Ilustrační foto: Pexels
Vánoční vzpomínání: Trochu nostalgie
15. 12. 2023Vánoce. Píše se rok 1964, je mi deset let, mladšímu bráškovi sedm. Konečně je Štědrý den. Tak dlouho už na něj čekáme! Doba do večera je k nepřečkání. Na vesnici se samozřejmě i o každém svátku musí nejdřív obstarat hospodářství. Kravka, čuník, králíci, slepice…
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Tollarová
15.12.2023 20:51
Zdenko, moc hezky se Tvoje vzpomínání na dětství čte. Ve stejném roce mi bylo také deset let, lecos bylo stejné nebo podobné. Také jsem bydlela na vesnici, měli jsme slepice, králíky a velkou zahradu. Jen tatínek u stolu v té době už bohužel chyběl. Přeji Tobě i celé Tvé rodině krásný adventní čas a veselé vánoce! :)
Blanka Lazarová
15.12.2023 18:14
Zdeni, moc hezky jsi popsala to, o co jsem byla ochuzena jako městské dítě. Ani babičky na vesnici jsme neměli. Tak si to ráda představuji prostřednictvím tvého článku. Moc díky. A přeji krásný vánoční čas. :-)
Jana Jurečková
15.12.2023 18:04
Na Štědrý den jsem odpoledne chodila bruslit, ale myšlenkami jsem byla už večer u stromečku, co asi dostanu. Jedny Vánoce jsem našla ve skříni kočárek i malou panenku. Zase jsem balíček zabalila. Pak jsem dělala překvapenou a nic jsem neprozradila. Ale vše bylo moc hezké, pak i s mými dětmi. Prostě kouzelné období.
Danka Rotyková
15.12.2023 15:28
Hodně z nás zavzpomínalo spolu se Zdenkou. A já ještě přidám na Štědrý den před večeří jeden zvyk, který dodržovalo více rodin v naší středočeské vesnici. Než nastala doba k večeři, museli jsme zajít na hřbitov, rozsvítit našim milým, kteří už s námi nebyli a zastavit se u tety, která bydlela v domku nedaleko. Byla to teta mého tatínka a zároveň náš nejmilejší příbuzný. Pak ještě byla další zastávka u babičky a dědy. Teprve potom jsme mohli pokračovat domů. Obvykle bylo dost sněhu, takže i potmě bylo na cestu vidět, ačkoli svítilo ve vesnici málo pouličních světel. Byla to docela pohádka. Určitě se na to pamatujete i vy ostatní, že?
Naděžda Špásová
15.12.2023 13:31
Jsem z vesnice, to co píšete je podobné tomu, co jsem prožívala taky. Mně v tom roce bylo 11 a byla jsem dva měsíce ( září, říjen) v ozdravovně. První týdny jsem brečela, že chci domů, po dvou měsících jsem brečela, že domů nechci. Vánoce u nás nikdy nebyly hezké. Vám i rodině přeji krásné Vánoce a pohodu a zdraví v roce 2024.
Vlasta Ledlová
15.12.2023 13:30
Zdenko, krásná vzpomínka. Takhle přesně probíhalo i moje dětství. Jen místo kravky bylo prasátko. A veliká předvánoční akce - domácí zabíjačka. Moc děkuju za připomenutí.
Anna Potůčková
15.12.2023 12:42
Moc hezké vzpomínání. Také jsem se na chvíli vrátila do svého dětství. Přeji Ti a celé Tvé rodině krásné Vánoce!
Daniela Řeřichová
15.12.2023 12:27
Zdenko, jsi duše citlivá a poetická. Působivě jsi popsala jeden dětský rok na vsi. Já jsem vyrostla v domě se zahradou na kraji Prahy a mnohé situace jsou mi povědomé.
Na Ježíška se těším, sice ho neuvidím, ale mám ho v srdci :-) Krásné Vánoce vinšuji!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA