. 2023Vánoce. Píše se rok 1964, je mi deset let, mladšímu bráškovi sedm. Konečně je Štědrý den. Tak dlouho už na něj čekáme! Doba do večera je k nepřečkání. Na vesnici se samozřejmě i o každém svátku musí nejdřív obstarat hospodářství. Kravka, čuník, králíci, slepice…
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
František Matoušek
25.1.2024 15:10
Pěkné vzpomínání na mládí a život na vesnici. Při čtení jsem se ocitl u strýce, kam jsem jezdil na letní prázdniny, účastnil se žní při stavění panáků, chodil s tetou na kopřivy pro housata, krmil králíky, lezl po stromech a někdy prováděl s místními kluky pěkné lotroviny. Děkuji, že jste mi umožnila si zavzpomínat.
Eva Mužíková
17.12.2023 17:55
Zdeni, nápadité shrnutí celého roku očima dítěte.. Jsem moc ráda, źe i moje dětství bylo podobné.
Zdenka Soukupová
17.12.2023 15:20
Milí přátelé, moc děkuji za hezké komentáře. Přeju vám všem krásné, pohodové a hlavně zdravé Vánoce. Zdenka
Eva Kopecká
16.12.2023 21:36
Moc hezký jsem si při čtení zavzpomínala na druhou půlku šedesátých a první půlku sedmdesátých let. Kdy člověk chodil do základky a rozkoukával se po světě. Taky jsem vyrostla na vesnici. A po přestěhování do města se tam vracela za prarodiči. To to uteklo...přeji pohodu v tomto předvánoční čase všem pamětníkům.
Lenka Kočandrlová
16.12.2023 17:32
S odstupem se nám zdá čas dětství krásnější,idyličtější a snovější,než tomu bylo ve skutečnosti. A právě to je na tom to nejhezčí. Raději si připomeneme ty pěkné zážitky,než to tehdejší dítě,stojící u škopku plného nádobí,vedle hora hrnců a připálený pekáč a k tomu pocit,že to snad nikdy nebude vše umyté...Nás bylo celkem šest ,tak si to představte.Nebo leštění mosazných klik u 6 dveří, k tomu nejdřív ,i ze židle,umýt ty obrovské dveře,a bez šmouh. Klepání koberců venku na dvoře,kdy jsme s bráchou nedosáhli ani nahoru na tyč,tak jsme to tam nějak vyšoupli, mlátili s nadšením klepačkou,až se mohutně prášilo,pak jsem to ošourala kartáčem,nějak se nám podařilo ty koberce srolovat a pak hezky vyvléct po schodech do 3.patra. Taky jít do sklepa pro brambory,trhat tam v šeru či při svíčce klíčky ,jež se nám fakt hnusily. Jít s kýbly popela do popelnice a pak do sklepa pro brikety a vytáhnout je do toho 3.patra....Jó,tehdy rodiče využívali děti taky k práci,ne jako dnes,kdy jen sedí u blikajících obrazovčiček blbomobilů a nedělají nic.
Marie Seitlová
16.12.2023 15:38
Zdeni, krásné vzpomínání na tvé dětství. Také jsem ho měla trochu podobné.
Rostislav Mraček
15.12.2023 21:37
Tak to bylo moc pěkné čtení. Vyvolalo ve mně vzpomínky na vesnické dětství.
Jan Zelenka
15.12.2023 20:56
Krásná, poetická vzpomínka. Připomněla mi něco málo i z mého života. Ale to musím jít zpátky o deset let. Starost o našeho čuníka a letní žňové brigády na statku. Moc hezké, paní Soukupová.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA