Všechny fotografie: Poskytnuty z osobního archivu Aleny Letochové
O mém bádání po předcích
5. 12. 2023O genealogii a možnosti pátrat po svých předcích jsem se poprvé dozvěděla někdy v roce 2013 z televizního dokumentárního seriálu „Tajemství rodu“. Velmi mě to tenkrát zaujalo a přiznám se, že jsem tak trošku našim známým osobnostem záviděla.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Letochová
8.12.2023 08:31
Děkuji paní Otřísalová za zajímavý komentář. Možná by se to narození ženicha dalo dohledat podle toho data, ale byla by to fuška. Jinak jsem na tom stejně s tím psaním, chtěla bych pro rodinu udělat knihu o rodokmenu, aby z toho taky něco měli.
ludmila otřísalová
7.12.2023 08:59
Máte štěstí, že jste se dostala tak daleko. Moje babička, ročník 1901 byla nemanželské dítě, takže mohu pátrat jen v mateřské linii, protože otce neuvedli do rodného listu. Stejně na tom byl i dědeček, ročník 1900. Dopátrala jsem se až někde na začátek 18. stol, kdy v oddacím listě byla poznámka u data narození ženicha: narozen ve Slezsku. Takže konec, dál se nedostanu, když nevím přesné místo narození. Ale i tak je to zajímavé. Díky propojení v My Heritage jsem objevila příbuzné v Německu, Rakousku i Kanadě. Teď plánuji nějak pěkně rodokmen rozepsat, ať nezůstane jen v počítači.
Alena Letochová
7.12.2023 08:25
Děkuji všem za přečtení mého článku a také za zanechané moc zajímavé komentáře. Pani Jírová já také nemám šlechtické předky, byli to jen kmotři v zastoupení. Napište mi na e-mail: alena.letochova@seznam.cz
Zdenka Jírová
7.12.2023 01:02
Váš článek mě velmi zaujal, protože já jsem také zvědavá a po svých předcích jsem trochu pátrala, ale nevím , jak dál. Netušila jsem, že se matriky digitalizovaly, tak to také zkusím. Z mé strany bych se asi nějakých šlechtických předků nedohledala, ale má dcer a můj bratr měli své protějšky potomky šlechtické. To už jsem dokonce našla ve WIKI. Ráda bych si s vámi o vaší práci popovídala, pokud byste nebyla proti. Mohla byste mi poslat vzkaz sem .
Lenka Kočandrlová
6.12.2023 16:11
O tomto tématu se tady již vícekrát psalo.Já sama bádám také, měli jsme sice dost bohatý rodokmen z otcovy strany, ale když jsem se do toho dala,našla jsem různé chyby, objevila do hloubi času další dva předky.Jak jsou matriky zdigitalizované,tak se hledá docela dobře,jen někdy člověk neví v jakém městě předek žil, a taky někdy je i datum narození,úmrtí, i kde,ale v té matrice nic není. Já používám Portafontium.eu a také Bádáme.cz. Zabere to spoustu času,zlobím se nad nečitelností písma - nechápu,proč si ti faráři nedali víc práce,mohli psát tiskacím písmem a bylo by vystaráno. Takhle nad vybledlým,zakaňkaným a načmáraným škrabopisem v latině,němčině či staročeštině kolikrát nadávám.... a zase se do toho nořím,neb mě zajímá další osud předka.
Vladimír Kubec
5.12.2023 20:31
Úžasné. Také mě to chytilo před pár lety a dopátral jsem se skrz digitální archivy do roku 1796…..
Naďa Šarounová
5.12.2023 16:02
Děkuji za článek - naprosto Vám rozumím :-) měla jsem na začátku pátrání několik hromádek výpisů z matrik, které maminka s tátou uchovávali. Zkrátka protektorát a povinnost dokládat árijský původ. Maminka sama byla navíc nadšená a dávno před dobou internetovou si udělala rodokmen z toho, co věděla. Já se ovšem dostala (díky neschopnosti rozluštit kurent některých zapisujících) zhruba do poloviny 18. století. Některé objevy mě ale dostaly do kolen, jako zdroje překvapení a pochopení souvislostí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA